1.To γκολ του Φεντερίκο Κιέζα (Ιταλία) στη φάση των «16» εναντίον της Αυστρίας τού επέτρεψε να ισοφαρίσει τον πατέρα του, Ενρίκο, στα γκολ σε Euro. Είναι ο μοναδικός συνδυασμός πατέρα και γιου που έχει πετύχει αυτό το επίτευγμα.
2. Η Αγγλία έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε στην κορυφή ενός ομίλου τελικής φάσης Euro, σημειώνοντας μόνο δύο γκολ. Ούτε οι Άγγλοι, ούτε οι Ιταλοί δέχτηκαν γκολ στη φάση των ομίλων. Μόνο τέσσερις ομάδες το είχαν πετύχει προηγουμένως.
3. Η Ελβετία έχει παίξει τρεις αγώνες νοκ-άουτ στην ιστορία της και όλοι τους έχουν καταλήξει στα πέναλτι. Η "Νati" δεν είχε σημειώσει ποτέ τρία γκολ σε ένα παιχνίδι τελικής φάσης. Σε αυτή την τελική φάση το κατάφερε δύο φορές (έναντι Τουρκίας και Γαλλίας).
4. Στη νίκη, στα προημιτελικά, εναντίον της Ουκρανίας ήταν η πρώτη φορά που η Αγγλία σημείωσε τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα νοκ-άουτ ενός μεγάλου τουρνουά από τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1966.
5. Η Αγγλία έγινε η πρώτη ομάδα που κράτησε για πέντε συνεχόμενα ματς ανέπαφη την εστία της από την αρχή ενός Euro, ενώ η Ισπανία έγινε η πρώτη που σκόραρε πέντε γκολ σε διαδοχικούς αγώνες τελικής φάσης. Η νίκη της 5-0 εναντίον της Σλοβακίας ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη διαφορά.
7. Η Σκωτία έχει συγκεντρώσει οκτώ βαθμούς στη φάση των ομιλων σε τελικές φάσεις Εuro, με επτά από αυτούς να κερδίζονται στις 18 Ιουνίου (τρεις το 1992 και το 1996, ένας το 2021).
8. Η νίκη της Ισπανίας με 5-3 εναντίον της Κροατίας ήταν το δεύτερο παιχνίδι με το υψηλότερο σκορ στην ιστορία των τελικών φάσεων του Euro και το πρώτο με οκτώ διαφορετικούς σκόρερ, ενώ η Πορτογαλία διατήρησε το ρεκόρ 100%, προχωρώντας πάντα από τη φάση των ομίλων σε τελικές φάσεις Euro (8 φορές).
9. Ο Πάτρικ Σικ έγινε ο ένατος παίκτης στην ιστορία των Euro που σημείωσε πέντε γκολ σε μία τελική φάση, ενώ η Αγγλία κέρδισε στην πρεμιέρα της στους ομίλους, για πρώτη φορά στην ένατη προσπάθειά της (5 ισοπαλίες και 3 ήττες).
11. Παρ' όλο που έφτασε στους προημιτελικούς, η Ουκρανία δεν έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία της σε κανένα από τα 11 παιχνίδια της σε τελική φάση, ενώ η ήττα της Γερμανίας με 1-0 από τη Γαλλία ήταν η πρώτη ήττα της στις 11 εναρκτήριες αναμετρήσεις της στη φάση των ομίλων (5 νίκες, 5 ισοπαλίες) στο τουρνουά.
13. Συνολικά 13 γκολ σημείωσε η Ισπανία φέτος το καλοκαίρι, τα περισσότερα από οποιανδήποτε τελική φάση Euro. Σημείωσε 12 το 2008 και το 2012 - και τις δύο αυτές φορές κατέκτησε το τρόπαιο.
14. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε ακόμη δύο ρεκόρ σε Euro αυτό το καλοκαίρι. Εγινε ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε και σκόραρε σε πέντε διαδοχικές τελικές φάσεις EURO και έφτασε επίσης τα 14 γκολ σε τελικές φάσεις. Επίσης, το 3-2 της Πολωνίας έναντι της Σουηδίας ήταν το 14ο παιχνίδι της σε τελική φάση, αλλά η πρώτη φορά που σημείωσε δύο γκολ σε έναν αγώνα.
