Süddeutsche Zeitung: «Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο ενεργειακός εφοδιασμός θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να εξασφαλιστεί. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται με χώρες που θα μπορούσαν στο μέλλον να λειτουργήσουν ως προμηθευτές αερίου»
Οι ΗΠΑ και ηγέτιδες χώρες της ΕΕ λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και να αποφύγουν το σοκ των τιμών σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, διεξάγονται συνομιλίες με παραγωγούς φυσικού αερίου στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, προκειμένου να αντισταθμιστούν πιθανές διακοπές παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί φυσικό αέριο μέσω αγωγών και του υγροποιημένου αερίου, σε περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος Wladimir Putin διακόψει την παροχή προς την Ευρώπη ή εάν τα δίκτυα που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά υποστούν ζημία ή καταστραφούν από πιθανές εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καμία παραγωγός χώρα δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει πλήρως τις πιθανές απώλειες. Ωστόσο, οι προμήθειες από μια σειρά χωρών θα μπορούσαν να παρέχουν συνολικά αρκετό αέριο στην Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της για το υπόλοιπο του χειμώνα και μέχρι την άνοιξη σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα αποθέματα. Στόχος των συνομιλιών είναι οι παραδόσεις αυτές να μπορούν να καταστούν διαθέσιμες εντός ημερών ή εβδομάδων και όχι μηνών, όπως θα συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τον συνήθη όγκο, καθώς και τη μεταφορά αερίου μέσω της Ουκρανίας. Η Μόσχα τονίζει ότι τηρεί όλες τις συμφωνίες. Αυτό ισχύει για τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις παράδοσης αερίου, οι οποίες ωστόσο διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο από τις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν αυτή την περίοδο πληρότητα της τάξης του 41%. Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, το οποίο οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν τις γέμισε τις το καλοκαίρι, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι), η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία και την Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, ήταν κεντρικό θέμα των συνομιλιών του την Τρίτη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και των συναντήσεών του με άλλους Επιτρόπους της ΕΕ. «Η σταδιακή κατάργηση της καύσης ορυκτών καυσίμων ενισχύει την Ευρώπη και στο γεωπολιτικό πεδίο και προστατεύει το Κλίμα», δήλωσε στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην ΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για πιθανές αντιδράσεις στη ρωσική επιθετικότητα παρατηρείται αξιοσημείωτη αρμονία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων. Αυτό αφορά τόσο τις οικονομικές κυρώσεις όσο και τους περιορισμούς των εξαγωγών προϊόντων Τεχνολογίας προς σημαντικούς τομείς της ρωσικής Οικονομίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συζήτησε επί των θεμάτων αυτών σε τηλεδιάσκεψη χθες τη νύχτα με τους επικεφαλής της ΕΕ, το ΓΓ του ΝΑΤΟ και τους αρχηγούς των κυβερνήσεων στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι 8.500 στρατιώτες θα τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν πιο γρήγορα στην Ευρώπη. Μια τέτοια μεταφορά θα αποφασιστεί και σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ υποσχέθηκε στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια με τη μορφή έκτακτου δανείου ύψους 1,2 δις Ευρώ. Σύμφωνα με την von der Leyen, σχεδιάζονται επίσης επιχορηγήσεις ύψους 120 εκ. Ευρώ. Πληροφορίες της SZ αναφέρουν ότι η καθυστέρηση της προγραμματισμένης στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ στην Ουκρανία οφειλόταν και στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα εμπόδισαν το σχέδιο εκπαίδευσης αξιωματικών του ουκρανικού Στρατού. Αν και η αποστολή δεν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει πριν το φθινόπωρο, οι ενδοιασμοί καθυστερούν τον απαραίτητο σχεδιασμό. Από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ελέχθη ότι η Γερμανία δεν απορρίπτει την αποστολή, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ως προς τη νομική της βάση. Στο συγκεκριμένο ζήτημα συζητούνται διάφορες εναλλακτικές.
Σκληρή κριτική στη στάση της Γερμανίας σε σχέση με την κρίση της Ουκρανίας άσκησε χθες ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki: Παρατηρεί «με ανησυχία την κατάσταση στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις της γειτονικής μας Γερμανίας σε σχέση με την απειλή από τη Ρωσία». Ο Λετονός Υπουργός Άμυνας Artis Pabriks επέκρινε την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται» στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Kεντρικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Matthias Kolb και του αναπληρωτή Αρχισυντάκτη Paul-Anton Krüger αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.