Πριν από δύο χρόνια η τοπική κυβέρνηση είχε επιβάλει το «πάγωμα» των ενοικίων στα 9,80 ευρώ/τ.μ - με κάποιες εξαιρέσεις για κτίρια μεταγενέστερα του 2013 ή ανακαινισμένα - , με στόχο την προστασία 1,5 εκατομμυρίου ενοικιαστών του Βερολίνου, όπου οι τιμές έχουν τα τελευταία δέκα χρόνια υπερδιπλασιαστεί.
Η απόφαση για την εισαγωγή του ιδιότυπου «ενοικιοστασίου» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα γερμανικά μεσιτικά γραφεία και από οργανώσεις του κλάδου των ακινήτων, κυρίως με το επιχείρημα ότι η μείωση των αποθεματικών των κτιρίων θα οδηγούσε και σε πλημμελή συντήρησή τους.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, η κυβέρνηση του Βερολίνου υπερέβη, με αυτή τη ρύθμιση, τη νομοθετική της αρμοδιότητα. Η ουσία της ρύθμισης δεν έχει εξεταστεί, διευκρινίζεται από τους Δικαστές, αλλά μόνο η τυπική διαδικασία.
Το πρόβλημα που δημιουργεί η σημερινή απόφαση αφορά το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες, όχι μόνο να επαναφέρουν τα ενοίκια στο προηγούμενο ύψος, αλλά και να ζητήσουν από τους ενοικιαστές να επιστρέψουν τα χρήματα που τους έχουν πιστωθεί μέχρι τώρα, εφόσον το ύψος του ενοικίου υπερέβαινε το όριο που είχε τεθεί.
Ήδη πάντως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας, η εταιρία Vonovia, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να απαιτήσει επιστροφή αυτού του ποσού από τους ενοικιαστές της. «Δεν υπάρχουν πολλοί ενοικιαστές που θα έχουν βάλει στην άκρη αυτό το ποσό, όπως είχαν συστήσει αρχικά κάποιοι πολιτικοί. Ειδικά όχι φέτος, όταν όλοι φοβόμαστε και ανησυχούμε έτσι κι αλλιώς για την πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής της Vonovia Ρολφ Μπουχ στο περιοδικό Der Spiegel.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.