Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Γερμανία: Τι ανακοινώθηκε για τα μαζικά τεστ

Η Καγκελάριος Angela Merkel ανακοίνωσε μια ευρεία, πολύμηνη στρατηγική με τεστ, που αποσκοπεί στη διασφάλιση της προγραμματισμένης χαλάρωσης μετά το lockdown λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η περίοδος των τεστ θα εκτείνεται στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, όπως δήλωσε η Merkel την Τρίτη σε διαδικτυακή σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τους συμμετέχοντες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), η Merkel ανέφερε ότι τα γρήγορα τεστ και τα τεστ αυτοεξέτασης είναι πολύ χρήσιμα, αλλά προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες. Ανέφερε ακόμη ότι θα εξεταστούν 96 αιτήσεις για έγκριση γρήγορων τεστ.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η Merkel ανέφερε στη διαδικτυακή συνεδρίαση ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν θα βασίζεται πλέον μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ή στο δείκτη μετάδοσης, αλλά και στις τοπικές ενδείξεις . Η Merkel μετακινείται πιο κοντά στα επιχειρήματα πολιτικών που έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για το ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα έναντι του κορωνοϊού σε περιοχές με κρούσματα κάτω των 35 με τα μέτρα που ισχύουν για περιοχές με τριψήφιες τιμές. Η Merkel τόνισε ότι μετά το πολύμηνο  lockdown, οι πολίτες «λαχταρούν» να χαλαρώσουν.

Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει πλήρης διαθεσιμότητα τεστ τις πρώτες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσει κανείς τα πρώτα βήματα ανοίγματος, δηλαδή που θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας και που μπορούν να αρθούν σταδιακά, ανέφερε η Merkel. Η Καγκελάριος ανέφερε συγκεκριμένα το εξής: «Νομίζω ότι τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το αν λέγαμε στους πολίτες ότι προσφέρουμε τεστ, και εκείνοι έσπευδαν στα εξεταστικά κέντρα, χωρίς να υπάρχει επαρκές υλικό». Για το λόγο αυτό, η στρατηγική των τεστ πρέπει να εφαρμοστεί «σταδιακά και πολύ προσεκτικά».

Τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν προτεραιότητα

Τα τεστ αυτοεξέτασης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα όπως ούτε και τα γρήγορα τεστ αντιγόνων, δήλωσε η Merkel. Εκτός από τα τρία τεστ αυτοεξέτασης που έχουν ήδη εγκριθεί, υπάρχουν 96 αιτήσεις για έγκριση. Αναμένεται ότι περίπου 40 εταιρείες παραγωγής θα μπορέσουν να υποβάλουν έγκυρες προσφορές. Τώρα θα πρέπει να μάθει κανείς σε ποιο βαθμό τα τεστ αυτά θα είναι διαθέσιμα εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ασφαλείας όσον αφορά το άνοιγμα θα χρειαστεί σίγουρα ο μήνας Μάρτιος, τόνισε η Merkel. Τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Εάν όλοι οι μαθητές πάνε ξανά σχολείο και όλα τα νήπια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, πρόκειται για έναν αριθμό τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ατόμων. Εάν κάνει κανείς τεστ σε αυτά τα άτομα δύο φορές την εβδομάδα, το οποίο κοστίζει μεταξύ 3 και 5 ευρώ, το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Η Merkel ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να προσφερθούν τεστ και στους εργαζομένους. Το βράδυ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συζητήσει με την επιχειρηματική κοινότητα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει και τι θα μπορούσε να προσφέρει. Θα είναι μια δημόσια συμβολή, αλλά επίσης μια συμβολή στην ασφάλεια των επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους Πρωθυπουργούς την Τετάρτη, θα συζητηθεί επίσης το πότε θα μπορέσουν να προσφερθούν τεστ σε όλους τους πολίτες.

Διστακτικότητα για διεξαγωγή εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού από τους γιατρούς γενικής ιατρικής

Η Merkel μείωσε τις ελπίδες για μια πολύ γρήγορη και ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μέσω των γενικών (σ.σ. παθολόγων) ιατρών. Από 1ης Απριλίου θα υπάρξει μεγαλύτερη παραλαβή εμβολίων, τότε θα μπορέσουν να κάνουν εμβολιασμοί και οι γενικοί ιατροί. Στην τρέχουσα φάση, ωστόσο, εξακολουθεί να μην έχει νόημα να συμπεριληφθούν και αυτοί. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί δυνατή η ευελιξία έτσι ώστε να χρησιμοποιείται κάθε εμβόλιο. Επί του παρόντος υπάρχει πλεόνασμα του εμβολίου Astrazeneca.

Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 60.000 ιατρεία γενικών ιατρών, δήλωσε η Merkel. Εάν τώρα δοθεί το μήνυμα ότι, εκτός από τα κέντρα εμβολιασμού, όλα τα ιατρεία των γενικών ιατρών περιλαμβάνονται στους εμβολιασμούς, αυτό σημαίνει ότι ένας γενικός γιατρός πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 100 δόσεις εμβολίου την εβδομάδα. «Διαφορετικά, οι ασθενείς θα κάνουν έφοδο στο ιατρείο», ανέφερε η Καγκελάριος. Προς το παρόν, ωστόσο, γίνεται παραλαβή 1 έως 1,5 εκατομμυρίου δόσεων των εμβολίων την εβδομάδα.

Η Merkel επεσήμανε επίσης ότι το ποσοστό των μεταλλάξεων ανέρχεται επί του παρόντος στο 50%. Ο αρχικός ιός δεν θα αργήσει να εξαφανιστεί. Η Καγκελάριος προέβλεψε ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί ελαφρώς, αλλά διαχειρίσιμα.

Πηγή: RND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.