Υπότιτλος: «Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Οικονομία της Ελλάδας βρισκόταν σε ανοδική πορεία -έως ότου ήρθε η κρίση του κορωνοϊού. Οι συνέπειες αυτού είναι ιδιαίτερα αισθητές για τους εστιάτορες, οι οποίοι τώρα ελπίζουν ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου»
Η ανταπόκριση της Verena Schälter από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Ο Βασίλης Ακριβός είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν χρειάστηκε να κλείσει το εστιατόριό του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προσφέρει την δυνατότητα παραγγελίας φαγητού σε πακέτο. Ο Ακριβός χρειάστηκε να προσαρμόσει το
μενού του, καθώς πολλά από τα υψηλής ποιότητας πιάτα του δεν προορίζονται για παράδοση κατ’ οίκον. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά ευχαριστημένος με το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. «Δεν μπορείς να επιβιώσεις με τις παραδόσεις φαγητού. Μπορούν να επιβιώσουν μόνον εκείνα τα εστιατόρια, τα οποία το έκαναν και πριν τον κορωνοϊό. Αυτά βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση τώρα», λέει ο Ακριβός.Επειδή έχει τα οικονομικά αποθέματα, ο Ακριβός τα έχει μέχρι τώρα καταφέρει. Άλλοι δεν μπορούν, λέει. «Πριν από μια ώρα, μου τηλεφώνησε μία φίλη από τη Θεσσαλονίκη και μου είπε ότι για δύο μέρες έκλαιγε επειδή δεν έχει καθόλου χρήματα. Πολλοί βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση».
Πολλές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να επιβιώσουν από το πρώτο Lockdown πέρυσι. Αλλά η καλοκαιρινή περίοδος που ακολούθησε κύλησε χειρότερα απ’ ό,τι συνήθως και απέφερε μόνο μέρος των συνήθων εσόδων. Στη συνέχεια ήρθε το φθινόπωρο και στις αρχές Νοεμβρίου όλα τα εστιατόρια έπρεπε να κλείσουν και πάλι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεν δημιουργήσει προγράμματα βοήθειας, αλλά τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των τρεχουσών δαπανών, διαμαρτύρεται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπησή της, το 40% των επιχειρήσεων έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους. Το 20% μπορεί να επιβιώσει μόνον ένα ακόμα μήνα.
Η μόνη ελπίδα όχι μόνο για τους εστιάτορες, αλλά και για την ελληνική Οικονομία συνολικά, είναι να τεθεί πολύ σύντομα υπό έλεγχο η πανδημία, λέει ο οικονομολόγος Νίκος Βέττας. «Εάν η πανδημία δεν τεθεί έγκαιρα υπό έλεγχο σε όλη την Ευρώπη την άνοιξη, θα είναι σχεδόν αδύνατο να ανακάμψει η Οικονομία το καλοκαίρι -όταν θα είναι η υψηλή περίοδος για τον Τουρισμό». Σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένοι τομείς που εξαρτώνται από τα έσοδα του Τουρισμού, όπως οι μεταφορικές εταιρείες, η γαστρονομία ή ο κατασκευαστικός κλάδος, θα υποφέρουν επίσης, λέει ο Βέττας. «Και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ελληνική Οικονομία».
Το 2019, περισσότεροι από 34 εκ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Ο τουριστικός τομέας συμβάλλει περίπου κατά το 1/5 στο ΑΕΠ και ήταν μία από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές μηχανές της ελληνικής Οικονομίας μετά την οικονομική κρίση. Η πανδημία αποτελεί μια πικρή οπισθοδρόμηση.
«Η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε ανοδική τάση το 2018 και ακόμη περισσότερο το 2019, όταν και μας έπληξε η κρίση του κορωνοϊού», λέει ο Βέττας. «Την ώρα που η Οικονομία στην Ελλάδα είχε ανοδική πορεία, στην υπόλοιπη Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό δεν πήγαινε καλά, οπότε το timing ήταν ιδιαίτερα άσχημο για εμάς».
Επομένως, θα πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου η Ελλάδα βγει από την κατάσταση κρίσης. Πόσος καιρός θα χρειαστεί, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.