Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ο γερμανικός τύπος για τα επεισόδια στο αμερικανικό Καπιτώλιο

Παρατίθενται ενδεικτικά τίτλοι γερμανικών ΜΜΕ που καταγράφουν τις αντιδράσεις στα χθεσινά επεισόδια στο αμερικανικό Καπιτώλιο που προκάλεσαν διεθνώς αντιδράσεις

-Frankfurter Allgemeine Zeitung

Τίτλος: «Το αποτέλεσμα του Τραμπισμού - Ο όχλος στο Καπιτώλιο»

Υπότιτλος: «Το γεγονός ότι χιλιάδες πολιόρκησαν το σύμβολο της αμερικανικής Δημοκρατίας την Τετάρτη αποτελεί το χαμηλότερο σημείο της προεδρίας του Trump. Είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών υποδαύλισης των παθών, συκοφαντίας και δαιμονοποίησης»

-Süddeutsche Zeitung

Τίτλος: «Το πραξικόπημα της τρέλας»

Υπότιτλος: «Ντροπή στην Ουάσινγκτον: Υποστηρικτές του Trump επιτίθενται στο Κοινοβούλιο, η Δημοκρατία στην Αμερική βυθίζεται στο χαμηλότερο σημείο της. Εάν το Κράτος Δικαίου δεν υπερασπιστεί επιτέλους τον εαυτό του από αυτόν τον Πρόεδρο, τότε θα χαθεί»

-WELT

Τίτλος: «Ημέρα ντροπής για την αμερικανική Δημοκρατία»

Υπότιτλος: «"Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος", λένε οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ και έχουν δίκιο: Υποστηρικτές του Trump εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και αρχικά εμπόδισαν την επιβεβαίωση της νίκης του Biden. Πολιτικά υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι ο Πρόεδρος και το κόμμα του»

-SPIEGEL Online

Τίτλος: «Ο όχλος του Trump εισβάλλει στο Καπιτώλιο - Ένα αμερικανικό έγκλημα»

Υπότιτλος: «Οι σκηνές που μοιάζουν με πραξικόπημα από την εισβολή στο Καπιτώλιο στη Ουάσιγκτον αποτελούν το λογικό φινάλε της εποχής του Trump. Ηθικοί αυτουργοί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι -και κυρίως ο απερχόμενος Πρόεδρος τους»

-ZEIT Online

Τίτλος: «Επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο: Το έργο του»

Υπότιτλος: «Υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Η χώρα απειλείται με κατάρρευση. Ο Donald Trump φέρει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό»

-Handelsblatt

Τίτλος: «Επεισόδια στο Καπιτώλιο – Η Ουάσιγκτον βυθίζεται σε ένα κύμα θυμού»

Υπότιτλος: «Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία ενάντια στις εκλογές κλιμακώθηκε σε εισβολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Οι τρομακτικές σκηνές είναι το αποτέλεσμα της επί σειράν ετών εκστρατείας οργής του Donald Trump»

-BILD

Τίτλος: «Είναι ένα βίαιο χτύπημα σε βάρος της Δημοκρατίας»

Υπότιτλος: «Τις τελευταίες εβδομάδες ο Donald Trump απευθύνθηκε επανειλημμένα προς τους οπαδούς του χρησιμοποιώντας θεωρίες συνωμοσίας -και όξυνε με αυτόν τον τρόπο τα πνεύματα»

 -TAGESSPIEGEL

Τίτλος: «Εισβολή στο αμερικανικό Κοινοβούλιο - Η επίθεση του Trump στην αμερικανική Δημοκρατία»

Υπότιτλος: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε την ώθηση, ώστε να γίνει η επίθεση στο Κογκρέσο. Είναι υπεύθυνος πέρα από όσα είπε; Σε τελική ανάλυση έβλαψε τον ίδιο τον εαυτό του»

-ARD-tagesschau.de

Τίτλος: «Επίθεση στο Καπιτώλιο - Ο Trump θα παραμείνει παράγοντας ισχύος»

Υπότιτλος: «Οι υποστηρικτές του Trump είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν το είδωλό τους με κάθε μέσο να βρει το υποτιθέμενο δίκιο του. Είναι η βάση εξουσίας, με την οποία ο Trump θα μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του στους Ρεπουμπλικάνους και μετά την προεδρία»

