DIE Zeit: «ΝΑΤΟ: Μπορούν να ενταχθούν οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί;»
Tο άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας στη Μόσχα, Michael Thumann, αναφέρεται στις αντιρρήσεις της Τουρκίας ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αντιρρήσεις που εκφράστηκαν μόνο όταν οι δύο χώρες υπέβαλαν επίσημα αίτημα ένταξης και όχι νωρίτερα. Έκτοτε η Σουηδία διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την άρση του αδιεξόδου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αποτυχίας στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κάτι που θα σημαίνει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα είναι απροστάτευτες έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Μέχρι τώρα η Τουρκία περιπλέκει συνεχώς την κατάσταση, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, καθώς ο Erdogan αλλάζει συνεχώς -για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους- τους όρους των διαπραγματεύσεων. Το αδιέξοδο εξυπηρετεί τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θέλει να στρέφει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από άλλα προβλήματα, όπως τα οικονομικά, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχηματίζουν συνασπισμό που ενδυναμώνεται ενόψει των εκλογών του 2023.
Για τις εκλογές βοηθά μια σκληρή γραμμή έναντι του ΡΚΚ και των υποτιθέμενων υποστηρικτών τους στην Ευρώπη, για αυτό και ο Erdogan «κομπάζει», όπως γράφει ο Michael Thumann, για μια ενδεχόμενη εκστρατεία στη Βόρεια Συρία αλλά και κατά των ελληνικών νησιών. Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι οι ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο, μέχρι στιγμής κρατούν αποστάσεις. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο για το θέμα ή να πουλήσει οπλικό υλικό στην Τουρκία, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ή θα μπορούσε εν ανάγκη να «κάνει τα στραβά μάτια», όταν ξεκινήσει ο Erdogan την επόμενη εκστρατεία του κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών.
Αν παρόλα αυτά αποτύχει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν θα έχουν καμία εξασφάλιση έναντι της Ρωσίας, κάτι που θα ήταν επικίνδυνο. Για αυτό και σε ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να υπάρξει στη Σύνοδο μια δήλωση συμπαράστασης, έστω και χωρίς την Τουρκία, η οποία με αυτόν τρόπο θα απομονώνονταν επιδεικτικά. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, δεν θα ήταν καλή για την εικόνα του ΝΑΤΟ, για αυτό και ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι είναι πιο πιθανές μεμονωμένες τέτοιες δηλώσεις συμπαράστασης από κάποια κράτη-μέλη πέραν της Συνόδου, ενώ, επιπρόσθετα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν στη Θάλασσα της Βαλτικής ένα ή περισσότερα πολεμικά πλοία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.