Τα ερωτήματα που θέσαμε :
Α) τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων.
Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους
Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
Πάντως καιι στο β΄μέρος ενώ στα δυο πρώτα ερωτήματα συμφωνούν λίγο - πολύ οι απαντήσεις μεταξύ τους, διαφοροποίηση υπάρχει στις απαντήσεις του τρίτου ερωτήματος δηλαδή όσον αφορά το τι επιφυλάσσει στους συλλόγους η μετά κορωνοιό εποχή.
Τι απάντησαν:
Ευτυχία Olowson Σαβιολάκη,Σαφώς και είναι μεγάλη η επίδραση και στους πολιτιστικούς συλλόγους και στις δραστηριότητές τους καθώς αναστάλθηκαν όλες οι εκδηλώσεις με φυσική παρουσία.
Οι σύλλογοι αντιμετωπίζουν έτσι και οικονομικό πρόβλημα (κάποιοι μεγαλύτερο κάποιοι μικρότερο ανάλογα με τα τρέχοντα έξοδα και τις υποχρεώσεις τους) καθότι τα έσοδα εκπίπτουν.
Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η διαφύλαξη της υγείας όλων μας και κυρίως των ευπαθών ομάδων.
Ελπίζουμε όταν ξεπεράσουμε πλέον το κίνδυνο να επιστρέψουμε και πάλι στη γνωστή μας πραγματικότητα και μάλιστα με περισσότερη όρεξη και ζήλο και να μην υπάρχουν μακροχρόνιες επιρροές.
Β) Αναζητώντας άλλους τροπους λειτουργίας και επικοινωνίας στραφήκαμε πολλοί από εμς σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, Ευτυχώς η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Η παγκρητική ομοσπονδία Ευρώπης χρησιμοποίησε από πολύ νωρίς αυτό το μοντέλο εκδηλώσεων και έτσι διοργάνωσε τρια ζωντανα διαδικτυακά αφιερώματα για να τιμήσει έστω και με αυτό τον τρόπο τις επετείους ιστορικών γεγονότων, όπως τη Μάχη της Κρήτης, η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου τα οποία και είπαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολλοί Κρητικοί και φίλοι της Κρήτης ανά την υφήλιο. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να τιμάμε όλους τους ήρωες της ιστορίας μας που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας.
Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις είναι σίγουρα μια διέξοδος από την απραξία και ένας τρόπος επικοινωνίας αλλά δεν είναι υποκατάστατο και δεν μπορούν να θεωρηθούν ισότιμες με τις εκδηλώσεις που έχουμε φυσική παρουσία. Πλην όμως ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να συνεχιστούν ως επιπλέον προσφορά δράσης σε ευρύτερο κοινό. Κυρίως για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα είναι ένας πολύ καλός τρόπος επικοινωνίας με τα μέλη τους καθώς ξεπερνιούνται τα σύνορα και εκπίπτουν τα διαδικαστικά εμπόδια αλλά και τα έξοδα.
Γ) Προσωπικά πιστεύω ότι η εποχή μετά την πανδημία δεν θα είναι ίδια με την εποχή προ πανδημίας. Σίγουρα οι καταστάσεις που βιώνουμε και που επηρεάζουν σημαντικά και την ψυχολογική μας κατάσταση θα αφήσουν τα σημάδια τους τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Ελπιζω ότι η δίψα για κοινωνικές επαφές για πολιτισμό και παράδοση θα υπερνικήσει το φόβο και έτσι να το ξεπερασουμε γρήγορα και να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας.
Ελπιζω να χρησιμοποιήσουμε όμως την εμπειρία που αποκτήσαμε την περίοδο της πανδημίας, ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και με καλύτερες συνεργασίες και δικτύωση να πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Ειδικά η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας είναι ένας τρόπος καλύτερης προσέγγισης της νεολαίας στους πολιτιστικούς συλλόγους. Ας είμαστε αισιόδοξοι.
