Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Zeit:«Η Ρωσία έχει προετοιμαστεί για την απάντηση της Δύσης»

 ZeitOnline: «Η Ρωσία έχει προετοιμαστεί για την απάντηση της Δύσης»

Το σχόλιο του Michael Thumann αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν θα τρομάξουν καθόλου τον Πρόεδρο Putin, ο οποίος ξέρει ότι μπορεί να δράσει όπως θέλει με τα στρατεύματά του στην Ουκρανία, αφού οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επέμβουν στρατιωτικά. Συνεπώς, η μόνη αντίδραση της Δύσης μπορεί να είναι σε οικονομικό επίπεδο, κάτι που ο Ρώσος ηγέτης ανέμενε και προετοιμάστηκε για την τελική σύγκρουση. Την ώρα που τα δυτικά κράτη, εν μέσω πανδημίας, προέβαιναν σε δαπάνες για την στήριξη των πολιτών τους, αυτός εξοικονομούσε πόρους και μάλιστα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανέρχονταν στα μέσα του μήνα σε 643 δις. δολάρια. Την ίδια ώρα, με την αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο, εισέρευσαν κι άλλα χρήματα στα ρωσικά ταμεία, με αποτέλεσμα η Ρωσία να είναι σε θέση να αντέξει ακόμα και σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Ναι μεν ο αποκλεισμός από το σύστημα Swift θα έπληττε τη ρωσική οικονομία, είναι δύσκολο όμως να εκτιμηθεί πόσο σκληρά. Από το 2014 οι ρωσικές Αρχές επεξεργάζονται ένα εναλλακτικό «σύστημα επικοινωνίας για τις τράπεζες της Ρωσίας (SPFS)», που θα αφορά τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές συναλλαγές και που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση αποκλεισμού από το Swift.

Το άρθρο σημειώνει στη συνέχεια ότι ο βασικότερος μοχλός πίεσης της Μόσχας είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με το 40% του εισαγόμενου αερίου, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας, το εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο ανέρχεται στο 55% των αναγκών της. Κομβικής σημασίας, όμως, κατά τον M. Thumann, είναι το ψωμί: ως αντίμετρα στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση το 2014, η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο σε τρόφιμα εισαγόμενα από την Ε.Ε. Στο πλαίσιο του απομονωτισμού της ρωσικής οικονομίας, η γεωργία της χώρας άνθισε και μπορεί να παράγει τα δικά της τρόφιμα, ενώ πλέον η Ρωσία είναι, μετά την Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, κατέχοντας μερίδιο 20% της παγκόσμιας αγοράς. Εμπόδιο στην κυρίαρχη θέση της Ρωσίας είναι η Ουκρανία, η οποία κατέχει μερίδιο 10% στην παγκόσμια αγορά σιτηρών: εφόσον η Ρωσία καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, ο Putin θα κυριαρχεί στο 1/3 της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών και θα μπορεί να ασκήσει επιπρόσθετη πίεση στη Δύση.

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Putinδεν θα σταματήσει μπροστά στις οικονομικές κυρώσεις, όταν μάλιστα οι επιπτώσεις τους θα είναι εμφανείς μακροπρόθεσμα. Την ώρα που οι δυτικές χώρες, και ειδικότερα η Γερμανία, επιμένουν εδώ και χρόνια στη ‘διασύνδεση’ με τη Ρωσία, ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη, ο Ρώσος Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια εργαζόταν για την αποσύνδεσή του από τη Δύση και δεν πόνταρε στην οικονομία, αλλά στον στρατό., αν θέλουν να επιβιώσουν, καταλήγει στο σχόλιό του ο Maximilian Popp.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.