Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Süddeutsche Zeitung: «Ο Erdoğan ουρλιάζει με τους λύκους»

Στο σχόλιο του Tomas Avenarius αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ακόμα και στον υποτιθέμενο εκλεπτυσμένο κόσμο της διπλωματίας γίνονται λεκτικές δολιότητες και κόλπα. Υπάρχουν όμως κανόνες. Το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan χαρακτήρισε πρόσφατα τον γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron σχεδόν φρενοβλαβή θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί γκάφα. Ωστόσο, τώρα το Υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει τους τόνους και χαρακτηρίζει ολόκληρη τη Γαλλία ψυχικά ασταθή χώρα. Γιατί; Επειδή το Παρίσι απαγόρευσε τους δεξιούς εξτρεμιστές «Γκρίζους Λύκους».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, δεν υπάρχει οργάνωση με αυτή την ονομασία. Αυτό είναι εξαπάτηση: Aκόμα κι αν οι υπερεθνικιστές αποκαλούν επίσημα τον εαυτό τους «Iδεαλιστικό

Kίνημα», όλοι τους γνωρίζουν ως «Γκρίζους Λύκους». Επομένως, αυτό το τέχνασμα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας καλά μελετημένης διπλωματίας. Δείχνει μόνο πόσο τρομακτικά μικρή σημασία αποδίδει η Άγκυρα στη διατήρηση τουλάχιστον μιας σχέσης συνεργασίας με το Παρίσι.

Ακόμα πιο τρομακτικό, ωστόσο, είναι ότι η τουρκική ηγεσία τάσσεται υπέρ μιας ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης, της οποίας ο υπερεθνικισμός θεωρείται από τους φιλελεύθερους Τούρκους φασιστικός. Ο λόγος της υποστήριξης είναι ότι η μητρική οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων» είναι το υπερεθνικιστικό MHP, το οποίο είναι ο ανεπίσημος συνεργάτης του Erdoğan. Οι απότομοι τόνοι είναι απόδειξη του πόσο εξαρτάται ο Πρόεδρος από το MHP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.