Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Τουρισμός: Τα 4 ελληνικά νησιά με την μεγάλη ζήτηση

«Ελλάδα: Εκρηκτική άνοδος των ταξιδιών παρά τον καύσωνα και τις πυρκαγιές» (Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND)

Τουρισμός Ελλάδα καλοκαίρι 2021

Κύματα καύσωνα και πυρκαγιές: Αυτές δεν είναι ακριβώς οι συνθήκες, υπό τις οποίες φαντάζεται κανείς χαλαρωτικές διακοπές. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα βιώνει τώρα μια εκρηκτική ταξιδιωτική άνοδο που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων στον τουριστικό κλάδο.

Ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος DRV αναφέρει ότι δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου πρόωρες αναχωρήσεις ή ακυρώσεις λόγω των πυρκαγιών. Ένας λόγος είναι ότι οι μεγάλες πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη πλήξει άμεσα σημαντικές περιοχές διακοπών. Αν και ορισμένες εξοχικές κατοικίες στα δυτικά της Πελοποννήσου χρειάστηκε να εκκενωθούν προσωρινά, τα μεγάλα ξενοδοχεία στις ακτές δεν επλήγησαν.

Και ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα έφτασε τον Ιούλιο ήδη στο 65,5% του επιπέδου του μέχρι τώρα έτους-ρεκόρ 2019, η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδωσε και άλλη ώθηση. Σε πολλά μέρη, η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι πλέον πάνω από το 80% του προ κρίσης έτους 2019. Οι παραθεριστές από τη Γερμανία αποτελούν αυτήν την στιγμή την μεγαλύτερη ομάδα, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς, Ιταλούς, Γάλλους και Ολλανδούς. Η Ελβετία και η Αυστρία βρίσκονται στην έκτη και έβδομη θέση.

Η ζήτηση εντοπίζεται αυτήν την περίοδο σε τέσσερις εδώ και χρόνια κλασικούς νησιωτικούς προορισμούς: Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος και Κως. «Προς το παρόν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα του αναμενομένου», αναφέρει η Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου στην Κω. Η πληρότητα πολλών ξενοδοχείων έφτασε τον Αύγουστο έως και το 90% του επιπέδου πριν από τον κορωνοϊό. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να παρατείνουμε τη σεζόν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή ακόμα και τον Νοέμβριο», λέει η Σβύνου, η οποία διαχειρίζεται ένα οικογενειακό ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του νησιού. «Ζούμε όμως σε συνεχή αγωνία. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν η πανδημία και οι ταξιδιωτικοί κανόνες». Εάν, για παράδειγμα, σημαντικές χώρες προέλευσης εκδώσουν εκ νέου ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις ή ακόμη και καραντίνα για όσους επιστρέφουν, «τότε ο αριθμός των επισκεπτών θα μπορούσε να μειωθεί ξανά πολύ γρήγορα», φοβάται.

Gerd Höhler / RND


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.