Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

«Τήλος: Το νησί πρωτοπορεί στην προστασία του περιβάλλοντος»

Δημοσίευμα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND
«Το μικρό νησί της Τήλου στο Αιγαίο κάνει συνεπή διαλογή των αποβλήτων του, επενδύει στην ηλιακή ενέργεια και παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Πριν από μερικά χρόνια, τα πράγματα δεν φαίνονταν καλά -κινδύνευσε να γίνει νησί-φάντασμα. Τώρα η δήμαρχος ελπίζει σε μια ανάκαμψη μέσω του τουρισμού».
«Το μικρό νησί της Τήλου στο Αιγαίο κάνει συνεπή διαλογή των αποβλήτων του, επενδύει στην ηλιακή ενέργεια και παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Πριν από μερικά χρόνια, τα πράγματα δεν φαίνονταν καλά -κινδύνευσε να γίνει νησί-φάντασμα. Τώρα η δήμαρχος ελπίζει σε μια ανάκαμψη μέσω του τουρισμού».
Το εκτενές άρθρο στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας αναφέρεται στην επιτυχία που έχει σημειώσει το «μικροσκοπικό νησί της Τήλου» στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, κατακτώντας ποσοστό ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης απόβλητων συσκευασιών πάνω από 80% και την ανάδειξή του, από το 2019, σε ενεργειακά αυτόνομο νησί χάρη στον υβριδικό σταθμό παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας της πράσινης ενέργειας στο νησί του νοτιανατολικού Αιγαίου με τις ερημικές παραλίες, τις εκκλησίες αιώνων και τα βουνά που μοσχοβολούν ρίγανη, όπου η αυτάρκεια είναι απαραίτητη αλλά και θέμα υπερηφάνειας, όπως όμως και το άνοιγμα στις καινοτομίες της τεχνολογίας -όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά- ενώ παραθέτει δηλώσεις της Δημάρχου, κας Μαρίας Καμμά-Αλιφέρη, για τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε νησί-φάντασμα που διέτρεξε αλλά τελικά διέφυγε η Τήλος, καθώς και του ιδρυτή της εταιρείας Polygreen που έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης, κ. Α. Πολυχρονόπουλου, για τη λειτουργία και τη σημασία του προγράμματος, ο οποίος επισημαίνει ότι η νησιωτική κοινότητα της Τήλου είναι ανοιχτή στην αλλαγή όπως έδειξε με τη στάση της τόσο απέναντι στους πρόσφυγες, που φιλοξένησε οικειοθελώς, όσο και στο ζήτημα των σχέσεων ατόμων του ίδιου φύλου: «Είχαμε άλλες επιλογές, αλλά ξέραμε ότι έπρεπε να ξεκινήσουμε εδώ».

Το φετινό καλοκαίρι είναι πιθανό να αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση για τα ελληνικά νησιά, καθώς μετά από δύο και πλέον χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται πλέον μια νέα άνοδος στον τουρισμό σημειώνει το άρθρο υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Η Τήλος ελπίζει σε τουριστική έκρηξη», κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά στην παροχή πόσιμου νερού και το υψηλό κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να γίνονται διακοπές ρεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι χωματερές που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές υπερχειλίζουν. Επίσης, ιδιαίτερα τονίζεται ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της Τήλου «που απέχει μόλις δύο ώρες με το πλοίο από την Ρόδο», ενώ υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Οι ξένοι ταξιδιώτες εκτίμησαν την ανακύκλωση στην Τήλο» καταγράφεται η θετική ανταπόκριση –και ενεργός συμμετοχή- των τουριστών στην καθημερινή διαδικασία ανακύκλωσης.

Το άρθρο κλείνει με αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη νέα αυτή μονάδα ανακύκλωσης, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκειά της ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε: Τα μικρά νησιά μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της απόστασής του από την ηπειρωτική χώρα και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσω του τουρισμού. Για άλλη μια φορά πρωτοπορεί η πανέμορφη Τήλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.