Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Γερμανία: Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για την πανδημία

Copyright Gregory Giakis
Το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πριν λίγο τη συμπλήρωση του νόμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο την ενιαία (παγγερμανική) ρύθμιση μέτρων όπως είχε ήδη προαναγγείλει η Καγκελάριος.

Συγκεκριμένα o «τέταρτος νόμος για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση επιδημίας με εξάπλωση σε όλη την χώρα» περιλαμβάνει: 

"Εθνικό φρένο" („Bundes-Notbremse“) : Υπό προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας και θα κλείνουν καταστήματα. 

Συγκεκριμένα όταν τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 7ήμερο θα ξεπερνούν το όριο των "100" θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από 9 μ.μ. έως στις 5 π.μ. Θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους εργασίας ή για βόλτα κατοικίδιων ζώων.

Σχολεία - Νηπιαγωγεία: Ανω των 200 νέων κρουσμάτων σε μια εβδομάδα τα σχολεία θα έχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα μαθήματα στα σχολεία θα επιτρέπονται αφού μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν υποβληθεί σε δύο τεστ κορωνοιού ανά εβδομάδα.

Αυτό ισχύει επίσης για επαγγελματικά σχολεία, πανεπιστήμια, ιδρύματα εκπαίδευσης ενηλίκων και παρόμοια ιδρύματα. Στις εξαιρέσεις θα μπορούν να ενταχθούν απολυτήριες τάξεις καθώς και  σχολεία ειδικών αναγκών.

Για τα νηπιαγωγεία θα επιτρέπεται η λειτουργία έκτακτης ανάγκης (Notbetreuung)

Ανω των 100 νέων κρουσμάτων 

  • Συναντήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο θα επιτρέπεται μόνο για άτομο ενός νοικοκυριού και ενός επιπλέον ατόμου συμπεριλαμβανομέων παιδιών του νοικοκυριού κάτω των 14 ετών 
  • Σε κηδείες θα επιτρέπεται να συμμετέχουν έως 15 άτομα
  • Όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά ΕΚΤΟΣ : σούπερ μάρκετ, καταστήματα οπτικών, φαρμακεία, βενιζινάνδικα, βιβλιοπωλεία, παντοπωλεία, καταστήματα ποτών, καταστήματα υγιεινής διατροφής, καταστήματα παιδικών τροφίμων, καταστήματα με ακουστικά βαρηκοΐας, καταστήματα πώλησης εφημερίδων, ανθοπωλεία, καταστήματα ζωικών ειδών και ζωοτροφών καθώς και καταστήματα κηπουρικής 
  • Δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία για τουριστικούς λόγους
  • Αθλητισμός: Θα επιτρέπεται μόνο για άσκηση μεμονωμένων αθλημάτων στα οποία θα συμμετέχουν ζευγάρια ή μέλη του ίδιου νοικοκυριού.  Εξαιρούνται αθλήματα στο πλαίσιο του επαγγελματικού αθλητισμού σε εθνικό και κρατιδιακό επίπεδο (χωρίς θεατές).

Εστίαση: 

θα επιτρέπεται σε αίθουσες τραπεζαρίας ιατρικών και νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, σε καταλύματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τροφοδοσία ατόμων που φιλοξενούνται, σε δράσεις για άστεγους. Η παράδοση τροφίμων και ποτών για μαζί (to go) θα συνεχίσει να επιτρέπεται.

Επιτρέπεται επίσης να είναι ανοιχτά ιατρικά, θεραπευτικά κέντρα και κομμωτήρια. 

Εφόσον η συχνότητα πέσει κάτω από το 100 για πέντε ημέρες, τα μέτρα θα μπορούν να αποσυρθούν. Εάν ξαναπεράσουν το 100 για τρεις ημέρες, θα τίθενται εκ νέου σε ισχύ.

Επιπλέον το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε οι επιχειρήσεις να προσφέρουν υποχρεωτικά μια φορά την εβδομάδα τη δυνατότητα "γρήγορου τεστ".

Αύξηση ημερών ασθενείας εργαζομένων για τα παιδιά Kinderkrankentage

Οι συγκεκριμένες μέρες αδείας για το σκοπό (από 20 ετησίως) θα αυξηθούν σε 30 για κάθε γονέα 

Η απόφαση του Υπουργικού Σ6υμβουλίου θα τεθεί προς ψήφιση αρχικά στην Ομοσπονδιακή Βουλή και στη συνέχεια στη Βουλή των κρατιδίων.

Αρχικά ο νόμος θα ισχύει έως 30 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.