Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

DIE ZEIT : «Γιατί ο Erdoğan επιτίθεται τώρα στο PKK;»

Η σύντομη ανάλυση του συντάκτη Εξωτερικών Θεμάτων Michael Thumann αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στην Τουρκία, οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν σε μια ημέρα πάνω από 700 άτομα, κυρίως Κούρδους. Δεκάδες πολιτικοί καταλήγουν στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένου ενός επικεφαλής επαρχιακής περιοχής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί μεγάλη επίθεση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών του PKK στο Ιράκ και ο Πρόεδρος Tayyip Erdoğan ζητεί την «εξόντωση των τρομοκρατών». Γιατί κλιμακώνεται το Κουρδικό στην Τουρκία;

Η αφορμή αυτήν την φορά ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια του τουρκικού στρατού να απελευθερώσει ομήρους από τα χέρια του ΡΚΚ. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την αποτυχία. Ο τουρκικός στρατός αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσής του βρήκε σε σπηλιά στο

Βόρειο Ιράκ δολοφονημένους τους 13 απαχθέντες. Το PKK, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι οι απαχθέντες, οι οποίοι ήταν μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια τουρκικής αεροπορικής επίθεσης. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι κρατά και άλλους Τούρκους ομήρους.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει από το 2015. Εκείνη την εποχή, ο Erdoğan διέκοψε τη διαδικασία συμφιλίωσης με τους Κούρδους μετά από εκλογική ήττα του AKP και βύθισε τη χώρα του σε νέες στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ανατολή. Ο Πρόεδρος συνήψε συμμαχία στο Κοινοβούλιο με τους εθνικιστές, από τους οποίους εξαρτάται πολιτικά και σήμερα. Το PKK, το οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο για την τρομοκρατία παρά για την συμφιλίωση, αποδέχτηκε ευχαρίστως την πρόκληση.

Έκτοτε, και οι δύο πλευρές υπονομεύουν το αριστερό-κοσμικό κόμμα HDP, το οποίο αποτελεί την πολιτική εκπροσώπηση πολλών Κούρδων ψηφοφόρων. Την ώρα που το PKK κατηγορεί τους πολιτικούς του HDP ότι ο δρόμος που ακολουθούν μέσω της συμμετοχής στο Κοινοβούλιο και μέσω της Κοινωνίας των Πολιτών είναι άσκοπος, οι δυνάμεις ασφαλείας του Erdoğan φυλακίζουν Κούρδους πολιτικούς -επιβεβαιώνοντας έτσι το PKK. Ο δημοφιλής πρώην επικεφαλής του HDP Selahattin Demirtaş βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι HDP είναι το κλειδί, για παράδειγμα, προκειμένου οι απαγωγές να λάβουν τέλος αναίμακτα. Οι πολιτικοί τους έχουν προσφερθεί επανειλημμένα να μεσολαβήσουν στις απαγωγές. Ακόμη και οικογένειες απαχθέντων στράφηκαν στο HDP, καθώς Κούρδοι πολιτικοί είχαν καταφέρει στο παρελθόν να απελευθερώσουν ζωντανούς  τους ομήρους. Αλλά αυτό ακριβώς δεν φαίνεται να θέλει ο Erdoğan να συμβεί, ενόσω σοβεί η οικονομική κρίση. Η τηλεόραση αναφέρεται όλο το εικοσιτετράωρο στους 13 μάρτυρες, την μεγάλη επίθεση και τις ηρωικές πράξεις στο Βόρειο Ιράκ. Δεν διαφαίνεται ποιά θα μπορούσε να είναι καλύτερη απόσπαση της προσοχής από την οικονομική δυσπραγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.