«Οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θέλουν να χαλαρώσουν οι κανόνες. Το FDP ζητά σαφή τοποθέτηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης»
Πρωτοσέλιδο, κεντρικό άρθρο της συντάκτριας πολιτικών θεμάτων Claudia Kade στην εφημερίδα DIE WELT :
H επεξεργασία των κανόνων του δημοσίου χρέους που λόγω της κρίσης του κορωνοϊού είχαν τεθεί εκτός ισχύος στην Ευρώπη αναμένεται να είναι δύσκολη. Οι ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν σχετικά το Σαββατοκύριακο στη σλοβενική πόλη Brdo και διαφώνησαν για τις δυνατότητες που υπάρχουν, π.χ. το αν οι επενδύσεις για την Προστασία του Κλίματος θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των ελλειμμάτων και του χρέους. Κυρίως είναι η Γαλλία αυτή που θεωρεί ότι οι κανόνες πλέον δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Αντίθετα, η Αυστρία και μερικές άλλες χώρες από τον Βορρά της Ευρώπης προειδοποιούν να μην υπάρξει υπονόμευση του νομοθετικού πλαισίου. Το ποια θέση θα λάβει η Γερμανία εξαρτάται από την έκβαση των ομοσπονδιακών εκλογών σε δύο εβδομάδες.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis έκανε λόγο για σαφή δείγματα οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη. Όλες οι χώρες της ΕΕ το αργότερο έως το 2022 θα επιτύχουν να βρεθούν στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση, τόνισε. Τώρα το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα χρέη, τα οποία αυξήθηκαν αλματωδώς κατά την διάρκεια της πανδημίας, χωρίς όμως να παραμεληθούν και οι επενδύσεις, εξήγησε ο Λετονός πολιτικός. Οι κανόνες που αφορούν το χρέος τέθηκαν εκτός ισχύος το 2020, στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορωνοϊού, και αυτό θα εξακολουθεί να ισχύει ως το τέλος του 2022. Κατά την επόμενη περίοδο το ζητούμενο θα είναι να δοθεί ώθηση για μία συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών. Σε αυτό αναμένεται να παίξουν ρόλο και οι εξαιρέσεις που αφορούν τις πράσινες επενδύσεις, δήλωσε ο Dombrovskis. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Gernot Blümel δεν θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία. Οι αλλαγές στους κανόνες του χρέους αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις μεγάλες συζητήσεις κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια. «Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη κρίση», τόνισε ο Blümel. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μειωθούν τα χρέη, προκειμένου να δημιουργηθεί περιθώριο για την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της Οικονομίας.
Οι ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει τεράστια ανάγκη για επενδύσεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που αφορούν το κλίμα. Έως το 2050 θα πρέπει η ευρωπαϊκή ήπειρος να γίνει κλιματικά ουδέτερη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δεξαμενής Σκέψης Bruegel, αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί στο πλαίσιο των υπαρχόντων κανόνων για το δημόσιο χρέος. Αντί να μειωθούν οι επενδύσεις, θα πρέπει σαφώς να αυξηθούν, επισημαίνει το Bruegel. Η πιο πολλά υποσχόμενη επιλογή στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να είναι μία κατ’ εξαίρεση ρύθμιση για τις πράσινες επενδύσεις. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire θεωρεί καλή την ιδέα και προτίθεται να την αναλύσει περαιτέρω. Παρ’ όλα αυτά, παραδέχτηκε ότι θα είναι δύσκολο να οριστεί το τι συμπεριλαμβάνεται στις πράσινες επενδύσεις.
Ο Dombrovskis τόνισε ότι οι Κανόνες για το χρέος έχουν αρκετή ελαστικότητα. Παρόμοια άποψη εξέφρασε την Παρασκευή και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz. «Έχουν περάσει το τεστ της εφαρμογής τους στην πράξη», δήλωσε. Οι κανόνες είναι καλοί και θα πρέπει να διαφυλαχτούν, πρόσθεσε. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων Christian Dürr δήλωσε στην WELT ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σαφώς θέση «στο πλευρό των κρατών εκείνων που δημοσιονομικά ακολουθούν μία συνετή πορεία». «Το μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων που θα χρειαστούμε και την Προστασία του Κλίματος και την ψηφιοποίηση δεν θα πρέπει να προέλθει από το κράτος αλλά από την ιδιωτική οικονομία. Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο σε μία Ευρώπη της σταθερότητας», επεσήμανε. Ο ίδιος αναμένει από τον Scholz «να μην κρύβεται πλέον στην προεκλογική εκστρατεία αλλά να ξεκαθαρίσει πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές τι θα μπορούμε να περιμένω από αυτόν στο θέμα ‘Ευρώπη και Σταθερότητα’».
Ο Eckhardt Rehberg, ειδικός των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα Προϋπολογισμού, δήλωσε ότι ο Scholz θεωρεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό «το πρώτο βήμα για μία Μεταβιβαστική Ένωση σε όλη την Ευρώπη». Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών «επιδιώκει μία Ευρωπαϊκή Ένωση Χρέους, στην οποία η πολιτική ευθύνη και η δημοσιονομική ευθύνη δεν θα ταυτίζονται». «Αυτή η άποψη εξηγεί για ποιο λόγο ο Scholz κατά την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την Παρασκευή δεν έλαβε σαφή θέση. Όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, σε τελική ανάλυση θα είναι ο Γερμανός φορολογούμενος ο οποίος θα πληρώνει και θα ευθύνεται για τα χρέη και την Πολιτική που θα ασκείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακριβώς αυτό είναι που δεν θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες».
Η Franziska Brantner, ειδική σε θέματα Ευρώπης και Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε ότι το κόμμα της τάσσεται «υπέρ μιας σταθερής ευρωπαϊκής Δημοσιονομικής Πολιτικής». Γι’ αυτό και θα πρέπει οι κανόνες να γίνουν πιο σαφείς και να εξασφαλιστεί ότι «τα κράτη-μέλη δεν θα εγκλωβιστούν στην ύφεση κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού και ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις για την Προστασία του Κλίματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.