Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Έλληνες εξωτερικού: Ανοιξε η πλατφόρμα εκλογικού καταλόγου

"Άνοιξε" στο διαδίκτυο από την προηγούμενη εβδομάδα η πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για δηλώσεις των μονίμων κατοίκων εξωτερικού στον ειδικό εκλογικό κατάλογο προκειμένου να συμμετέχει στις ερχόμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Βασική προϋπόθεση για να

εγγραφεί κάτοικος εξωτερικού στους ειδικούς καταλόγους είναι να είναι ήδη γραμμένος στους κοινούς εκλογικούς καταλόγους. 

Από εκεί και πέρα θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής όσοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: 

  • Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα, έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος
  • Οσα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου θα αντλούνται αυτεπάγγελτα και αμέσως εφόσον συναινεί ο εκλογέας.
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής για τα 2 έτη γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:
  • Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγεμπατικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής 
  • Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή
  • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 χρόνια  ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ο συγκεκριμένος νόμος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι του απόδημου γιατί απέκλεισε ολόκληρες γενιές αποδήμων από το συγκεκριμένο δικαίωμα και μάλιστα τις γενιές που διεκδίκησαν το αίτημα της "ψήφου του απόδημου".

Ο νόμος ήταν ένας συμβιβασμός καθώς χρειαζόταν συνταγματικά την υπερψήφιση των 2/3 της Βουλής και έτσι το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε ακόμη και την επιστολική ψήφο κατέληξε μετά από το διάλογο στο συγκεκριμένο νόμο. 

Είναι πάντως γεγονός ότι ο τελικός νόμος φωτογραφίζει ως απόδημους τους Έλληνες που μετανάστευσαν από την δημοσιονομική κρίση της χώρας μας την τελευταία δεκαετία.

Και αν ο αποκλεισμός της 1ης και 2ης γενιάς μπορεί με κάποιο τρόπο να "δικαιολογηθεί" αποτελεί στρατηγικής σημασίας ατόπημα ο αποκλεισμός της 3ης γενιάς από τη διαδικασία και κατ επέκταση τη σύνδεσή της με την Ελλάδα.

Τώρα, αν με το νόμο αυτό θα γίνουν μαζικές εγγραφές των Ελλήνων αποδημων στον εκλογικό κατάλογο μάλλον μοιάζει ως απίθανο σενάριο.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.