ARD (Verena Schälter) : «Προσφέροντας χαμηλή φορολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πείσει τους συνταξιούχους του Βορρά να μετακινηθούν στη Μεσόγειο. Υπολογίζεται ότι οι δαπάνες τους θα τονώσουν την Οικονομία της χώρας»
Στα μέσα Φεβρουαρίου σε ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα: Ο Peter Süssenguth φροντίζει το λαχανόκηπό του. «Τώρα είναι σιγά-σιγά η ώρα να τα καθαρίσουμε όλα», λέει. Στον κήπο του καλλιεργεί αγγούρια, κρεμμύδια, πατάτες. «Το πράσο, για παράδειγμα, έχει ήδη βγει. Για σκεφτείτε: Κανονικά θα έπρεπε να έχει χιόνι, και στην Ελλάδα βγάζουμε ήδη τα πράσα κλπ.».
Ο 66χρονος κατάγεται από το Flensburg. «Ήμουν αυτοαπασχολούμενος και εξακολουθούσα να εργάζομαι κάπου και ως υπάλληλος. Και μετά άρχισα σιγά-σιγά να οργανώνω την απόδρασή μας εδώ».
Εδώ και πάνω από δύο χρόνια ζει με τη σύζυγό του στο Κάτω Μητρούσι Σέρρων, ένα μικρό χωριό κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Διαθέτει ΑΜΚΑ και πληρώνει τους φόρους του στην Ελλάδα. Γιατί αν κανείς περνά περισσότερο από το μισό χρόνο στην Ελλάδα, υπόκειται βάσει της ελληνικής νομοθεσίας αυτομάτως σε φορολόγηση.
Για τον Süssenguth τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά. «Αν και στην πραγματικότητα δεν έχω μεγάλη σύνταξη, αξίζει τον κόπο», λέει. Η ελληνική κυβέρνηση μεταρρύθμισε πρόσφατα το φορολογικό νόμο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν κίνητρα ώστε οι συνταξιούχοι από το εξωτερικό να μεταφέρουν τον τόπο διαμονής τους στην Ελλάδα και να πληρώνουν φόρους εκεί.
Αυτό ανακοίνωσε το 2020 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από εδώ και στο εξής, οποιοδήποτε εισόδημα από συνταξιούχους από το εξωτερικό θα φορολογείται μόνο με συντελεστή 7%», είπε τότε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική και θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα».
Ο ενιαίος συντελεστής του 7% σε όλα τα εισοδήματα, για παράδειγμα στα εισοδήματα από ενοίκια, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό και το ευχάριστο κλίμα έχουν σκοπό να καταστήσουν την Ελλάδα παράδεισο για τους συνταξιούχους και να βοηθήσουν στην τόνωση της Οικονομίας. Γιατί από τη μία πλευρά η χώρα θα επωφεληθεί από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ενώ από την άλλη υπάρχει η ελπίδα πως οι συνταξιούχοι θα ξοδεύουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει υπάρξει μεγάλος συνωστισμός ενδιαφερομένων, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται και με την πανδημία του κορωνοϊού. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση, έχουν υποβληθεί 200 αιτήσεις από αλλοδαπούς συνταξιούχους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Ο Dirk Reinhardt είναι συνεργάτης σε ελληνογερμανικό δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα υπάρξουν σημαντικά περισσότεροι συνταξιούχοι στο μέλλον. «Ζήτηση υπάρχει σε κάθε περίπτωση», λέει ο Reinhardt. Πολλοί το σκεπτόντουσαν και πιο πριν, με τα φορολογικά κίνητρα πλέον ενισχύεται η διάθεση εγκατάστασης στη χώρα. «Συχνά συγκρίνουν πολλές χώρες, χώρες του Νότου με καλές καιρικές συνθήκες κλπ. και κατόπιν λένε: Η Ελλάδα έχει τις καλύτερες συνθήκες, μας αρέσει, και μετά κάνουν το βήμα».
Φυσικά υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει κανείς να προσέξει. Ο Reinhardt συνιστά: Όποιος εξετάζει την ιδέα της μετανάστευσης θα πρέπει να λάβει πληροφορίες από φορολογικό σύμβουλο ή δικηγόρο τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, εάν κανείς επιθυμεί να αγοράσει ένα ακίνητο στην Ελλάδα. Στο ζήτημα αυτό πάντοτε ανακύπτουν προβλήματα, λέει ο Reinhardt. «Πρέπει επίσης να συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει Κτηματολόγιο». Σε αντίθεση με τη Γερμανία, χρειάζεται η συνδρομή δικηγόρου που θα πραγματοποιήσει έλεγχο στο Υποθηκοφυλακείο.
Ο Peter Süssenguth συνιστά στους ενδιαφερόμενους να συγκεντρώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να μελετήσουν τα πάντα προσεκτικά. Κάποια πράγματα είναι καταρχήν περίπλοκα, γιατί είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στη Γερμανία. Η ουσία είναι ότι τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν σαφώς τα μειονεκτήματα, και όχι μόνο από οικονομικής απόψεως. «Πρέπει να πω με κάθε ειλικρίνεια ότι νιώθουμε πολύ άνετα εδώ, καθώς οι Έλληνες είναι ζεστοί από τη φύση τους», λέει. «Γι’ αυτό και ως Γερμανός δεν αντιμετωπίζει κανείς προβλήματα. Είναι μια εντελώς διαφορετική ζωή, μια καλή ζωή, και από αυτή την άποψη δεν θα την άλλαζα».
Και αν όντως τον πιάσει νοσταλγία, επισκέπτεται τη Γερμανία για μερικές εβδομάδες. Αλλά συνήθως μετά από λίγο καιρό ανυπομονεί να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.