Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Handelsblatt: «Η Ελλάδα χαλαρώνει το Lockdown»

«Η χώρα θέλει να καταπολεμήσει την οικονομική μιζέρια, διότι ολισθαίνει όλο και βαθύτερα στην ύφεση»

Στην ολοσέλιδη ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Οι εκπτώσεις ξεκινούν παραδοσιακά στην Ελλάδα τη Δευτέρα. Οι έμποροι δελεάζουν τους πελάτες με εκπτώσεις 50% και ακόμα μεγαλύτερες, για να

απαλλαγούν από το εμπορικό απόθεμα και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Πριν από λίγες μέρες, διαφαινόταν ότι οι εκπτώσεις θα ακυρωθούν φέτος, πράγμα που θα σήμαινε το τέλος για πολλούς εμπόρους, διότι τα καταστήματα λιανικής έχουν κλείσει από τις αρχές Νοεμβρίου. Τώρα η κυβέρνηση χαλαρώνει το Lockdown. Από τη Δευτέρα το πρωί, θα επιτρέπεται στα καταστήματα λιανικής να ανοίξουν ξανά, αν και με αυστηρούς κανόνες απόστασης. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο συνήθης συνωστισμός κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Οι κομμωτές μπορούν επίσης να πιάσουν τα ψαλίδια τους από τη Δευτέρα. Ωστόσο, η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ. παραμένει. Ακόμα και εκείνοι που εξέρχονται από τις οικίες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα για ψώνια ή για περίπατο, πρέπει να ζητήσουν έγκριση μέσω SMS.

Με το άνοιγμα, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, τα οποία στα τέλη Οκτωβρίου είχαν αυξηθεί απότομα. Χάρη στο Lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο τήρησε η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η κατάσταση έχει πλέον εκτονωθεί. Η εβδομαδιαία τιμή, η οποία δείχνει τον μέσο αριθμό νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, είναι σήμερα 43,2 στην Ελλάδα, ενώ στην Γερμανία η αντίστοιχη τιμή είναι 146.1.

Δεν είναι χώρα κινδύνου, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δοθεί σήμα λήξης του συναγερμού

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής ECDC, η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι σήμερα τα μόνα κράτη της ΕΕ που δεν επισημαίνονται ως περιοχές κινδύνου με κόκκινο χρώμα, αλλά με κίτρινο. Η Ήπειρος, τα Ιόνια Νησιά, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι οι μόνες περιοχές που εμφανίζονται με πράσινο χρώμα στο χάρτη του κορωνοϊού. Στις περιοχές αυτές κατεγράφησαν λιγότερα από 25 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Μόνο η Γροιλανδία, που ανήκει στη Δανία, τα πάει εξίσου καλά στην Ευρώπη.

Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σημάνουμε λήξη του συναγερμού, προειδοποιεί ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή το απόγευμα, ο Χαρδαλιάς συνέκρινε την δουλειά του με νυχτερινή οδήγηση σε έναν άγνωστο, ορεινό δρόμο με πολλές στροφές. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι να περιμένει στην επόμενη στροφή. Μερικές φορές μπορεί να επιταχύνει λίγο, άλλοτε πρέπει να φρενάρει ξανά.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει το πεντάλ του φρένου δεν οφείλεται μόνο στα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων. Όλο και περισσότερες ήταν οι κλήσεις για βοήθεια από τον τομέα του λιανικού εμπορίου. Αφού οι λιανοπωλητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα Lockdown αρκετών εβδομάδων την άνοιξη του 2020, πρόσφατα έχασαν τα έσοδα από την περίοδο των Χριστουγέννων. Ένας στους δύο ιδιοκτήτες επιχείρησης αντιμετωπίζει πτώχευση, προειδοποιεί ο Σταύρος Καφούνης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν διακυβεύεται μόνο η ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων οικογενειακών επιχειρήσεων. Το Lockdwon οδηγεί την πληττόμενη από την κρίση χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

«Κάθε μήνας Lockdwon κοστίζει στην οικονομία πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τον υπολογισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανέφερε σε συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή. Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,5% πέρυσι ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ούτε στη χειρότερη χρονιά της κρίσης, το 2011, η οικονομία δεν σημείωσε τόσο μεγάλη πτώση. Οι προοπτικές για το 2021 επιδεινώνονται επίσης αισθητά. Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση ανέμενε αύξηση 7,5%. Τώρα αναμένει ανάκαμψη της τάξης μόνο 4,8%. Ακόμα και το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ αισιόδοξο. Οι αναλυτές της μεγάλης τράπεζας HSBC μείωσαν την πρόβλεψη ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 3%.

Το πόσο γρήγορα η χώρα μπορεί να αφήσει πίσω της την κρίση εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό. Τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας του τουρισμού συνέβαλε περισσότερο από το ένα πέμπτο στο ΑΕΠ, όντας ο ισχυρότερος κινητήρας ανάπτυξης της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει ενημερώσει με επιστολές την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen και τους 26 ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά την ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid-19 θα μπορούσε να επιτρέπει στον κάτοχό του να ταξιδεύει ελεύθερα, σύμφωνα με την πρόταση Μητσοτάκη. Χωρίς εξαίρεση, κάθε επισκέπτης στην Ελλάδα πρέπει να μπει σε καραντίνα για επτά ημέρες, ακόμη και αν διαθέτει αρνητικό τεστ.

Η ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί με αντιδράσεις, διότι οι εμβολιασμοί εξελίσσονται πολύ αργά σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που ανακοινώθηκαν, λιγότερα από 200 λειτουργούν επί του παρόντος. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης υπόσχεται ότι δύο εκατομμύρια πολίτες θα εμβολιαστούν έως τα τέλη Μαρτίου, αριθμός που αντιστοιχεί μόνο στο ένα πέμπτο του πληθυσμού.

Για να τονώσει τον τουρισμό, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου τον τομέα της εστίασης, η οποία είναι κλειστή για σχεδόν δυόμισι μήνες. Αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και οι καφετέριες θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν ξανά τους πελάτες τους το νωρίτερο σε λίγες εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να μειώνεται και αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Καθώς οι θερμοκρασίες μπορούν να αγγίξουν σχεδόν στο μηδέν, ακόμη και στην Ελλάδα αυτή την περίοδο του έτους, η κυβέρνηση προωθεί την αγορά θερμαντικών σωμάτων για εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Το Υπουργείο Οικονομίας επιδοτεί ένα θερμαντικό σώμα με 100 ευρώ για κάθε δέκα τετραγωνικά μέτρα χώρου εξωτερικής εστίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.