Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

DPA: Bundeswehr: "Μυστικό έγγραφο επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία"

«Εισήλθαν στρατιώτες της Bundeswehr παρανόμως και χωρίς λόγο σε τουρκικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων; Αυτό ισχυρίζεται η Τουρκία εδώ και ημέρες. Ένα μυστικό έγγραφο της ΕΕ, ωστόσο, ρίχνει ένα τελείως διαφορετικό φως στη γερμανική επιχείρηση»

Παρατίθεται το τηλεγράφημα του DPA:

//Για το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Τουρκία, το οποίο ελέγχθηκε από Γερμανούς στρατιώτες στη Μεσόγειο, υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη. Όπως προκύπτει από μυστικό έγγραφο της ΕΕ, που βρίσκεται στη διάθεση του DPA, για το φορτηγό πλοίο είχε συνταχθεί ακόμα και ειδική έκθεση από

εμπειρογνώμονες σε θέματα εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας.

Η επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου από τη Bundeswehr πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ και προκάλεσε έντονη κριτική από την κυβέρνηση στην Άγκυρα. Η Τουρκία αξιολόγησε την επιχείρηση ως παράνομη και κατηγόρησε τη Γερμανία και την ΕΕ για μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας.

Αντίθετα, από πλευράς επιχειρησιακής Διοίκησης ελέχθη ότι υπήρχαν επαρκείς λόγοι ώστε να πιστεύεται πως το ελεγχόμενο πλοίο ενδέχεται να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης. Οι Γερμανοί στρατιώτες ενήργησαν με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο και επιθεώρησαν το πλοίο σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες και τυπικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι μέχρι σήμερα σαφές το εάν το φορτηγό πλοίο «Roseline A» μετέφερε όπλα ή άλλα απαγορευμένα εμπορεύματα. Η Bundeswehr αναγκάστηκε την Κυριακή να σταματήσει πρόωρα την έρευνα στο πλοίο, επειδή η Τουρκία, ως κράτος σημαίας, διαμαρτυρήθηκε επισήμως κατά της επιχείρησης. Επί του παρόντος δεν είναι δυνατή στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΕ «Ειρήνη» η έρευνα σε πλοία, παρά την αντίσταση του πληρώματος και του κράτους σημαίας. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο ότι οι απαραίτητες για τέτοιες επικίνδυνες επιχειρήσεις ειδικές δυνάμεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Κατά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το πλοίο είχε φορτώσει χρώματα και είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, αυτό αμφισβητείται. «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί αντιτάσσεται στην έρευνα του φορτηγού πλοίου, εφόσον υποτίθεται πως δεν χρησιμοποιείται για το λαθρεμπόριο drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε στο DPA ο βουλευτής του Die Linke στο Bundestag, Andrej Hunko. Η φασαρία από μέρους της Άγκυρας επιτρέπει μόνο το συμπέρασμα ότι κάτι εκεί πρέπει να παραμείνει κρυφό.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος για Ευρωπαϊκά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke τόνισε την θεμελιώδη απορριπτική του στάση ως προς τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Hunko, η αποστολή καθίσταται ευάλωτη, καθώς ελέγχει μονομερώς το λαθρεμπόριο όπλων υπέρ της κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Το μυστικό έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση του DPA, είναι ο πρώτος εξάμηνος απολογισμός της αποστολής της ΕΕ. Σε αυτόν επισημαίνεται ακόμα ότι οι συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ δεν υποστήριξαν από τον Απρίλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου την αποστολή στον βαθμό που είχε προγραμματιστεί. Έτσι, ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων βρισκόταν πάντοτε κάτω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η ιταλική ναυαρχίδα «ITS Margottini» χρειάστηκε να τεθεί εκτός επιχειρήσεων στις 26 Σεπτεμβρίου, νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί, μετά από περίπου 80 κρούσματα κορωνοϊού.

Η αποστολή «Ειρήνη» αποφασίστηκε στα τέλη Μαρτίου. Οι στόχοι της αποστολής είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, της βορειοαφρικανικής χώρας που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και η υποστήριξη της πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Εκτός από το λαθρεμπόριο όπλων, η αποστολή αποσκοπεί και στην παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου και καυσίμων. Η Γερμανία συμμετέχει αυτήν την περίοδο με τη φρεγάτα «Αμβούργο».//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.