Σάββατο 23 Απριλίου 2022

ΒILD: «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πόλη»

Στο σημερινό σχόλιό του στην καθημερινή στήλη «Γράμμα από τον Wagner», ο αρθρογράφος της BILD, Franz Josef Wagner, γράφει:

Μαριούπολη
https://europost.gr/

Πρέπει να φανταστούμε τη Μαριούπολη ως ένα φέρετρο. Στο φέρετρο περιέχονται όλα τα λόγια που ειπώθηκαν, ψιθυρίστηκαν, τραγουδήθηκαν σε αυτή την όμορφη πόλη στην Αζοφική Θάλασσα. Όλες οι αναμνήσεις αυτής της πόλης βρίσκονται στο φέρετρο.

Το πρώτο φαρμακείο άνοιξε το 1825. Πολλοί Έλληνες ζούσαν στην πόλη. Οι θάλασσες έφερναν κοντά τους ανθρώπους. Κατασκευάστηκε το πρώτο ελληνικό θέατρο. Το «Μαριούπολη» είναι ελληνικό όνομα -«Η πόλη της Μαρίας».

Το 1875 λάμπες πετρελαίου φώτισαν τους δρόμους και άνοιξαν τα πρώτα λουτρά. Υπήρχαν τρεις επίσημες γλώσσες: Ελληνικά, Γίντις, Ρώσικα. Η Μαριούπολη ήταν πολυπολιτισμική.

Το 1941 η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην πόλη. Το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού έπεσε θύμα του Ολοκαυτώματος. Πριν από επτά εβδομάδες, 440.000 πολίτες ζούσαν στην πόλη. Τα παιδιά τους πήγαιναν σε τρία πανεπιστήμια. Το Σαββατοκύριακο έκαναν μπάνιο στη θάλασσα.

Υπήρχαν όμορφα πάρκα. Όλα αυτά είναι μέσα σε ένα φέρετρο τώρα. Η ταφή ακόμα και ενός μόνο ατόμου είναι κάτι πολύ κακό.

Το να θάβεται μια πόλη είναι σαν το τέλος του κόσμου./

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.