Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

ZDF: «Ανακατασκευή στην Ακρόπολη»

Ρεπορτάζ στην ενημερωτική εκπομπή «Heute» του ZDF

«Πολύ απότομες, πολύ ολισθηρές -γι’ αυτό οι διαδρομές πρόσβασης στον Ιερό Βράχο έπρεπε να ανανεωθούν. Αλλά δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με την ανακατασκευή»

Ρεπορτάζ του απεσταλμένου στην Ρώμη Andreas Postel, το οποίο προβλήθηκε χθες το απόγευμα:

//Μία κοιτίδα της Ευρώπης, ο Ιερός Βράχος της Δημοκρατίας μας, η Ακρόπολη, Μνημείο  Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, κάθε πέτρα της προστατεύεται. Όποιος μέχρι σήμερα ήθελε να ανέβει στον λόφο, θα έπρεπε να ακολουθήσει έναν βραχώδη δρόμο. Ειδικά σε περιπτώσεις βροχής ήταν ένα ολισθηρό εγχείρημα. Αλλά τώρα αυτός ο δρόμος προκαλεί έντονη αντιπαράθεση στην Ελλάδα. Ένα έγκλημα από μπετόν σε ένα ιερό μνημείο της Αρχαιότητας φωνάζουν οι μεν, μία απαραίτητη ανακατασκευή λένε οι άλλοι. Και οι τουρίστες; Δεν το καταλαβαίνουν.

«Ήρθα για πρώτη φορά στην Ακρόπολη βρήκα πολύ ευχάριστη την πρόβλεψη ενός στρωμένου δρόμου», δηλώνει η Mia, επισκέπτρια της Ακρόπολης. «Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφτούν την Ακρόπολη, αλλά κατανοώ και τις ανησυχίες», τονίζει από την πλευρά της η Leni.

Αυτό που έλειπε ήταν ένας δρόμος χωρίς εμπόδια. Για ανθρώπους με αναπηρία ήταν δύσκολη η ανάβαση, ενώ ο ανελκυστήρας ήταν για καιρό χαλασμένος. Γι’ αυτό και ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κορρές πρότεινε αυτόν τον διάδρομο από μπετόν. Και τώρα καλείται να απολογηθεί.

«Σε σχέση με όλες τις άλλες προτάσεις που μπορεί να έχει κανείς, ξέρετε, είπαν: "Δώστε στον αρχιτέκτονα μία ευκαιρία και θα καταθέσουν τις πιο διαφορετικές μεταξύ τους προτάσεις". Αλλά ίσως λησμονούν ότι εδώ δεν είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε αυστηρά περιορισμένοι από αυτό που υπήρξε. Γι’ αυτό και ό,τι βλέπετε είναι πολύ λιτό», δηλώνει ο Κορρές.

Όλα έγιναν κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, προκειμένου να βρεθεί μία οικονομικά προσιτή λύση για όλους τους επισκέπτες, εξηγεί η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη. «Δεν είναι δυνατόν η Ακρόπολη με όλη την συμβολική της δύναμη, τις αξίες και τις ιδέες που αντιπροσωπεύει, να μην είναι προσβάσιμη στα εμποδιζόμενα άτομα».

Η οργή των θεών μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί. Σίγουρα θα έχουν κατανόηση για τους ανθρώπους που χρειάζονται δρόμους χωρίς εμπόδια. Οι πέτρες της Ακρόπολης δεν το αποκαλύπτουν και αφήνονται στο πέρασμα του χρόνου.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.