Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Spiegel: «Η Ελλάδα και η Μάλτα αποδυναμώνουν το εμπάργκο πετρελαίου»

Το δημοσίευμα στην εβδομαδιαία έντυπη έκδοση του Spiegel, που προδημοσιεύεται σήμερα και φέρει την υπογραφή των Markus Becker και Gerald Traufetter , αναφέρει ότι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπάρχει εκνευρισμός για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, που αρνήθηκαν -στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο- να απαγορεύσουν σε δεξαμενόπλοια χωρών της Ε.Ε. να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη πρόταση έχει αφαιρεθεί από τη σχεδιαζόμενη έκτη δέσμη κυρώσεων, ένα μέτρο που είχε στόχο να εμποδίσει την πώληση ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πιο αυστηρό το εμπάργκο, ωστόσο ειδικά η Ελλάδα και η Μάλτα τάχθηκαν εναντίον αυτής της πρότασης.

«Τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων είναι στην ιδιοκτησία εφοπλιστικών εταιρειών αυτών των δύο χωρών», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ το δημοσίευμα σχολιάζει ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, με το επιχείρημα ότι εξακολουθεί να είναι επί τάπητος το ζήτημα της απαγόρευσης ασφάλισης από ευρωπαϊκές εταιρείες των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που μπορεί επίσης να δυσχεράνει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όπως αναφέρουν οι Βρυξέλλες, που προσθέτουν ότι είναι πιθανό να εφαρμοστεί αυτή η απαγόρευση, καθώς προβλέπεται να υπάρχει συντονισμός επί του θέματος και σε επίπεδο G7. Στο Βερολίνο πάντως ήλπιζαν ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το εργαλείο της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού αερίου με ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια, προκειμένου να απομονωθεί έτι περαιτέρω ο Ρώσος Πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.