Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Ελλάδα: Drones κατά των πυρκαγιών

Δημοσίευμα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND

 

«Μετά το καταστροφικό καλοκαίρι του 2021 - Drones κατά των πυρκαγιών: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις»

«Το 2021 η Ελλάδα έζησε τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές από ποτέ άλλοτε. Με την κλιματική αλλαγή οι πυρκαγιές θα είναι συχνότερες στο μέλλον. Η Ελλάδα θέλει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη αυτό το καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο Gerd Höhler, στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα που αναφέρεται αρχικά στον ολέθριο χαρακτήρα των δασικών πυρκαγιών του περασμένου Αύγουστου στα βόρεια προάστια της Αθήνας και την Εύβοια, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι τα 1.300 τ.χλμ. δάσους που κάηκαν στην χώρα μας το καλοκαίρι του 2021 καταλαμβάνουν έκταση αντίστοιχη με εκείνη του Μονάχου, του Αμβούργου και της Κολωνίας μαζί, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή Copernicus, το καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην ιστορία της Ευρώπης, ενώ τα επιβλαβή για το κλίμα αέρια βρίσκονται σε αυξητική τάση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη και αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών στο μέλλον.

Η ανταπόκριση αναφέρεται στην πρόθεση της χώρας μας να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου και το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας ΑΙΓΙΣ που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν για την καλύτερη προστασία των ελληνικών δασών, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διάθεση 90 πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων (ήτοι 16 περισσότερων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά), οι περιπολίες με μοτοσικλέτες παντός εδάφους για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, η μεγαλύτερη αξιοποίηση των drones για την εναέρια επιτήρηση, η πρόσληψη 2.500 εποχικών πυροσβεστών, καθώς και η δημιουργία ενός σύγχρονου συντονιστικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης ήταν Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων από το 2014 έως το 2019, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας: Μετά τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριέλαβε στο Υπουργικό του Συμβούλιο τον Κύπριο, ο οποίος τώρα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.