Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ARD: «Eλλάδα - Εξοπλισμοί με κάθε κόστος»

φωτο αρχείου
ARD-tagesschau.de

Τίτλος: «Εξοπλισμοί με κάθε κόστος»

Υπότιτλος: «Η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται από την Τουρκία. Γι’ αυτό και η Αθήνα σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον στρατιωτικό της εξοπλισμό. Επιπλέον 10 δις Ευρώ θα δαπανηθούν για τον στρατό -παρά το υψηλό εθνικό χρέος»

Η ανταπόκριση του Thomas Bormann από την Αθήνα αναφέρει:

Μόλις πριν από δύο μήνες, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία απειλούσαν το ένα το άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο χώρες αξιώνουν τις ίδιες θαλάσσιες περιοχές και, κατ’ επέκταση, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκονται κάτω από τον βυθό. Εδώ και κάποιες εβδομάδες φαίνεται μεν να έχει επέλθει αποκλιμάκωση της κατάστασης, καθώς και οι δύο πλευρές προτίθενται πλέον να συνομιλήσουν για τα θαλάσσια σύνορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όμως η Ελλάδα δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει ειρήνη και σχεδιάζει να επενδύσει πολλά χρήματα σε νέα μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες. «Θα δημιουργηθεί μία εθνική ασπίδα», υπόσχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίνεται στους φόβους που υπάρχουν μεταξύ των πολιτών στην Ελλάδα ότι εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να επιτεθεί ή να καταλάβει ελληνικά νησιά.

Ο Μητσοτάκης κατηγορεί την Τουρκία ότι απειλεί τα σύνορα της Ελλάδας και ως εκ τούτου «τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης». Πραγματικά, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει στις ομιλίες του αμφισβητήσει επανειλημμένα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, η οποία όρισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για να είναι σε θέση να υπερασπιστεί αυτά τα σύνορα από οποιαδήποτε επίθεση, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Τέσσερις από τις ήδη υπάρχουσες 13 φρεγάτες θα αναβαθμιστούν με νέα οπλικά συστήματα.

Εκτός αυτού, η Αθήνα σχεδιάζει να παραγγείλει και τέσσερις νέες φρεγάτες. Η Ελλάδα θα έχει έτσι στη διάθεσή της 17 πολεμικά πλοία αυτού του μεγέθους -ένα περισσότερο από την Τουρκία. Συγκριτικά, το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει δέκα φρεγάτες. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξοπλιστεί με 18 νέα αεροσκάφη Rafale του Γάλλου κατασκευαστή Dassault. Τα πρώτα αεροπλάνα θα παραδοθούν ήδη από το επόμενο έτος και θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα μαχητικά Mirage.

Η Γαλλία θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας και θα ήθελε να προμηθεύσει εκτός από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη και τις τέσσερις νέες φρεγάτες. Το Παρίσι εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες ως ο ισχυρότερος και πιο πιστός σύμμαχος της Αθήνας στη διαμάχη με την Τουρκία.

Το καλοκαίρι, το γαλλικό και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επέδειξαν ενότητα με μία κοινή ναυτική άσκηση. Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron επικρίνει την Τουρκία όχι μόνο για τις γεωτρήσεις προς εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφιλεγόμενα ύδατα, αλλά και για την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Η Γαλλία επιδιώκει να εμποδίσει την Τουρκία να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στη Μεσόγειο.

Προκειμένου να είναι σε θέση να πληρώσει για όλα τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, τις φρεγάτες και τα όπλα, η Ελλάδα σχεδιάζει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά περίπου 30%. Η κυβέρνηση στην Αθήνα προτίθεται να επενδύσει περίπου 10 δις Ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις της τα επόμενα δέκα χρόνια. Η Ελλάδα είναι ήδη η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μόλις πριν από δύο χρόνια ξεπέρασε η Ελλάδα την οικονομική κρίση. Από τότε δεν εξαρτάται πλέον από τη δανειακή βοήθεια από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά μπορεί και πάλι να δανειστεί χρήματα στις κεφαλαιαγορές. Με ακριβώς ένα τέτοιο δάνειο η Αθήνα χρηματοδοτεί τώρα τα πρώτα έξοδα για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Και αυτό σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά τουλάχιστον 8%.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις στα εξοπλιστικά σχέδια της κυβέρνησης ούτε από την αντιπολίτευση ούτε από τους πολίτες. Τα περίπου 11 εκ. των Ελλήνων αισθάνονται ότι απειλούνται από τον μεγάλο ανατολικό τους γείτονα των 82 εκ. κατοίκων. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα συμφωνούν ότι ο ισχυρός στρατός θα αποτρέψει τους πιθανούς επιτιθέμενους και επιπλέον θα ενισχύσει τη θέση της χώρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαθέτοντας ισχυρή στρατιωτική δύναμη, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πετύχει περισσότερα στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα απ’ ό,τι αν η Τουρκία ένιωθε στρατιωτικά ανώτερη. Η Ελλάδα ξόδεψε το 2,3% του ΑΕΠ της για την Άμυνα πέρυσι, τιμή σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξηγεί την κατάσταση ως εξής: «Αυτό είναι το τίμημα για τη θέση μας στον χάρτη». Τι ακριβώς εννοούσε με αυτό, ο Μητσοτάκης το ξεκαθάρισε το Μάρτιο στο πλαίσιο μια εκδήλωσης στο Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα επενδύει τόσα πολλά χρήματα στον στρατό της. Η απάντηση του Μητσοτάκη: «Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.