Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες χάρη στους έγκαιρους περιορισμούς κοινωνικών επαφών. Τώρα η χώρα δείχνει πώς γίνεται η οργάνωση εμβολιασμών. Δεν υπάρχουν ουρές μπροστά από τα περισσότερα από 700 κέντρα εμβολιασμού.
Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 800.000 δόσεις εμβολίου. Επίσης, 270.000 άτομα έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση. Η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη στην ΕΕ, αναφέρει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Πάνω από 30.000 άνθρωποι εμβολιάζονται κάθε μέρα. Θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι, εάν υπήρχαν αρκετές προμήθειες. Στην παρούσα φάση εμβολιάζονται άτομα της ηλικιακής ομάδας 75-79 με το σκεύασμα της Pfizer / Biontech. Ταυτόχρονα, στα άτομα ηλικίας 60 -64 ετών χορηγείται το εμβόλιο της Astrazeneca.
Η «Επιχείρηση Ελευθερία» λειτουργεί ομαλά
Η «Επιχείρηση Ελευθερία», όπως αποκαλεί η κυβέρνηση την εκστρατεία εμβολιασμού, λειτουργεί ομαλά μέχρι στιγμής. Η πλειονότητα των πολιτών δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Ενημερώνονται για το ραντεβού εμβολιασμού τους μέσω SMS, ενώ μπορούν να το αλλάξουν, εάν δεν τους βολεύει η ημερομηνία. Τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών προέρχονται από το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης συνταγών, το οποίο εισήχθη στην αρχή της πανδημίας με σκοπό την ελάφρυνση των ιατρείων. Όσοι δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένοι μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα λάβουν το ραντεβού εμβολιασμού τους.
Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν κάνουν την εγγραφή στο φαρμακείο τους ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Το 90% των ραντεβού τηρείται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανοιχτή γραμμή (Hotline,) όπως αυτή που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην απελπισία στη Γερμανία. «Λάβαμε μια συνειδητή απόφαση κατά της δημιουργίας ενός τηλεφωνικού κέντρου επειδή δεν ταιριάζει στην ψηφιακή διαδικασία», όπως λέγεται στους κυβερνητικούς κύκλους.
Η Ελλάδα προωθεί ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Όλες οι διαδικασίες συντονίζοντα από την Γενική Γραμματεία Πολιτκής Προστασίας που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, περιγράφει την ελληνική συνταγή επιτυχίας με τις εξής λέξεις: «Ψηφιοποίηση, διαφάνεια, κεντρικός σχεδιασμός και παρακολούθηση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο». Χάρη στην ομαλή οργάνωση μόνο το 0,5% των πολύτιμων δόσεων εμβολιασμού λήγει και πρέπει να απορριφθεί, σύμφωνα με τον Σκέρτσο.
Εντωμεταξύ, η Ελλάδα κάνει εκστρατεία για την καθιέρωση ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τις διακοπές και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιαστεί. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα αυτήν την Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Είχε ήδη προτείνει την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις 12 Ιανουαρίου. Η Κομισιόν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής διστακτικά στην ελληνική πρόταση. Υπάρχουν ακόμη «πάρα πολλά ερωτηματικά», ήταν η αντίρρηση της Προέδρου της Επιτροπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.