Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

"Εξαιρετικά ικανοποιημένοι" όσοι τουρίστες ήρθαν στην Αθήνα

Απώλειες πάνω από 700 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ξενοδοχειακή αγορά της Αττικής και Αργοσαρωνικού λόγω Covid-19 το 2020, ενώ και το 2021 αναμένεται επίσης να είναι μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, όσοι τουρίστες ήρθαν στην Αθήνα εμφανίζονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που απήλαυσαν στην πρωτεύουσα και το 97% δήλωσε ότι θα ξανάρθει, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της
Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την GBR Consulting.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο Στέφαν Μέρκενχοφ, διευθύνων σύμβουλος της GBR Consulting, το 2020 λειτούργησε κατά μέσο όρο το 59% των δωματίων της Αττικής. Η πληρότητα των ξενοδοχείων κυμάνθηκε από 20% έως το 55% με μέσο όρο το 35% εάν υπολογισθούν μόνο τα εν λειτουργία ξενοδοχεία, ενώ η μέση πληρότητα πέφτει στο 19,6% αν υπολογιστούν και τα κλειστά ξενοδοχεία. Η μέση τιμή δωματίου ήταν μειωμένη κατά 32% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η απώλεια των εσόδων ξεπέρασε τα 700 εκατ. Ευρώ.

Πάντως να σημειωθεί ότι οι ημερήσιες δαπάνες τουριστών παρέμειναν σταθερές το 2020 στα επίπεδα των 115 ευρώ.

Από τις ανταγωνίστριες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο Λονδίνο Άμστερνταμ κινήθηκαν καλύτερα από την ελληνική πρωτεύουσα, με τις Βιέννη, Παρίσι, Μαδρίτη να κινούνται στα ίδια ποσοστά πληροτήτων με την Αθήνα και Βαρκελώνη, Ρώμη να κινούνται χαμηλότερα.

Ασφαλής προορισμός

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι το 43% των επισκεπτών που ήρθαν στην Αθήνα από ευρωπαϊκές αγορές (όπως Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) δήλωσαν ότι την επέλεξαν συνειδητά, επειδή τη θεώρησαν ασφαλή προορισμό. Μεταξύ των επισκεπτών αναψυχής ηλικίας 18-25 ετών αυτό το ποσοστό ήταν 60%. Επιπλέον, οι αλλοδαποί επισκέπτες αισθάνθηκαν, με βαθμολογία 7,6 στα 10, ότι ήταν αρκετά καλά ενημερωμένοι για τα μέτρα Covid-19 της Ελλάδας. Ακόμη η συστηματική προσπάθεια εφαρμογής μέτρων ασφαλούς διαμονής από τους ξενοδόχους της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι Έλληνες όσο και οι αλλοδαποί να νιώθουν πολύ ασφαλείς, στο ξενοδοχείο (βαθμολογώντας το με 8,9 και 9,2 αντίστοιχα). Δεν ισχύει το ίδιο πάντως για το πόσο ασφαλείς αισθάνονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία βαθμολόγησαν με τον χειρότερο βαθμό (6,9).

Ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης αυξήθηκε από 8,1 το 2019 σε 8,2 το 2020, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες θα ξαναέρχονταν (σε ποσοστό 97%) και θα σύστηναν ανεπιφύλακτα (98%) την Αθήνα, δηλώνοντας απολύτως ευχαριστημένοι από τη σχέση τιμής - ποιότητας


 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.