Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Der Spiegel: «Επίθεση στην Ευρώπη»

Το κύριο άρθρο του εβδομαδιαίου τεύχους του περιοδικού, που υπογράφει ο Maximilian Popp, σχολιάζει ότι με την επίθεση του Putin στην Ουκρανία ξεκινά μια νέα, επικίνδυνη εποχή. Ο Ρώσος Πρόεδρος ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του -ήδη από την αρχή της θητείας του- όπως στην περίπτωση της Τσετσενίας, της Συρίας ή της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Ευρώπη, και ειδικότερα η Γερμανία, πάντα υποβάθμιζαν την επιθετικότητά του.

Η επίθεση στην Ουκρανία αφορά όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο που βασίζεται σε κανόνες. Ο M. Popp κάνει λόγο για «τέλος μιας εποχής» και για κατάρρευση της ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων, στην οποία είχαν επαναπαυτεί οι Ευρωπαίοι, μιλώντας για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα ενώ παράλληλα είχαν εμπορικές σχέσεις με δικτάτορες, όσο οι ΗΠΑ μεριμνούσαν για την ασφάλεια.

ι Ευρωπαίοι επέμεναν στον διάλογο, για αυτό τώρα είναι πολύ αργά για την οργή που εκφράζεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να είχαν επιλέξει την αντιπαράθεση με τον Putin, ενώ και οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται σήμερα έπρεπε να είχαν επιβληθεί ήδη από το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Επιπλέον, η Ευρώπη θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι και τον 21ο αιώνα ο στρατός αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα και να αναπτύξει αυτό που ο Πρόεδρος Macron ονομάζει «στρατηγική αυτονομία». Έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει η Ε.Ε. σε μια κοινή πολιτική άμυνας. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αν θέλουν να επιβιώσουν, καταλήγει στο σχόλιό του ο Maximilian Popp.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.