Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

DIE WELT: «Η επιστροφή του Erdogan, χάρη στον Putin»

«O πόλεμος δίνει πλέον ένα ρόλο σημαντικού διαμεσολαβητή στον Τούρκο Πρόεδρο που μέχρι πρότινος ήταν σε μεγάλο βαθμό απομονωμένος ως προς την εξωτερική πολιτική»

 


Άρθρο στην έντυπη Welt που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφ/δας στην Αθήνα, Carolina Drüten διατυπώνει την άποψη ότι οι κινήσεις και αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου Erdogan ως προς τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, τον αναδεικνύουν σε σημαντικό διαμεσολαβητή.

 

Ο Recep Tayyip Erdogan τα καταφέρνει με τις κρίσεις, εκτιμά η αρθρογράφος, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, εμφανίζεται ως ισχυρός ηγέτης, κάτι που καταδεικνύεται και στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχετικά με τον οποίο ο Erdogan είχε δηλώσει προσφάτως ότι μία κατάπαυση του πυρός αρχικά και στη συνέχεια η εξεύρεση διαρκούς ειρήνης μεταξύ τους, θα είχε μεγάλο όφελος για την ανθρωπότητα.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βλέπει τον εαυτό του ως ειρηνοποιό. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσφέρθηκε από νωρίς να γίνει διαμεσολαβητής. Πρόκειται για μία χώρα του ΝΑΤΟ που έχει στενούς δεσμούς με την Ουκρανία και τη Ρωσία -με την Άγκυρα να συνορεύει στη Μαύρη Θάλασσα και με τις δύο χώρες. Ο Erdogan έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει κανέναν εταίρο. Ο Πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν μέχρι προσφάτως υπό πίεση λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των μέτριων ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, βιώνει τώρα την επιστροφή του, σημειώνει το άρθρο κάνοντας στη συνέχεια, αναφορά στην συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο, η οποία «παρότι δεν απέφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, θεωρήθηκε εντούτοις όχι μόνο από την ίδια την Τουρκία αλλά και από τους δυτικούς συμμάχους ως διπλωματική επιτυχία», γεγονός που δεν θα μπορούσε να αγνοήσει ούτε ο Καγκελάριος Olaf Scholz, ο οποίος τέσσερις ημέρες μετά ταξίδεψε στην Άγκυρα, ενώ μέχρι τότε το Βερολίνο προσπαθούσε να αποφύγει το ζήτημα της Τουρκίας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Η Carolina Drüten υπενθυμίζει ότι ο SPD είχε ακολουθήσει, μαζί με την ΕΕ, μια ρεαλιστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία με επίκεντρο τις οικονομικές σχέσεις, ασκώντας προσεκτική κριτική σε θέματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, ενώ οι Πράσινοι ζήτησαν μια πιο συνεπή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, και στη συνέχεια αναφέρεται στις σχετικές συναντήσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού Mark Rutte, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του Βρετανού Πρωθυπουργού  Boris Johnson, με τον Τούρκο Πρόεδρο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: Με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan, ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε κοντά δεδηλωμένους αντιπάλους που το καλοκαίρι του 2020 είχαν φτάσει στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης για εδαφικές διαφορές στη Μεσόγειο. Οι δύο άνδρες δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ μέχρι τότε ο ένας τον άλλον επίσημα.

 

Αντίστοιχα, υπήρξε ώθηση και στις διατλαντικές σχέσεις, συνεχίζει το άρθρο, εστιάζοντας στην πρόσφατη εξέλιξη της διμερούς συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, με τον Στρατηγικό Μηχανισμό Ουάσιγκτον-Άγκυρας, καθώς και τη σημασία της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας ότι μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει αναχθεί σε σημαντικό εταίρο, όπως φάνηκε ήδη από την αρχή του πολέμου όταν ο Erdogan είχε αποκλείσει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου που αποτελούν τη μόνη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και βασική πρόσβαση για τη Ρωσία προς την Ουκρανία.  

 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια, τις επιτυχίες του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Erdogan τις χρησιμοποιεί για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα από τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και βάσει δημοσκόπησης Ινστιτούτου Metropoll για το μήνα Μάρτιο οι ενέργειές του ως προς την Ουκρανία έχουν βελτιώσει τα δεδομένα, των ψήφων υπέρ του Τούρκου Προέδρου συμπεριλαμβανομένων. Ωστόσο, όπως λέει ο εμπειρογνώμονας σε τουρκικά θέματα Soner Cagaptay, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς αν συνεχιστεί ο πόλεμος, θα έχει πολιτικό και οικονομικό κόστος, ειδικά σε περίπτωση που αναγκαστεί η Άγκυρα να λάβει μέτρα που θα εξόργιζαν τη Ρωσία, διευκρινίζει το άρθρο και καταλήγει: Το Σαββατοκύριακο, η Άγκυρα απαγόρευσε στα ρωσικά αεροπλάνα να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλά ο Erdogan έχει την πολυτέλεια να απομονώσει τον ηγέτη του Κρεμλίνου Vladimir Putin μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Γι' αυτό είναι επίσης σημαντικό γι' αυτόν να συνεισφέρει σε ένα σύντομο τέλος του πολέμου. Επιθυμία του είναι να φέρει κοντά τους ηγέτες των δύο χωρών στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος την περασμένη Δευτέρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.