Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

FAZ: «Πανδημία αντί για παράδεισος στην Ελλάδα»

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανοδική οικονομική πορεία –και η κυβέρνηση αλλάζει κατεύθυνση

«Είχαμε μια πραγματικά καλή σεζόν, για παράδειγμα σαν το 2019. Λιγότεροι Αμερικανοί και Αυστραλοί ήρθαν, αλλά περισσότεροι Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί Γερμανοί», αναφέρει η Irene Ivanova που εργάζεται στην υποδοχή ξενοδοχείου στη Σαντορίνη. Η Ελλάδα είναι από το καλοκαίρι και μετά ακόμα πιο δημοφιλής στους Γερμανούς τουρίστες, ειδικά τα νησιά της. Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό Οργανισμό TUI, η Κρήτη αντικατέστησε τη Μαγιόρκα και έγινε ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός των Γερμανών αυτό το καλοκαίρι.

Αλλά η ανοδική οικονομική πορεία της Ελλάδας, η οποία προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό, ενδεχομένως να επιβραδυνθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα κρούσματα αυτή την περίοδο αυξάνονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, κατά συνέπεια μακριά από τα δημοφιλή νησιά, αλλά το κατά πόσο τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι είναι αβέβαιο. Αυτή την εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από ποτέ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Σχεδόν 5.500 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν μέσα σε 24 ώρες στις αρχές της εβδομάδας. Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται και είναι πιθανό να ξεπεράσει το όριο των 16.000 τον Νοέμβριο. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, το επίπεδο των νέων μολύνσεων στην Ελλάδα δεν είναι τόσο υψηλό, όσο στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ή η Ουκρανία, αλλά είναι πολύ πάνω από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και Γερμανία. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχει επιδεινωθεί αισθητά. Τα κρεβάτια για ασθενείς με Covid είναι σε μεγάλο βαθμό κατειλημμένα. Ασθενείς από την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και τη Χαλκίδα αναγκάζονται να μεταβούν αεροπορικώς στην Αθήνα. Τα νέα κρούσματα είχαν μειωθεί σημαντικά μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, αλλά το καλοκαίρι επανέφερε την πανδημία και η ανάκαμψη του Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε προσωρινή. Όσο υπάρχουν μη εμβολιασμένοι, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η Ελλάδα δεν τα πάει συγκριτικά και τόσο άσχημα όσον αφορά την εκστρατεία των εμβολιασμών. Πάνω από το 59% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 64%. Όμως η συγκέντρωση των μη εμβολιασμένων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα εκτοξεύει τους αριθμούς στα ύψη. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αυξάνει πλέον την πίεση: Από αυτό το Σάββατο και μετά, οι μη εμβολιασμένοι πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να εισέρχονται σε δημόσια κτίρια, καταστήματα και τράπεζες. Οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι στις δημόσιες Υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει στο μέλλον να καταθέτουν αρνητικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι. Τα εστιατόρια και τα καταστήματα που παραβιάζουν τους κανόνες βρίσκονται αντιμέτωπα με πρόστιμα της τάξης των 5.000 Ευρώ, διπλάσια απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Επιπλέον στέλνονται στους μη εμβολιασμένους πολίτες SMS, προκειμένου αυτοί να αλλάξουν γνώμη. Κινητές μονάδες εμβολιασμού αποστέλλονται σε απομακρυσμένα χωριά, ενώ οι Αρχές καλούν σε ενισχυτικούς εμβολιασμούς.

Ωστόσο αυτά τα αιτήματα είχαν ήδη εκφραστεί, έστω και πιο χαμηλόφωνα. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ενεργήσει πιο αποφασιστικά. Η εκστρατεία των εμβολιασμών θα πρέπει να επιταχυνθεί ξανά, καθώς περίπου το 25% των ατόμων άνω των 80 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Και οι φορείς Υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης επέκρινε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ που συμφωνήθηκε με τη Γαλλία, το οποίο προβλέπει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών, καθώς θέτει λάθος προτεραιότητες. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε λάθος μήνυμα τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας που αποφασίστηκαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Στο μεταξύ, νέες ελευθερίες ισχύουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί και όσους έχουν αναρρώσει. Οι περιορισμοί σε εστιατόρια, γυμναστήρια και νυχτερινά κέντρα έχουν από τις αρχές Οκτωβρίου αρθεί για τους εμβολιασμένους. Επίσης αποσύρθηκε η απαγόρευση εισόδου στη ελληνική επικράτεια από πολλές χώρες. Ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν ότι τα μέτρα αυτά ελήφθησαν πρόωρα. «Πιστεύω ότι περνάμε λάθος μήνυμα», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής στην Αθήνα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην εστίαση, πέραν του υφιστάμενου υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.

Οι νέοι αριθμοί των κρουσμάτων προκαλούν απογοήτευση στην Ελλάδα. Η χώρα είχε ξεκινήσει την τουριστική περίοδο με αποτελεσματικά Πρωτόκολλα Υγείας. Η κυβέρνηση παρείχε στους νέους Έλληνες που εμβολιάστηκαν μια ηλεκτρονική πίστωση που ήταν δυνατό να εξαργυρωθεί σε ξενοδοχεία, μουσεία καθώς και για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Με αυτό το μέτρο ενισχύθηκε ο εσωτερικός Τουρισμός. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης την αποκάλεσε «Επιχείρηση Ελευθερία». Απέδωσε επίσης και η διαφήμιση για τα «χωρίς Covid νησιά».

Ακόμη και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει μόνο εν μέρει. «Έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Το δικαίωμά μας να κλείνουμε μέσα τους ανθρώπους δεν υφίσταται πλέον», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Η οικονομική ανάκαμψη δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη άνω του 6% φέτος, κυρίως λόγω της άνθησης του Τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Τα μεγάλα κονδύλια από το ευρωπαϊκό σχέδιο παροχής βοήθειας συμβάλλουν επίσης.

Tου ανταποκριτή της εφημερίδας Christian Schubert 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.