Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

FAZ. «Δύο φορές λάθος»

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Δύο φορές λάθος»

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία του κορωνοϊού μας εξασφαλίζει, εκτός από τον καθημερινό αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων, και παράξενες ειδήσεις. Ιδιαίτερα διασκεδαστικός ήταν πρόσφατα ο Ιταλός που προφανώς θεωρούσε τον εαυτό του πολύ πονηρό και απέκτησε παγκόσμια φήμη, όταν εμφανίστηκε για τον πρώτο του εμβολιασμό σε ένα κέντρο εμβολιασμού στη Biella με το άνω μέρος του χεριού του τυλιγμένο με σιλικόνη. Πιθανότατα πίστευε ότι το ιατρικό προσωπικό δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει το πραγματικό από το σιλικονένιο χέρι.

Στην Ελλάδα, όπου οι μη εμβολιασμένοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ PCR δύο φορές την εβδομάδα, ανθούν οι δωροδοκίες. Στο βαθμό που θα μπορέσει κανείς να βρει έναν πρόθυμο γιατρό, κοστίζει περίπου 400 Ευρώ η ένεση αλατούχου διαλύματος. Αλλά δεν πρέπει κανείς να υποτιμά την τάση ακόμα και των ιατρών προς παραβατικές συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση, στην οικονομικά πληγείσα Ελλάδα, αρκετοί γιατροί πήραν με χαρά τα χρήματα από όσους είναι αντίθετοι με το εμβόλιο, αλλά έκαναν ένεση το πραγματικό εμβόλιο από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή για ιδεολογικούς λόγους. Με αυτόν τον τρόπο εμβολιάστηκαν 100.000 αντιεμβολιαστές, μία κατάσταση από την οποία βγήκε κερδισμένη η κοινωνία.

Σε σύγκριση με τη δημιουργικότητα των Ευρωπαίων φίλων μας μοιάζουμε γερασμένοι. Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν στη Γερμανία προτιμούν να χρησιμοποιούν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως ο πρώην προπονητής της Βέρντερ Βρέμης. Στο Wetterau, η απάτη φέρεται να αποκαλύφθηκε λόγω ορθογραφικού λάθους: Η λέξη «υπογραφή» ήταν λάθος γραμμένη. Το περίεργο είναι ότι πριν από λίγο καιρό, όταν το εμβόλιο είχε μόλις βγει στην αγορά, προκλήθηκε η οργή των υπομονετικών πολιτών εις βάρος όσων με δόλιο τρόπο απέφυγαν να περιμένουν τη σειρά τους.

Θυμάται κανείς όλους εκείνους τους νεαρούς άντρες από την Πόλη του Μεξικού μεταμφιεσμένους σε ηλικιωμένους και κρυμμένους πίσω από μάσκες που αποκαλύφθηκαν εξαιτίας των νεανικών φωνών τους. Ή το πλούσιο ζευγάρι Καναδών που ταξίδεψε με ιδιωτικό τζετ στο Yukon και πήρε κρυφά δόσεις εμβολίων από τον αυτόχθονα πληθυσμό. Αλλά οι δόλιοι εμβολιασμοί του παρελθόντος και οι απατεώνες του εμβολιασμού σήμερα έχουν ένα κοινό: Πέφτουν στην παγίδα του φαινομένου Dunning-Kruger. Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι David Dunning και Justin Kruger είχαν διαπιστώσει σε αρκετές μελέτες ότι η άγνοια σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρει την αυτοπεποίθηση περισσότερο από τη γνώση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ζήτησαν, μεταξύ άλλων, από φοιτητές του Πανεπιστημίου Cornell να αξιολογήσουν τις δεξιότητες τους στη λογική σκέψη. Το αποτέλεσμα: Όσοι έκριναν τους εαυτούς τους ως ιδιαίτερα ικανούς κατέγραψαν χειρότερη βαθμολογία στα τεστ από τους υπερβολικά μετριοπαθείς. Σύμφωνα με τους Dunning και Kruger, ο συνδυασμός άγνοιας και ανικανότητας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Όποιος τον διαθέτει, καταφεύγει ένθερμα στο σιλικονένιο χέρι.//

Melanie Mühl 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.