Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα μελέτη: Τι τρώνε οι Βαυαροί;

Η έρευνα σε 8.000 άτομα είχε διάρκεια ένα χρόνο και πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής του κρατιδίου.

Προτιμούνε να τρώνε στο σπίτι, για πρωινό υπάρχουν ψωμάκια (Semmeln και Brezen) στο 60% . Η Παρασκευή είναι ημέρα ψαριού. 

Πρωινό με semmel και Brezl

Πρωινό-μεσημέρι-βράδυ

Για όποιον λόγο και να επιλέγουν το σπίτι το 83% των φαγητών καταναλώνονται στα σπίτια τους και το 79% των ποτών. 

Το 21% επιλέγει δημητριακά (Müsli), το 12% φρούτα και μόνο το 9% τρώνε το κλασικό αυγό πρωινού. Το μεσημέρι, το 30 % στη Βαυαρία έχει στα πιάτα του πιάτα του κρέας, ζυμαρικά, πατάτες ή λαχανικά (31 %), σαλάτα (21 %) ή λουκάνικα με ψωμάκια (19 %). Το βράδυ, το αδιαμφισβήτητο κλασικό φαγητό για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ψωμία με αλοιφή λουκάνικου (Wurst-Brot).

Ψάρι ή κρέας;

Η Παρασκευή ως ημέρα ψαριού έχει παραδοσιακή αξία. Ακόμα κι αν σερβίρεται ψάρι στο πιάτο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η κατανάλωση αυξάνεται αισθητά τις Παρασκευές. Το κρέας, από την άλλη πλευρά, είναι πιο συχνά μέρος του μενού τα Σαββατοκύριακα και τις Δευτέρες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής, μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή περιέχει 300 έως 600 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα. Το ψάρι σερβίρεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Πολύ νερό, λίγη μπύρα

Τα στοιχεία κατανάλωσης ποτών που καταγράφονται τακτικά για ολόκληρη τη Γερμανία αντικατοπτρίζονται σε μεγάλο βαθμό και στη Βαυαρία.

Καφές και τα ροφήματα καφέ πίνουν περίπου 0,5 λίτρα ανά άτομο την ημέρα. Ωστόσο, πριν από τον καφέ, υπάρχει 1,5 λίτρα νερό στον κατάλογο Στην τρίτη έως την πέμπτη θέση ακολουθούν τσάι, αναψυκτικά, όπως κόκα κόλα ή λεμονάδα και χυμοί.

Δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά στη Βαυαρία η μπύρα έρχεται στην έκτη θέση με 0,175 λίτρα την ημέρα.

Γυναίκες και άνδρες

Οι γυναίκες τρώνε διαφορετικά και είναι πιο αδύνατες από τους άνδρες

Το εύρημα της έρευνας δεν πρέπει να είναι κάτι καινούργιο νέο: Οι άνδρες τρώνε περισσότερο κρέας και λουκάνικο και λίγη περισσότερο πίτσα. Οι γυναίκες, αντίθετα, τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και σημαντικά περισσότερα γλυκά. 

Πώς επηρεάζει αυτό το βάρος; Το 42 % των Βαυαρών ανδρών είναι υπέρβαροι, ενώ το 20% υποφέρουν ακόμη και από παχυσαρκία. Από τις γυναίκες της Βαυαρίας, το 27 % είναι υπέρβαρες και το 17 % παχύσαρκες.

Έχει αλλάξει η διατροφή στην πανδημία του κορωνοιού ; 

Τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2020, πραγματοποιήθηκε ειδική έρευνα για την πανδημία του κορωνοϊού και την επίδραση της στις αγορές τροφίμων και τη διατροφική συμπεριφορά των βαυαρών. Το αποτέλεσμα: Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες παρατήρησαν μια αλλαγή στον εαυτό τους όταν ψωνίζουν και μαγειρεύουν. Ειδικά οι γυναίκες σε μεγάλες πόλεις της Βαυαρίας ανέφεραν ότι προτιμούν το φρέσκο φαγητό, την ποιότητα και την τοπικότητα των προιόντων. Σχεδόν το 60 % των ανδρών, ωστόσο, απάντησαν ότι καταναλώνουν τελικά περισσότερα  προϊόντα λόγω των περιορισμών της πανδημίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.