Μιχάλης Πατένταλης, Συγγραφέας, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας με έδρα το ΝτίσελντορφΑ. Αν κάποιος προσπαθούσε να φανταστεί την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε ως ανθρωπότητα, θα περιέγραφε ένα έργο επιστημονικής φαντασίας, όπου η ανθρώπινη επαφή και η πολιτιστική διάδραση, μεταβιβάζετε σε ένα ψηφιακό επίπεδο. Η εξάπλωση της πανδημίας μας έδειξε πως το σενάριο αυτό έγινε πραγματικότητα, στην οποία τόσο εμείς, ως ατομικές οντότητες, αλλά και ως πολιτιστικοί φορείς, είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε παρά τις αντίξοες συνθήκες, χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες. Ως Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας είχαμε δύο επιλογές. Να αναστείλουμε όλες μας τις δραστηριότητες, λογοτεχνικές βραδιές, συνεδριάσεις, καλλιτεχνικές συνεργασίες με άλλους φορείς, ή με γρήγορα αντανακλαστικά, να δημιουργήσουμε μια νέα προσβασιμότητα στους χώρους της ψηφιακής συνάντησης. Επιλέξαμε τον δεύτερο δρόμο επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο προσέγγισης του κοινού και του ακροατηρίου μας. Βέβαια ένα ψηφιακό περιβάλλον, δεν μπορεί να αντικαταστήσει με τίποτα την ανθρώπινη επαφή, που είναι και η πηγή ζωής για την τέχνη και ιδιαίτερα για την λογοτεχνία.
Β. Δεδομένων των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, η ΕΕΣΓ επαναπροσδιόρισε το πρόγραμμά της, μεταφέροντας την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της σε διαδικτυακή μορφή. Δημιουργήσαμε την Λογοτεχνική online πλατφόρμα όπου τα μέλη μας παρουσιάζουν τα βιβλία τους. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη. Εκατοντάδες φίλοι της ελληνογερμανικής λογοτεχνίας παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις αυτές, σχολιάζοντας θετικά αυτήν μας την πρωτοβουλία. Δημιουργήσαμε το ηλεκτρονικό περιοδικό «Λογογραφία», πήραμε μέρος στην Διεθνή έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης διαδικτυακά, συμμετείχαμε στο παγγερμανικό συνέδριο για την διάδοση της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στην Γερμανία, παρουσιάσαμε την δουλειά μας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Γ. Δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το μέλλον. Ο φόβος και η ανησυχία για το πόσο τα περιορίστηκα μέτρα που πάρθηκαν θα είναι προσωρινά ή όχι, μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στα γρανάζια προδιαγεγραμμένων πολιτικών αστυνομοκρατίας. Όμως η τέχνη και ο πολιτισμός πρέπει να μεταφέρουν αισιοδοξία στους ανθρώπους. Η πανδημία θα λάβει τέλος και τότε θα πρέπει οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να επαναπροσδιορίσουν το στάτους κβο που τους οδήγησε πολλές φορές σε έναν ανούσιο ανταγωνισμό. Οδεύουμε σε μια νέα εποχή με «μεταλλάξεις» και είναι στο χέρι μας να απαγκιλωθούμε από παραδοσιακές δομές και να προτείνουμε νέες. Να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία από το παρελθόν προσαρμόζοντάς τα στο νέο που έρχεται. Αλλά η ζωή πολλές φορές προλαβαίνει τα σχέδια μας…
Α. Από την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με την κοινότητα στην οποία είμαι μέλος και σε πολιτιστικούς συλλόγους νοιώθουμε μία σαφή μείωση μέχρι πλήρη αναστολή των δραστηριοτήτων. Ειδικά στους πολιτιστικούς συλλόγους όπου συναντώνται τα μέλη για να χορέψουν ή να τραγουδήσουν εξηπακούεται ότι αυτό είναι πλέον αδύνατο. Άρα οι επαφές αραιώνουν και οι δράσεις των φορέων ολιγοστεύουν. Από την άλλη η όρεξη για μιά νεά αρχή με συναντήσεις και δράση αυξάνει ολοένα και ελπίζω αυτό να φανεί χρήσιμο στην επανεκκίνηση οποιασδήποτε ενέργειας.
