Ο Janez Janša είναι εδώ και μέρες πολύ δραστήριος στο Twitter. Το μήνυμά του, όπως το διατύπωσε την Κυριακή, είναι: «Η ΕΕ δεν θα ανοίξει κανέναν ευρωπαϊκό "ανθρωπιστικό" ή μεταναστευτικό διάδρομο στο Αφγανιστάν. Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί το στρατηγικό λάθος του 2015».
Γι’ αυτό και θα βοηθηθούν μόνο όσοι έχουν εργαστεί άμεσα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο εθνικοσυντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβενίας πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει για ολόκληρη την Ένωση -η χώρα κατέχει σήμερα την εξαμηνιαία εκ περιτροπής Προεδρία των Συμβουλίων Υπουργών. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο χώρες υποστήριξαν την θέση του: Η Αυστρία και η Ουγγαρία. Τα περισσότερα άλλα κράτη και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θέλουν να αποτρέψουν ένα κύμα μετανάστευσης σαν αυτό του 2015. Ωστόσο, ορίζουν με πιο ευρύ τρόπο την ομάδα εκείνων που χρειάζονται προστασία, κάνουν λόγο για ηθική ευθύνη και πιέζουν για υπόσχεση θέσεων υποδοχής στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli αντιτάχθηκε την Κυριακή ανοιχτά στα όσα υποστηρίζει ο Σλοβένος. «Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Προεδρίας του Συμβουλίου να πει τι θα κάνει η ΕΕ», δήλωσε ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης. Είναι σαφές ότι «τώρα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη». Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της σε κέντρο υποδοχής Αφγανών επιτόπιων εργαζομένων της ΕΕ στην Ισπανία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen ζήτησε «να προσφερθούν νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές παγκοσμίως» σε όσους έχουν ανάγκη προστασίας, και μάλιστα οργανωμένες από την διεθνή κοινότητα. «Η επανεγκατάσταση ευάλωτων ανθρώπων έχει μεγάλη σημασία, είναι το ηθικό μας καθήκον». Επίσης κατονόμασε κατηγορίες προσώπων που βρίσκονται σε «άμεσο κίνδυνο», όπως δημοσιογράφοι και ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα, κατά την τηλεδιάσκεψη του G-7, στην οποία θα συμμετάσχει και η von der Leyen.
Η ΕΕ σχεδίαζε να απομακρύνει χθες από την Καμπούλ 230 άτομα, επιτόπιους εργαζομένους και μέλη των οικογενειών τους. Αρχικά θα μεταφερθούν σε αεροπορική βάση κοντά στην Μαδρίτη και θα κατανεμηθούν από εκεί. Από τις Βρυξέλλες ειπώθηκε ότι σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη προσφέρθηκαν να υποδεχθούν μέρος των συνολικά 400 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, αλλά όχι της Ουγγαρίας και της Αυστρίας. Τα κράτη-μέλη θα διαβουλευτούν για την επέκταση της ομάδας εκείνων που χρειάζονται προστασία. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι και διπλωμάτες, η Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου είναι αντίθετη στην συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών που πρότεινε ο Γερμανός Υπουργός Horst Seehofer (CSU). Την περασμένη εβδομάδα, οι Σλοβένοι περιόρισαν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα σύνορα με τη Λευκορωσία, γεγονός που οδήγησε σε δυσαρέσκεια ορισμένων κρατών και της Επιτροπής.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους η Επιτροπή χρησιμοποιεί πλέον ένα άλλο εργαλείο, το λεγόμενο «Blueprint Network», μια Επιτροπή Συντονισμού και Ανταλλαγής Πληροφοριών που συνέστησε η ίδια. Ωστόσο, η Επιτροπή συνεδριάζει μόνο σε επίπεδο υψηλόβαθμων υπαλλήλων. Η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson απηύθυνε έκκληση στα κράτη την περασμένη εβδομάδα να προσφέρουν περισσότερες θέσεις για την επανεγκατάσταση των Αφγανών. Κυρίως οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται σε «ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση». Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα πρέπει να εμποδίσει τους ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω μη ασφαλών και παράτυπων διαδρομών που ελέγχονται από τους διακινητές.
Στην Αυστρία, η στάση του ÖVP να μην υποδεχτεί επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες ασκεί πίεση στον μικρότερο εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η ηγεσία των Πρασίνων στη Βιέννη κατέστησε σαφή την αντίθετη θέση τους σε χθεσινή της δήλωση, χωρίς όμως να αμφισβητήσει τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.
Aνταπόκριση του Thomas Gutschker από τις Βρυξέλλες και του Stephan Löwenstein από την Βιέννη αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.