«Δεν θα τα παρατήσω», είπε ο Γκουτέρρες και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει νέο άτυπο γύρο συνομιλιών, στον οποίο – όπως τώρα στη Γενεύη – εκτός από τις δύο κυπριακές πλευρές θα συμμετάσχουν και πάλι εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας – της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να επιμένει σε λύση δύο κρατών – δήλωσε ο Γκουτέρρες – ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι υπέρ μιας ομοσπονδίας δύο ομόσπονδων κρατών με μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. Αυτός ήταν και ο στόχος των μέχρι τώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Μέχρι το 1960 η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία. Μετά από ένα ελληνικό πραξικόπημα και μια τουρκική στρατιωτική εισβολή το έτος 1974 το νησί είναι χωρισμένο σε ένα ελληνοκυπριακό κομμάτι στο Νότο και σε ένα μικρότερο τουρκοκυπριακό κομμάτι στο Βορρά. Η Βόρεια Κύπρος αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Τουρκία. Αντίθετα, η ΕΕ ενέταξε ολόκληρη την Κύπρο το 2004 ως μέλος. Το δίκαιο της ΕΕ και οι νόμοι όμως ισχύουν μόνο στο Νότο – όσο δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση.
dpa (Deutsche Presse Agentur)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.