Β. Όσον αφορά τώρα τον Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο DHW οι επαφές και οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά/διαδικτυακά. Και αυτό σχεδόν με την ίδια ένταση όπως πρωτίτερα. Επίσης τέλος του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση διαδικτυακά με θετικό επακόλουθο να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν πολλά μέλη μας από όλη την Γερμανία. Έτσι είχαμε συμμετοχή από το Μόναχο μέχρι την Βρέμη και από την Βόννη μέχρι την Λειψία. Άρα υπάρχουν και τα θετικά της πανδημίας που μας αναγκάζουν να ανακαλύπτουμε και να εφαρμόζουμε νέα μέσα επικοινωνίας και διατήρησης των επαγγελματικών αλλά και φιλικών επαφών. Να υπογραμμίσω ότι σαν αποτέλεσμα της πρώτης μας διαδικτυακής Γενικής Συνέλευσης υπήρξε πρόταση για τακτικότερες τέτοιες συναντήσεις ώστε να γνωριστούν τα μέλη ακόμη καλλίτερα μεταξύ τους.
Γ. Ελπίζω όχι. Διότι με το εμβόλιο αλλάζουν τα δεδομένα. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι μάθαμε να ζούμε με τις πανδημίες και τις μάσκες, κάτι που μέχρι τώρα μόνο στην τηλεόραση βλέπαμε σε χώρες της Ασίας. Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι πανδημίες έρχονται και παρέρχονται. Απλά τώρα κάναμε και αυτήν την εμπειρία κι έτσι είμαστε καλλίτερα προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι.
Φωτο Νικόλαος Ρόδης |
To Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης
Η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει τους συλλογικούς φορείς συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης σε πολλά επίπεδα. Ο κορωναΐος δεν περιόρισε μονάχα τις κοινωνικές μας δράσεις και εκδηλώσεις, μακάρι αυτό να ήταν το χειρότερο. Δυστυχώς ο ιός προσέβαλε άμεσα και μέλη και φίλους της Κοινότητάς μας ή τους έφερε αντιμέτωπους με μια πληθώρα δυσκολιών που αποτελούσαν παράγωγο των μέτρων στην καταπολέμηση αυτού, όπως η εθελούσια απομόνωση, απώλεια της θέσης εργασίας ή και ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου.
Παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας της δικτύωσης και των στενών δεσμών μεταξύ των μελών μας, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης (ΕΚΣ) αποτέλεσε εξαρχής κέντρο ενημέρωσης και πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας τόσο διαδικτυακά, όσο και τηλεφωνικά στην προσπάθεια οι συνάνθρωποι μας να βρουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά τους.
Μια αξιόλογη πρωτοβουλία που λάβαμε από την αρχή της πανδημίας και αναγνωρίστηκε από τον Δήμο της Στουτγάρδης ως τοπικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για μεταναστευτική οργάνωση ήταν η δημιουργία ενός δίγλωσσου βίντεο-ενημέρωσης σχετικά με τα κέντρα παροχής βοήθειας του Δήμου για μια σειρά κοινωνικών ομάδων που πιθανόν να χρήζουν δημόσιας αρωγής. Ο δήμος Στουτγάρδης όταν είδε το βίντεο αυτό, ζήτησε την άδεια για να το στείλει σε όλους τους δήμους στη Γερμανία, όπως και έγινε. Ήμασταν ο μοναδικός αλλοδαπός σύλλογος σε όλη τη Γερμανία που άμεσα δραστηροποιήθηκε για να ενημερώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες τους. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Υπηρεσία Ενσωμάτωσης του Δήμου Στουτγάρδης προσφέραμε στην ελληνική γλώσσα έμπρακτη τηλεφωνική υποστήριξη στους συμπατριώτες μας.
Εν μέσω κορωναϊου και τηρώντας αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα έγινε φωτογράφιση από το περιοδικό «ETSI MAGAZIN» και δώσαμε συνέντευξη ως προς την ιστορία και το μέλλον της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης.