-ZEIT Online

Τίτλος: «Αντιδράσεις για τις ταραχές στην Ουάσινγκτον: "Περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς"»

Υπότιτλος: «Πολιτικοί σε όλο τον κόσμο εμφανίστηκαν συγκλονισμένοι από τις ταραχές στην Ουάσινγκτον και κάλεσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να αποδεχτεί την εκλογική του ήττα»

Το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Οι ταραχώδεις σκηνές της εισβολής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από ακραίους υποστηρικτές του καταψηφισθέντος Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump έχουν προκαλέσει σοκ παγκοσμίως. Πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αντέδρασαν αμέσως μέσω Twitter και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα γεγονότα.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) καταδίκασε τα συμβάντα και κάλεσε μέσω Twitter: «Ο Trump και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να αποδεχτούν την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να καταπατούν τη Δημοκρατία». Επιπλέον, προειδοποίησε: «Η περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς έχει καταστροφικές συνέπειες».

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών και ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία, Olaf Scholz, χαρακτήρισε τα περιστατικά ως «αφόρητη επίθεση στη Δημοκρατία». Οι εικόνες είναι ενοχλητικές, έγραψε ο Scholz στο Twitter και τόνισε ότι Πρόεδρος Donald Trump έχει διχάσει βαθιά τη χώρα.

Ο Norbert Röttgen, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Bundestag και υποψήφιος για την προεδρία του CDU, θεωρεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται ενώπιον μιας θεμελιώδους απόφασης. «Τώρα είναι η τελευταία χρονική στιγμή, κατά την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της Δημοκρατίας και του Trump», έγραψε στο Twitter. Ο Trump έχει στραφεί εναντίον των θεσμών της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet έκανε λόγο για «επιθέσεις από φανατικούς υποστηρικτές του Trump» στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Αυτές προκαλούν την οδύνη κάθε φίλου των ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter ο Laschet, ο οποίος έχει επίσης υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του CDU. «Όσοι σπέρνουν λεκτικά λαϊκισμό και πόλωση θερίζουν μίσος και βία».

 -WELT

Τίτλος: «Δηλώσεις για το χάος στην Ουάσιγκτον - "Είμαι λυπημένος. Δεν είναι αυτή η εικόνα που θα πρέπει να εκπέμπει η χώρα μας"»

Υπότιτλος: «Πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό καταδίκασαν έντονα τις ταραχές γύρω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Biden μίλησε για εξέγερση. Η Ivanka Trump χαρακτήρισε τους διαδηλωτές "πατριώτες" -αλλά διέγραψε το tweet»

Το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier (CDU) έγραψε στο Twitter: «Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη! Και πιο σημαντική από οποιοδήποτε μεμονωμένο άτομο, ακόμα κι αν πρόκειται για τον Πρόεδρο!».

Η «επίθεση στην καρδιά της αμερικανικής Δημοκρατίας» και η τετραετής θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump δείχνουν, σύμφωνα με την εκ των επικεφαλής των Πρασίνων Annalena Baerbock ότι οι δεξιοί λαϊκιστές δεν χάνουν τη γοητεία τους, όταν βρίσκονται στην εξουσία. «Εκμεταλλεύονται την εξουσία για να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της εκ των έσω, προκειμένου κατόπιν να τους πολεμήσουν στην πράξη», έγραψε στο Twitter. Η σιωπή των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ είναι μοιραία.

Ο Friedrich Merz, υποψήφιος για την προεδρία του CDU, έκανε επίσης λόγο για «απίστευτες σκηνές από την Ουάσινγκτον». Έγραψε στο Twitter: «Οι Δημοκρατίες χρειάζονται δημοκράτες. Και οι δημοκράτες θα πρέπει να αποδέχονται τα εκλογικά αποτελέσματα. Τουλάχιστον υπάρχει ελπίδα μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών στη πολιτεία της Γεωργίας».

-BILD

Τίτλος: «Αντιδράσεις για την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο - "Στιγμή ντροπής για την Αμερική"»

Το ρεπορτάζ παραθέτει, μεταξύ άλλων, την αντίδραση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω Twitter:

«Η αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, βαθιά ριζωμένη και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.