15. Η νίκη με 2-1, στα προημιτελικά, της Ιταλίας επί του Βελγίου ήταν η 15η συνεχόμενη νίκη της σε Euro, συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών, μια πρώτη στο τουρνουά. Η ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία στους ημιτελικούς τερμάτισε το σερί, ακόμα κι αν οι «ατζούρι» προκρίθηκαν στα πέναλτι.
16. Το δεύτερο γκολ της Ουγγαρίας στην ισοπαλία 2-2 με τη Γερμανία, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, σημειώθηκε μόλις 16 δευτερόλεπτα μετά την επανέναρξη του παιχνιδιού, ύστερα από την ισοφάριση από τους Γερμανούς. Εν τω μεταξύ, το ρεκόρ της Αγγλίας να μην χάνει ποτέ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης στο Γουέμπλεϊ, εξαιρουμένων των πέναλτι, επεκτάθηκε σε 16 παιχνίδια (11 νίκες και 5 ισοπαλίες) όταν νίκησε τη Δανία στα ημιτελικά.
17. Ο Πολωνός Κάσπερ Κοζλόφσκι (17 ετών και 246 ημερών) έγινε ο νεότερος παίκτης που εμφανίστηκε ποτέ σε έναν αγώνα τελικής φάσης Euro. Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ της Αγγλίας είχε σημειώσει νέο ρεκόρ μόλις έξι ημέρες νωρίτερα, αλλά έγινε στη συνέχεια ο νεότερος (18 χρόνια και τέσσερις ημέρες) που εμφανίστηκε σε νοκ άουτ αγώνα, ορόσημο που στην πραγματικότητα άλλαξε... χέρια τρεις φορές στο Euro 2020, με τον Γερμανό Τζαμάλ Μουσιάλα και τον Ισπανό Πέδρι να ξεπερνούν επίσης τον Γουέιν Ρούνεϊ.
18. Σημειώθηκαν 18 γκολ στους τέσσερις αγώνες στις 23 Ιουνίου, τα περισσότερα σε μια ηυμέρα στην ιστορία του Euro. Πέντε ημέρες αργότερα, το ορόσημο της νοκ-άουτ φάσης έσπασε με 14 σε μόνο δύο αγώνες.
22. Στην ισοπαλία 2-2 με την Πορτογαλία ήταν η πρώτη φορά που ο Καρίμ Μπεζεμά σκόραρε για λογαριασμό της Γαλλίας χωρίς να νικήσει η ομάδα του. Οι «μπλε» είχαν νικήσει και στις 22 προηγούμενες περιπτώσεις.
23. Το γκολ του Κάλουμ ΜακΓκρέγκορ εναντίον της Κροατίας ήταν το πρώτο για τη Σκωτία σε οποιοδήποτε μεγάλο τουρνουά από τότε που ο Κρεγκ Μπάρλεϊ σκόραρε στην ισοπαλία 1-1 εναντίον της Νορβηγίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, πριν από 23 χρόνια.
24. Η Τσεχία (συμπεριλαμβανομένης της Τσεχοσλοβακίας) έχει ευστοχήσει σε κάθε μια από τις τελευταίες 24 εκτελέσεις πέναλτι σε τελική φάση (συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας των πέναλτι) αφού έχασε το πρώτο της το 1960.
25. Τα τελευταία 25 γκολ του Χάρι Κέιν για την Αγγλία έχουν σημειωθεί όλα σε επίσημα παιχνίδια.