Όπως είναι λογικό, τον τελευταίο χρόνο δίνεται μεγάλη έμφαση στην πραγματοποίηση διαδικτυακών εκδηλώσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιούργησαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωναΐο. Επομένως και εμείς ως ΕΚΣ αναγκαστήκαμε υπό μια έννοια να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και επιχειρήσαμε με τη σειρά μας όχι μόνο για να διατηρήσουμε τις επαφές με τα μέλη και τους φίλους της ΕΚΣ, αλλά και να συνεχίσουμε το έργο μας, που δεν είναι άλλο από το να αποτελεί η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης μια γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού πολιτισμού στη πόλη μας.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την καθημερινή μας παρουσία και επικοινωνία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το τηλέφωνο, η Πρόεδρος της ΕΚΣ Άννα Ιωαννίδου συμμετείχε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Κάθε Μέρα Ελλάδα» όπου επισήμανε τις επιπτώσεις του κορωναϊού στον εορτασμό της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Πάσχα για τους Έλληνες της Στουτγάρδης. Αξιοσημείωτος είναι και ο διαδυκτιακός εορτασμός της Ανάστασης 2020, όπου είχαμε στην παρέα μας τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ.Γιάννη Χρυσουλάκη και τον βαρύτονο μουσικό Διονύση Τσαουσίδη. Επίσης, συμμετείχαμε στη ξεχωριστή ποιητική βραδιά που διοργάνωσε εξ αποστάσεως με τη μορφή τηλεδιάσκεψης η Έδρα "Γιώργος Σεφέρης" του Παν/μίου Harvard, με επικεφαλής τον καθ. Παναγιώτη Ροϊλό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη και με τη συμμετοχή των ποιητών Ορφέα Απέργη, Γιάννη Ευθυμιάδη και Θωμά Τσαλαπάτη. Σε συνεργασία με το σχολείο μητρικής γλώσσας Stuttgart-Vaihingen και την καθηγήτρια Ελένη Δόντη γυρίσαμε βίντεο το οποίο προβλήθηκε μέσω της ΕRΤWorld τα Χριστούγεννα σε όλες τις ηπείρους. Ακόμη η ΕΚΣ φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή «μετά τις 6», όπου η Πρόεδρος μας Άννα Ιωαννίδου μετέφερε παραμονή πρωτοχρονιάς τις ευχές για το νέο έτος από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΘΕΜΑ FM 104.6 «Ένας κόσμος Ελλάδα» με την Λίτσα Πισκερά, όπου και πάλι η Πρόεδρος μας Άννα Ιωαννίδου αναφέρθηκε στην ιστορία, στις δράσεις και στους στόχους της κοινότητας, καθώς και στα προβλήματα και τα όνειρα των συμπατριωτών μας στη Στουτγάρδη.
Αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι μέσα σε αυτόν τον διαδικτυακό κορεσμό επιδιώξαμε και επιδιώκουμε πάντα υπό την τήρηση των μέτρων προστασίας να δίνουμε και το παρών αυτοπροσώπως. Έτσι η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης συμμετείχε στην διεθνή έκθεση «Νοημοσύνη σμήνους» του θεάτρου ΚΘΒΕ με το ομώνυμο έργο-πίνακα του ζωγράφου από τη Στουτγάρδη George Nassos, που συνόδευε το θεατρικό έργο "Ορνηθες" του Αριστιφάνη. Τον Οκτώβριο 2020 η ΕΚΣ στήριξε έμπρακτα την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Kursaal Bad Cannstatt με ελληνική μουσική και παρουσίαση ποιημάτων του Σεφέρη και του Ρίτσου στην Ελληνική γλώσσα. Ένα άλλο σημείο αναφοράς της περασμένης χρονιάς ήταν και η συμμετοχή μας στην εξαιρετική έκθεση της Ελένης Δεληδημητρίου Τσακμάκη στο Μόναχο για τα 60 χρόνια μετανάστευσης.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε πως αντιλαμβανόμενη τον εαυτό της η Κοινότητά μας ως μέρος του κοινωνικού ιστού της πόλης της Στουτγάρδης συνεχίζει υπό τον συντονισμό μου το πρόγραμμα εθελοντισμού με τίτλο "Ehrenamtler*innen mit Migrationshintergrund im Einsatz für Geflüchtete" (Εθελοντές με μεταναστευτικό υπόβαθρο βοηθάνε πρόσφυγες) που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας των Μεταναστευτικών Οργανώσεων στη Γερμανία (BAGIV) και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (OEK) σε συνεργασία με τον Δήμο Στουτγάρδης. Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης, ως η πρώτη ελληνόφωνη οργάνωση στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή και έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές ένα σχέδιο δράσεων που αποσκοπεί στην παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας, μαθήματα γερμανικής γλώσσας, αλλά και ψυχαγωγίας σε παιδιά προσφύγων ιδίως εν μέσω αυτής της κρίσιμης περιόδου που διαβαίνουμε.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή της Προέδρου μας Άννας Ιωαννίδου, ως μέλους της διεθνούς επιτροπής του Δήμου Στουτγάρδης, όπου στη τελευταία συνεδρίαση επισήμανε προβλήματα που μας αφορούν και πρότεινε να επιμεληθεί ο Δήμος για την ένταξη της μητρικής γλώσσας στα γερμανικά σχολεία, διότι όλο και περισσότερα σχολεία γίνονται ολοήμερα και η συμμετοχή των μαθητών με μητρική γλώσσα τα ελληνικά σε ελληνικά σχολεία μητρικής γλώσσας καθίσταται αδύνατη. Επίσης επισήμανε και τα προβλήματα των μεταναστών στην τρίτη ηλικία, όπως η αδυναμία επικοινωνίας στη μητρική τους γλώσσα και η έλλειψη παροχής οικείου φαγητού, καθώς πολλές φορές άτομα στην τρίτη ηλικία δυσκολεύονται να καταναλώσουν τροφή που δεν τους είναι γνώριμη.
Δεν περιοριστήκαμε, όμως, μόνο στο διαδίκτυο και την γερμανική επικράτεια. Έτσι, στείλαμε για παράδειγμα βοήθεια στους πληγέντες από την πλημμύρα και στους άπορους της περιοχής Φαρσάλων, στηρίζοντας την έκκληση του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Ενιπέα „ΜΕΛΙΝΑ“.
Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως οι αυστηρά διαδικτυακές δράσεις δεν αποτελούν πανάκεια στα εμπόδια που βάζουν τα μέτρα προστασίας και η εθελούσια απομόνωση ως προς την μεταξύ μας επικοινωνία. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και επιζητούμε πάντα την συντροφιά, την κοινωνική συναναστροφή και αλληλεγγύη με άλλους. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε πάντα ως Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης να βρούμε τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό σε μια δεδομένη δύσκολη κατάσταση. Επιλέγουμε, λοιπόν, να δίνουμε συμπληρωματικό και όχι κύριο ρόλο στις διαδικτυακές δράσεις και αυτό συμβάλει στο να διακρίνονται αυτές από μεγάλη συμμετοχή και μια ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα αντάξια του ονόματος της Ελληνική Κοινότητας Στουτγάρδης.
Για το ΔΣ
Αλέξιος Καραμανώλας, Αντιπρόεδρος της Ελληνική Κοινότητας Στουτγάρδης
Στέργιος Οικονόμου,
Μέλος του προεδρείου του Συμβουλίου Κοινωνικής Ένταξης του Δήμου Νυρεμβέργης και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης
α) τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων.
Η Κοινότητα και οι σύλλογοι έχουν σταματήσει κάθε δράση στην περιοχή μας από τότε που άρχισε η πανδημία. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονταν συνήθως πριν και μετά τα Χριστούγεννα, τα μαθήματα χορού ή γερμανικής γλώσσας, οι διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις κλπ. όλα έχουν ακυρωθεί. Το γεγονός αυτό δεν έχει μόνο περιορίσει τις επαφές των μελών μεταξύ τους αλλά έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στους συλλόγους. Σίγουρα τον απολογισμό θα τον κάνουμε στο τέλος όταν περάσει η πανδημία.
