«Ακτιβιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορούν την Αθήνα για κακομεταχείριση μεταναστών»
Ρεπορτάζ του συντάκτη Εξωτερικών Θεμάτων Tobias Zick αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Ο άντρας από τη Συρία που ονομάζεται Nabil αναφέρει ότι έδειξε στην αστυνομία το έγγραφο που τον χαρακτηρίζει ως εγγεγραμμένο αιτούντα άσυλο, «αλλά μετά μου το πήραν και το έσκισαν και μετά μου είπαν να επιβιβαστώ στο λεωφορείο». Η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει την υπόθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, ο 31χρονος συνελήφθη από τρεις αστυνομικούς στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην Bορειοδυτική Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020. Πήραν το τηλέφωνό του και κρατήθηκε για δύο ημέρες μαζί με Κούρδους από το Ιράκ, Ιρανούς και Αφγανούς. Στο τέλος οι αστυνομικοί είπαν στους 30 περίπου κρατούμενους ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα και θα απελευθερωθούν εκεί.
Ωστόσο, μετά από δέκα ώρες ταξίδι με το λεωφορείο, ο Nabil και οι άλλοι, οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενά του είχαν επίσης αναγνωριστεί ως εγγεγραμμένοι αιτούντες άσυλο, βρέθηκαν σε κέντρο κράτησης κοντά στον ποταμό Έβρο, όπου τους ξυλοκόπησαν με κλομπ. Από εκεί, αυτός και περίπου 70 άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, απελάθηκαν τελικά στη γειτονική Τουρκία.
«Ελλάδα: Βία, ψέματα και Pushbacks» είναι ο τίτλος της τελευταίας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία η Οργάνωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγείρει σοβαρές κατηγορίες κατά των Αρχών του κράτους-μέλους της ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «έχουν καταστεί μια σταθερή πρακτική» εκεί.
Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και πολύ καιρό με κατηγορίες για απώθηση όσων αναζητούν προστασία στα τουρκικά ύδατα χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία μιας σύμφωνης με το Κράτος Δικαίου διαδικασίας ασύλου. Οι κατηγορίες έχουν ακουστεί και από την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών UNHCR. Η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2019 ότι θα αυστηροποιήσει σημαντικά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε σύγκριση με την πρακτική της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης. Την άνοιξη του 2020 η κατάσταση κλιμακώθηκε, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν θα σταματά πλέον τους μετανάστες στον δρόμο τους προς την ΕΕ και ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην τουρκική πλευρά του παραμεθόριου ποταμού Έβρου, δέχθηκαν δακρυγόνα από Έλληνες συνοριοφύλακες και μερικές φορές απωθήθηκαν βίαια.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι ελληνικές Αρχές συνέχισαν αυτές τις πρακτικές ακόμη και μετά την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο ποτάμι: Τα Pushbacks με χρήση βίας κατέστησαν «de facto η ελληνική συνοριακή πολιτική στην περιοχή του Έβρου». Σε πολλές περιπτώσεις, οι Έλληνες «παραβίασαν τη διεθνή απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης»: «Λόγω της σοβαρότητάς τους και της εξευτελιστικής ή τιμωρητικής πρόθεσής τους, ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια».
Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Η διαδικασία, δήλωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης στην Αθήνα κατόπιν αιτήματος της SZ, «συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οι κατηγορίες διερευνώνται συστηματικά. Μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο: Όλες οι κατηγορίες για κακομεταχείριση ή Pushbacks αποδείχθηκαν «αβάσιμες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.