Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

SZ: Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το 'Ισλαμικό Κράτος’ επιστρέφει»

«Δεν υπάρχει ‘καμία αφορμή να αρθεί ο συναγερμός’, λέει ο Πρόεδρος των Μυστικών Υπηρεσιών Bruno Kahl στη συνέντευξή του»

Οι Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες (BND) προειδοποιούν για επανενίσχυση των ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων. Ο Πρόεδρος των BND Bruno Kahl δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung ότι σχεδόν 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου παραμένει η απειλή από το τρομοκρατικό δίκτυο της al-Qaida και των τρομοκρατών παραστρατιωτικών του Ισλαμικού Κράτους (IS). «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία αφορμή να άρουμε τον συναγερμό», δήλωσε ο Kahl.

Ακόμα κι αν σημειώθηκαν επιτυχίες, όπως η στρατιωτική νίκη επί του IS στις περιοχές-πυρήνες του Ιράκ και της Συρίας, ο αριθμός των δρώντων στην τρομοκρατία αυξήθηκε. Έτσι, οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν σήμερα να επιχειρήσουν όχι μόνο χτυπήματα  στην περιοχή, αλλά «από εκεί ως ορμητήριο να δράσουν και προς τα έξω».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για διεύρυνση των τρομοκρατικών δομών βρίσκεται κατά τον Kahl εκεί «όπου λείπουν το κύρος του κράτους και οι δομές». Αυτό αφορά προπάντων την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, τις χώρες του Σαχέλ, όλο και περισσότερο όμως και τη Νότιο Αφρική και εν μέρει την Κεντρική Ασία.. Εκεί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι τρομοκρατικές ομάδες, επειδή φαντάζει ελκυστικό «το να πληρωθεί το κενό κι μετά να είναι κανείς μέρος του παιχνιδιού: μια νέα εξουσία, που θα αντιστοιχεί τόσο στη Σαρία όσο και θα φέρνει κοινωνικές υποσχέσεις».

Για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων υπάρχει μόνο ένα μέσο, δήλωσε ο Kahl: «Να είμαστε παρόντες». Η μάχη κατά των πυρήνων του IS πρέπει να συνεχιστεί. «Πρέπει να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησε αυτό το κακό», είπε ο Πρόεδρος των BND.

Μετά και την επίθεση στον γερμανικό στρατό στο Μάλι είναι «προφανές ότι δεν μπορεί να εξαφανιστεί από εκεί η Δύση». Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τα κράτη της ζώνης του Σαχέλ και να έχει συνείδηση του ότι «πρόκειται εδώ για μια γειτονική περιοχή, στην οποία οι κίνδυνοι για την ασφάλεια έχουν άμεσες συνέπειες», δήλωσε ο Kahl.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει 2000 από τους 5100 εγκατεστημένους εκεί στρατιώτες. Το βάρος δεν θα πρέπει να πέφτει μόνο στους ώμους μιας χώρας, είπε ο Kahl. Πέρα από τη στρατιωτική καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων, η Δύση θα πρέπει να προσπαθήσει «να βελτιώσει την οικονομία και τις υποδομές έτσι, ώστε να δοθούν και στον αυξανόμενο πληθυσμό αρκετές προοπτικές, που καθιστούν την τρομοκρατία και τη μετανάστευση περιττές».

Λόγω της απόσυρσης των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Kahl δήλωσε ότι το 2001 ήταν «απόλυτα ορθό» να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία που ξεκίνησε από εκεί. Πρόσθεσε δε ότι είναι και προς το συμφέρον των Ταλιμπάν «να κρατήσουν μακριά από εκεί τις τρομοκρατικές δομές». Το σημαντικότερο δίδαγμα από την αποστολή στο Αφγανιστάν είναι «να αποτραπεί, ει δυνατόν, εν τη γενέσει της η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τρομοκρατικών δομών». Ταυτόχρονα, η Δύση οφείλει «να μην υπόσχεται παλάτια στην άμμο, π.χ. την εξαγωγή δημοκρατίας και κράτους δικαίου».

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του επικεφαλής εξωτερικών θεμάτων της ε/φ Stefan Kornelius και του αναπληρωτή αρχισυντάκτη Paul-Anton Krüger, που αποδίδει συνοπτικά την συνέντευξη στο εσωτερικό της εφημερίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.