29. Η Δανία νίκησε την Ουαλία 4-0 στους «16» στις 26 Ιουνίου. Ήταν η πρώτη νίκη της σε φάση νοκ-άουτ μετά την νίκη της επί της Γερμανίας την ίδια ημερομηνία στον τελικό του 1992, ακριβώς 29 χρόνια πριν. Το χάσμα 29 χρόνων μεταξύ των εμφανίσεών της στα ημιτελικά ήταν επίσης το μεγαλύτερο στην ιστορία της διοργάνωσης και έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά αφού έχασε τα πρώτα δύο παιχνίδια της στους ομίλους.
32. Η Ιταλία σημείωσε νέα εθνικά ρεκόρ με 13 διαδοχικές διεθνείς νίκες και 32 αγώνες αήττητη, όταν απέκλεισε το Βέλγιο στα προημιτελικά. Η τελευταία ήττα της ήρθε ενάντια στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο του 2018. Φτάνοντας στον τελικό και κατακτώντας το τρόπαιο, επέκτειναν το ρεκόρ τους σε 34 αγώνες χωρίς ήττα.
34. Η Γαλλία δεν έχει χάσει κανέναν από τους 34 αγώνες, στους οποίους ο Αντουάν Γκριζεμάν έχει σκοράρει (30 νίκες, 4 ισοπαλίες).
37. Ο Γκόραν Πάντεφ της Βόρειας Μακεδονίας (37 ετών και 321 ημέρες) έγινε ο δεύτερος γηραιότερος παίκτης που σκόραρε στην ιστορία των τελικών φάσεων του Euro μετά τον 38χρονο Ιβιτσα Βάστιτς της Αυστρίας στο Euro 2008.
55. Η Αγγλία έφτασε σε έναν τελικό μεγάλου τουρνουά για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια και τη νίκη της απέναντι στη Δυτική Γερμανία, για να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Η νίκη της επί της Γερμανίας στους «16» ήταν το πρώτο παιχνίδι νοκ-άουτ φάσης Euro που επικράτησε χωρίς τη... βοήθεια των πέναλτι, μετά τη νίκη της για την τρίτη θέση ενάντια στην ΕΣΣΔ το 1968.
61. Ο αποκλεισμός στους «16» από την Ελβετία σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Γαλλία δέχθηκε τρία γκολ σε αγώνα φάσης νοκ-άουτ, από το πρώτο παιχνίδι της σε τελική φάση πριν από 61 χρόνια (4-5 έναντι της Γιουγκοσλαβίας το 1960).
82. Το γκολ του Εμίλ Φόρσμπεργκ μετά από 82 δευτερόλεπτα για λογαριασμό της Σουηδίας, στο ματς εναντίον της Πολωνίας, ήταν το δεύτερο γρηγορότερο στην ιστορία των τελικών φάσεων του Euro. Ο Γιουσούφ Πόουλσεν της Δανίας είχε πάρει αρχικά τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα με το γκολ του μετά από 99 δευτερόλεπτα εναντίον του Βελγίου.
83. Η Ελβετία δεν είχε «γευτεί» τη νίκη (και την πρόκριση) σε κανένα νοκ-άουτ ματς τελικής φάσης σε τουρνουά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938. Η επικράτησή της εναντίον της Γαλλίας στα πέναλτι στους «16» έβαλε τέλος σε μια αναμονή 83 ετών.
109. Τα δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον της Γαλλίας, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων, ανέβασαν τον συνολικό απολογισμό του για την Πορτογαλία σε 109, ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ που έχει ο Ιρανός Αλί Νταεΐ.
140. Σημειώθηκαν 142 γκολ σε αυτό το τουρνουά, τα περισσότερα από οποιανδήποτε άλλη τελική φάση Euro, με μέσο όρο 2,79 γκολ ανά παιχνίδι, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ.
800. Το πρώτο γκολ του Χάρις Σεφέροβιτς με την Ελβετία εναντίον της Γαλλίας στους «16» ήταν το 800ό γκολ στην ιστορία του EURO. Ο Αυστριακός Μίκαελ Γκρέγκοριτς σημείωσε το 700ό και ο Ολλανδός Τζίνι Βαϊνάλντουμ το 750ό - και οι δύο εναντίον της Βόρειας Μακεδονίας στη φάση των ομίλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.