«Η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ουκρανική κρίση και η επιμονή στον Nord Stream 2 προκαλούν διεθνώς απορία. Αυξάνονται οι αμφιβολίες για την πίστη της στους συμμάχους»
Το άρθρο που υπογράφουν oι Stefanie Bolzen, Philipp Fritz, Christine Kensche, Virginia Kirst, Martina Meister, Daniel Sturm αναφέρεται στην άρνηση του Βερολίνου να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία για την αυτοάμυνά της, καθώς και στο γεγονός ότι εμμένει στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, παρά τη διεθνή κριτική και παρά την τεταμένη κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ναυάρχου Kay-Achim Schönbach, που έδειξε κατανόηση για τη συμπεριφορά της Ρωσίας, με αποτέλεσμα, όπως σχολιάζουν οι συντάκτες, να προκαλείται ανασφάλεια στους εταίρους της Γερμανίας εξαιτίας της αμφίρροπης στάσης της έναντι της Ρωσίας.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται πώς αντιμετωπίζουν χώρες-σύμμαχοι της Γερμανίας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και παρατίθενται συνοπτικά τόσο η επίσημη στάση αυτών των χωρών όσο και αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου.
-Μεγάλη Βρετανία: Το Λονδίνο έχει συναινέσει στην προμήθεια οπλικού υλικού στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού, Boris Johnson, να επισημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση αναλαμβάνει «ενεργό ηγετικό ρόλο» στην κρίση, ενώ σε σχετική ερώτηση της Welt για το αν το Λονδίνο αναμένει την ίδια στάση και από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, απάντησε ότι δεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε στα μεμονωμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τι πρέπει να κάνουν, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στην «κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα». Από την πλευρά του, πάντως, ο Υφυπουργός Άμυνας, James Heappy, επεσήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια, για αυτό και ο Borris Johnson έστειλε «κάτι περισσότερο από θερμά λόγια». Η ε/φ Daily Telegraph σχολιάζει επικριτικά τη στάση του Βερολίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαβρώνει την αποφασιστικότητα της Δύσης» και ότι εξαιτίας της ενεργειακής του πολιτικής και της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, καθίσταται ανίκανο να αναλάβει δράση.
-ΗΠΑ: Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί είναι αντίθετοι με τον αγωγό Nord Stream 2, ενώ ο Joe Biden αποφεύγει να ασκήσει κριτική στη Γερμανία, κάτι που κάνει ωστόσο ο αμερικανικός Τύπος, όπως οι εφημερίδες Wall Street Journal και η Washington Post. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, σε αντίθεση με το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με οπλικό υλικό αξίας 200 εκατ. δολαρίων.
-Γαλλία: Ο ιστορικός Paul Maurice από το γερμανο-γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο Cerfa έγραψε ότι η στάση της Γερμανίας στη ρωσο-ουκρανική κρίση είναι «παράδοξη», γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προσεγγίσει οικονομικά τη Ρωσία, ενώ οι Πράσινοι τηρούν πιο «αυστηρή» στάση. Πλέον ο Πρόεδρος Μacron ζητά την αναστολή του έργου του αγωγού Nord Stream 2, ενώ σε ό,τι αφορά την προμήθεια όπλων, το Παρίσι δείχνει κατανόηση στην άποψη της Γερμανίας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες.
-Πολωνία: «Η Γερμανία είναι ο Δούρειος Ίππος του Putin» στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Janusz Kowalski, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας και γνωστός επικριτής της Γερμανίας, τον οποίο όμως δεν αντικρούει πλέον κανείς, ούτε από την αντιπολίτευση. Οι πολιτικές παρατάξεις στην Πολωνία είναι σύμφωνες σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Γερμανίας στην ουκρανική κρίση, όπως επισημαίνει το άρθρο, που προσθέτει ότι η επαπειλούμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί το κύριο θέμα στην πολιτική συζήτηση της χώρας, που επίσης νιώθει να απειλείται από τη Ρωσία. Οι δηλώσεις του Ναυάρχου Schönbach και η άρνηση του Βερολίνου να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία, έχουν βλάψει σημαντικά τη φήμη της Γερμανίας στην Πολωνία, η οποία απορρίπτει τον αγωγό Nord Stream 2, και η οποία «ούτως ή άλλως σε θέματα πολιτικής ασφαλείας θεωρεί τους Γερμανούς αφελείς», όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά.
-Ισραήλ: Λόγω του ότι στο Ισραήλ μετανάστευσαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης περίπου ένα εκατομμύριο ρωσόφωνοι Εβραίοι, πολλοί εκ των οποίων από την Ουκρανία, το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και φοβάται ότι τυχόν επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε νέο μεταναστευτικό κύμα. Το Ισραήλ τηρεί κριτική στάση έναντι του ρόλου της Γερμανίας, ενώ η ε/φ Ha’aretz κάνει λόγο για πολιτική «κατευνασμού» του Putin από τη Γερμανία. Απορία προκαλεί στο Ισραήλ ο ισχυρισμός του Βερολίνου ότι το θέμα του Nord Stream 2 δεν είναι πολιτικό, όπως επίσης το γερμανικό μπλόκο στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
-Ιταλία: Από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η Ιταλία θεωρείται ότι είναι αυτή που παραδοσιακά βρίσκεται πιο κοντά στη Ρωσία, αν και ο Mario Draghi προσανατολίζεται περισσότερο προς το ΝΑΤΟ και την ενιαία γραμμή της Ε.Ε. στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για αυτό και δεν διατυπώνονται επίσημα σχόλια από την ιταλική κυβέρνηση, ούτε στις δηλώσεις Schönbach ούτε στο θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.