B) Οι διαδυκτιακές δράσεις είναι περιορισμένες και είναι ενημερωτικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως πολλοί συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας, δεν έχουν πρόσβαση στο διαδύκτιο για διάφορους λόγους. Σίγουρα οι διαδυκτιακές δράσεις συμβάλλουν στο να υπάρχει μια σχετική επαφή ιδιαίτερα μεταξύ των μελών των ΔΣ των συλλόγων για να υπάρχει σχετική ενημέρωση και για να παίρνονται ορισμένες αναγκαίες αποφάσεις. Το διαδύκτιο προσφέρεται μόνο για ορισμένες δράσεις όπως για παράδειγμα για μαθήματα γλώσσας ή για γυμναστική. Σε καμιά περίπτωση αυτές δεν αντικαταστούν τις „δια ζώσης“ επαφές και δραστηριότητες.
Γ) Δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα περάσει πολύς καιρός για να συνέλθουμε από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Φοβάμαι πως θα πρέπει να ξεχάσουμε τις γιορτές και τα πανηγύρια ή τις μαζικές συγκεντρώσεις όπως γίνονταν πριν την πανδημία. Ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι προσεκτικός και θα αποφεύγει τις πολύκοσμες εκδηλώσεις.
A: Η πανδημία που έφερε τα πάντα πάνω κάτω, δημιούργησε πολλά προβλήματα και στους συλλογικούς φορείς, κοινότητες και συλλόγους. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτό τα διάστημα να λειτουργήσουν οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις νεολαίας σε δημοτικό επίπεδο. Δεν μπορούν ακόμη να γίνουν έστω και οι πιο απλές πολιτιστικές/ χορευτικές εκδηλώσεις που παίζουν σπουδαίο ρόλο όχι μόνο για τους νεολαίους αλλά και για τους μεγάλους που τους βγάζει από τα σπίτια τους και τους αναγκάζει να επικοινωνούν με τους άλλους.Και κάτι ακόμη: Τα οικονομικά τω συλλόγων εξυπηρετούνταν από τα λίγα έσοδα που είχαν από τις εκδηλώσεις αυτές. Τώρα δεν υπάρχουν αυτά και δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Εδώ πρέπει να ψάξουν να βρουν καινούριους τρόπους χρηματοδότησης.
Β.. Βεβαίως στο διάστημα αυτό οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι (κι εγώ θα μιλήσω εδώ για τους συλλόγους Ηπειρωτών) προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα καινούρια μέσα και κοινωνικά δίκτυα που τους δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνούν. Τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, αλλά και των συλλόγων γίνονται πλέον με skype και zoom. Στο Παγκόσμιο Συμβούλιο από το καλοκαίρι και μετά όλα γίνονται με zoom. Με τον καιρό διαπιστώθηκε ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για άλλα θέματα π.χ. ιστορικά, κοινωνικά, ενημερωτικά. Τώρα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μπορούμε να κάνουμε πολλές τέτοιες εκδηλώσεις να ενημερωθεί ο κόσμος. Εδώ πρέπει να αναφέρω την πολύ ωραία προσπάθεια της Πανηπειρωτικής Ευρώπης να ενημερώσει του συλλόγους για διάφορα νομικά και διαδικαστικά θέματα.
Γ. Η πανδημία κατά τη γνώμη μου θα κρατήσει πολύ ακόμη. Αλλά και αν φύγει μερικά πράγματα θα μείνουν ή πρέπει να μείνουν: Συνεδριάσεις , θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος πρέπει να μείνουν. Και κάτι τελευταίο : Ας αφήσουμε τη φαντασία μας να τρέξει και να βρούμε που αλλού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες... Και να μη ξεχάσουμε τη διαδικτυακή εκμάθηση της γλώσσας.
To πρώτο μέρος του αφιερώματος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.