«Όταν πήρε τον λόγο ο Ρώσος εκπρόσωπος, πολλοί Υπουργοί έφυγαν από την αίθουσα – ο Lindner έμεινε»
Το ρεπορτάζ του οικονομικού συντάκτη Karsten Seibel αναφέρεται στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας G20 στην Ουάσιγκτον και στις δηλώσεις του ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner, με τις οποίες επεσήμανε ότι δεν έχει επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις, διότι αντί της ανάκαμψης, καταγράφεται πληθωρισμός και προβλήματα στις αλυσίδες ανεφοδιασμού. Ο κ. Lindner σημείωσε με έμφαση ότι οι εξελίξεις αυτές δεν οφείλονται στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη και «πρέπει να απομονωθεί, πολιτικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά». Στις διάφορες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον δεν θα δοθεί βήμα στη Ρωσία να διαδώσει προπαγάνδα και ψέματα, διαβεβαίωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.
Στη συνάντηση των G20 χθες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι όπως η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η Πρόεδρος της ΕΚΤ και αρκετοί εκπρόσωποι από τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία, όπως επίσης ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας που είχε προσκληθεί, εγκατέλειψαν την αίθουσα συνεδριάσεων, όταν έλαβε τον λόγο ο Ρώσος Υπουργός, Anton Siluanow, σε μια κίνηση μποϋκοτάζ κατά της Ρωσίας. Ωστόσο ο Γερμανός Υπουργός δεν συμμετείχε σε αυτή την ενέργεια, όπως έγινε γνωστό όμως εκ των υστέρων, «απέκρουσε με αποφασιστικότητα» τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
Νωρίτερα ο κ. Lindner είχε τονίσει ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία εκδηλώνονται με τη μορφή αυξανόμενων επιτοκίων, πτωτικών συναλλαγματικών ισοτιμιών και αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα, κάτι που πλήττει ιδιαίτερα τα λιγότερο εύρωστα οικονομικά κράτη. Είναι αβέβαιη η έκβαση αυτής της «εξαιρετικά ευαίσθητης και εύθραυστης φάσης», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας κρίσης χρέους στα αναπτυσσόμενα κράτη, για αυτό και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Κατέστησε, δε, σαφές, ότι η Κίνα, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές των φτωχών κρατών, έχει ιδιαίτερη ευθύνη. Θα πρέπει, κατά τον κ. Lindner, να ενεργοποιηθείτο κανονιστικό πλαίσιο των οικονομικά ισχυρών χωρών για την αναδιάρθρωση χρέους και εδώ θα πρέπει, όπως τόνισε, να κινητοποιηθεί και η Κίνα.
Ο Γερμανός Υπουργός ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα διαθέσει στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 6,3 δις. ευρώ για το Tαμείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, που προορίζεται για την καλύτερη προστασία της υγείας και του κλίματος, καθώς και 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των φτωχότερων αναπτυσσόμενων χωρών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία θα αναπτυχθεί το 2022 με ρυθμό 3,6% και όχι 4,4%, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε, αν θα ισχύσει το 3,6%, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις».
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι ειδικά για τους ανθρώπους με μέσο ή χαμηλό εισόδημα, συνιστά πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Για αυτό, όπως πρόσθεσε, καλούνται να παρέμβουν οι Κεντρικές Τράπεζες με τη νομισματική τους πολιτική, και «να ανταποκριθούν στο καθήκον τους να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό». Ο κ. Nagel εκφράστηκε για πρώτη φορά με σαφήνεια υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό το βήμα μπορεί να γίνει «στις αρχές του τρίτου τριμήνου», δηλαδή τον Ιούλιο, οπότε και ο επικεφαλής της Bundesbank εκτιμά ότι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Nagel, καθίσταται όλο και πιο απίθανο να επανέλθουμε στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό έως 2%, καθώς σε περίπτωση καθολικού εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και αυξανόμενων τιμών, το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε διψήφιες τιμές πληθωρισμού. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον στασιμοπληθωρισμό», τόνισε ο κ. Nagel στην Ουάσιγκτον, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στο εξής, ώστε σε οικονομικά καλές περιόδους να δημιουργείται ένα «μαξιλάρι», καθώς οι κρίσεις των τελευταίων ετών μας έχουν διδάξει, όπως είπε, ότι στο τέλος χρειάζονται πάλι πολλά χρήματα για την αντιμετώπισή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.