Υπότιτλος: «Η ελληνική κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Οι εκκλησίες έπρεπε να παραμείνουν κλειστές λόγω των αυστηρότερων μέτρων για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, σήμερα γιόρτασαν την εορτή των Θεοφανίων με τους πιστούς»
Στην ανταπόκριση της Verena Schälters από το στούντιο του ARD στην Αθήνα αναφέρονται τα ακόλουθα:
Ο Ανδρέας Χρόνης στέκεται μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας, διότι σήμερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν τα Θεοφάνια και τιμούν τη βάπτιση του Ιησού. «Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε στη λειτουργία. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα, θα έλεγα ότι είναι ακόμη πιο σημαντική από τα Χριστούγεννα. Και εμείς οι Έλληνες έχουμε τις παραδόσεις μας αυτήν την ημέρα», όπως αναφέρει.
Περίπου 30 πιστοί συμμετέχουν στη λειτουργία, τηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα. Το αποκορύφωμα της εορταστικής θείας λειτουργίας είναι η ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄, του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας. Κρατάει ένα ματσάκι βασιλικού ποτισμένο με αγιασμό και οι πιστοί με τη σειρά τους ακουμπούν το πρόσωπο τους σε αυτό και κάνουν το σταυρό τους.
Είναι παράδοση αιώνων. Φέτος, όμως, είναι μια επαναστατική πράξη για ορισμένους, ενώ για άλλους είναι ως επί το πλείστον αμέλεια.
Αμέσως μετά την αλλαγή του έτους, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού. Όλο τα καταστήματα λιανικής πώλησης έκλεισαν ξανά, καθώς και τα κομμωτήρια, τα στούντιο αισθητικής και οι εκκλησίες.
Η Εκκλησία αγνοεί την κυβέρνηση
Η απάντηση της Εκκλησίας ήρθε άμεσα. Την επόμενη μέρα, ο Επίσκοπος Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, το ανώτερο όργανο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε «ότι οι οίκοι του Θεού θα παραμείνουν ανοιχτοί προκειμένου οι πιστοί να συμμετάσχουν στη λειτουργία των Θεοφανίων».
Αυτό θα γίνει, ωστόσο, σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και απόστασης που ισχύουν ήδη για τις εκκλησίες από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με αυτόν τον τρόπο, η Εκκλησία αψήφησε την κυβέρνηση.
Ακολούθως, η κυβέρνηση απάντησε με μία έκκληση. «Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους, και αυτό ισχύει και για την Εκκλησία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλεια Πελώνη.
Η Εκκλησία - ένα ευαίσθητο ζήτημα
Η κατάσταση παρέμεινε ως έχει, διότι το ζήτημα είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση. Η Εκκλησία εξακολουθεί να έχει σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα. Προστατεύεται από το άρθρο 3 του Συντάγματος και φέρει τον τίτλο «επίσημη Εκκλησία του κράτους». Συνεπώς, η Εκκλησία και η πολιτική συνδέονται στενά.
Τη στενή σχέση δείχνει το εξής παράδειγμα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και αντικατέστησε μερικούς Υπουργούς στις αρχές της εβδομάδας. Τα έξι νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν χθες. Η τελετή πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Συγχαρητήρια! Σας εύχομαι καλή δύναμη. Και καλή συνεργασία!», τους είπε.
«Δεν φοβάμαι καθόλου»
Η εορταστική λειτουργία ολοκληρώθηκε στον καθεδρικό ναό της Αθήνας. Οι πιστοί εξέρχονται του ναού. Κανείς εδώ δεν φοβάται τον κορωνοϊό. «Δεν φοβάμαι καθόλου. Είμαι 82 ετών και δεν φοβάμαι τίποτα», ανέφερε ένας πιστός. Και ένα άλλος: «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα! Ήρθα γιατί είναι θρησκευτικό και ηθικό καθήκον μου και για να ενισχύσω την πίστη μου - παρά τις απαγορεύσεις».
Και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι επίσης πεπεισμένος ότι η Εκκλησία δεν έχει θέσει σε κίνδυνο τους πιστούς: «Ρίξτε μια ματιά στα μέτρα που έχει λάβει η Εκκλησία. Και μετά πηγαίνετε στην παραλία ή στην πλατεία Συντάγματος και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα», δήλωσε.
Οι συνέπειες της σημερινής ημέρας όσον αφορά την πανδημία θα γίνουν εμφανείς σε λίγες μέρες το νωρίτερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.