Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Ακριβαίνουν οι διακοπές στην Ελλάδα

Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND

«Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση - Ακριβαίνουν οι διακοπές στην Ελλάδα: Για τι θα πρέπει να προετοιμαστούν οι ταξιδιώτες»

«Κάπως πιο ακριβές θα είναι φέτος οι διακοπές στην Ελλάδα. Ωστόσο, η χώρα είναι δημοφιλής στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Μια επισκόπηση του πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές για δωμάτια, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ξαπλώστρες κλπ»

Η Ελλάς θα είναι φέτος ένας από τους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Αλλά για τις διακοπές στη Ρόδο, την Κρήτη ή την Κω, οι τουρίστες θα πρέπει πλέον να ξοδέψουν πολύ περισσότερα χρήματα. Διαμονή σε ξενοδοχείο, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φαγητό στην ταβέρνα, ποτά στο beach bar, όλα θα είναι πιο ακριβά.

25 Ευρώ για μια μερίδα γύρο, 15 Ευρώ για έναν εσπρέσο, 25 Ευρώ για μια μεγάλη μπύρα: Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πολλοί ταξιδιώτες εκτονώνουν πλέον την οργή τους για την αισχροκέρδεια στα δημοφιλή θέρετρα του ελληνικού Τουρισμού, όπως το νησί της Μυκόνου. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι υπερβολές δεν έχουν αμβλύνει αισθητά την επιθυμία για ταξίδια.

Το brand Ελλάδα προσελκύει. Για τον μεγαλύτερο Τουριστικό Όμιλο της Ευρώπης Tui, η Ελλάδα θα είναι για το 2022 ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Η Tui θέλει να φέρει φέτος 3 εκ. επισκέπτες στη χώρα. Οι περισσότεροι ξένοι παραθεριστές στην Ελλάδα είναι οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι. Η Ελλάδα είναι αυτή τη σεζόν πολύ δημοφιλής και στην Αυστρία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η χώρα επωφελείται από την καλή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από την ποικιλία των τοπίων της και την τάση προς πιο εξατομικευμένες διακοπές. Πολλοί τουρίστες είναι προφανώς διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα. Έτσι, οι διακοπές στην Ελλάδα θα είναι σημαντικά πιο ακριβές.

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κυμαινόταν στο 11,3%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν στο 8,1%. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος για τις μεταφορές στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Μάιο κατά 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 22,2%. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, το αποδίδει στην αύξηση του λειτουργικού κόστους έως και κατά 30%.

Είναι κυρίως οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες αυτοί που θα αισθανθούν την αύξηση των τιμών στις διανυκτερεύσεις. Όσοι αγοράζουν ταξιδιωτικά πακέτα θα πληγούν λιγότερο, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες διαπραγματεύτηκαν αυτά τα τιμολόγια τον περασμένο χειμώνα, πριν από την πρόσφατη έκρηξη του πληθωρισμού. Για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα θα πρέπει κανείς να δαπανήσει 10-20% περισσότερα απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος. Σε αυτό προστίθεται και η αύξηση της τιμής των καυσίμων: Στα παραθεριστικά νησιά, ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης κοστίζει σήμερα 2,60-2,70 Ευρώ. Ακόμη και όσοι θέλουν απλώς να περάσουν το χρόνο τους στην παραλία θα κληθούν να πληρώσουν: Όσοι εκμεταλλεύονται τις παραλίες χρεώνουν μεταξύ 10 και 20 Ευρώ την ημέρα για ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ το κόστος είναι σημαντικά μεγαλύτερο στις δημοφιλείς παραλίες.

Ορισμένοι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αναφέρουν ήδη και παρά την άνοδο των τιμών περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος-ρεκόρ 2019. Όμως, για πολλές ελληνικές οικογένειες οι διακοπές στη χώρα έχουν γίνει απρόσιτες λόγω των αυξανόμενων τιμών. Γι αυτό και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» (Δ.ΥΠ.Α) ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 300.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να κάνουν διακοπές. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το κράτος παρέχει 35 εκ. Ευρώ. Χάρη στις επιδοτήσεις, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί για παράδειγμα να μείνει τον Αύγουστο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων επί επτά ημέρες πληρώνοντας μόνο 96 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.