Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Spiegel « Ο Stephen Fry κατηγορεί για έλλειψη τακτ τους Βρετανούς»

«Μέχρι σήμερα το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει στην Ελλάδα τα παγκοσμίως διάσημα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο ηθοποιός Stephen Fry λέει ότι η στάση των Βρετανών είναι παράλογη».                               
                       
Στην ιστοσελίδα του περιοδικού γίνεται αναφορά στην ομιλία του Βρετανού ηθοποιού και συγγραφέα Stephen Fry στο φεστιβάλ λογοτεχνίας «Hay-on-Wye» στην Ουαλία, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν οι Times του Λονδίνου. Ο Fry τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, απορρίπτοντας το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα από τον τότε Πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Elgin, ενώ πρόσθεσε στην ομιλία του, σύμφωνα και με τους Times, ότι στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ένα από τα καλύτερα Μουσεία της Ευρώπης, που είναι εξειδικευμένο στα αρχαιολογικά ευρήματα της Ακρόπολης, το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά τον Βρετανό ηθοποιό, το Βρετανικό Μουσείο συνεχώς βρίσκει νέες προφάσεις για να αποφύγει την επιστροφή των Μαρμάρων και απέρριψε το επιχείρημα ότι τα Μάρμαρα θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση αν είχαν παραμείνει στην Αθήνα: «Όταν το σπίτι του φίλου σου καίγεται και εσύ παίρνεις τους πίνακές του για να μην καούν, δεν μπορείς να πεις ότι θα τα κρατήσεις για πάντα διότι χωρίς εσένα θα είχαν καεί – τότε θα μπορούσε κι εκείνος να τα είχε αφήσει να καούν».

Ο κ. Frey δήλωσε «παθιασμένος» για την υπόθεση, και, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πράγματι τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα σε συνεντεύξεις και ομιλίες του. Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε θέσει το θέμα τον Νοέμβριο στον Βρετανό ομόλογό του, Boris Johnson, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.