Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Ένα καλοκαίρι «παρέα» με τις μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και φέτος προβλέπουν οι ειδικοί. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι. Ο φαρμακοποιός, Θεμιστοκλής Τσίτσος μιλώντας στην εκπομπή «από τις έξι» στην ΕΡΤ έδωσε συμβουλές «για το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα».

«Tι κάνω αν με τσιμπήσει μωβ μέδουσα και τι όχι»

Σύμφωνα με το κ. Τσίτσο, σε περίπτωση που «μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα» αποφεύγεται η χρήση κάποιων προϊόντων όπως: ξύδι, αμμωνία, νερό βρύσης, ούρα, οινόπνευμα και επίδεσμος.

Οι οδηγίες που προτείνει ο φαρμακοποιός είναι ότι «με το που μας τσιμπήσει η μωβ μέδουσα ξεπλένουμε αμέσως το σημείο με θαλασσινό νερό, απομακρύνουμε με μια πιστωτική κάρτα ότι έχει απομείνει πάνω στο δέρμα μας από το τσίμπημα και εφαρμόζουμε κάτι ζεστό πάνω στο τσίμπημα ιδανικά για 30 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε πως επειδή το τσίμπημα της μέδουσας προκαλεί αίσθημα καύσου «κάτι παγωμένο θα το ανακουφίσει, καθώς το δηλητήριο της μέδουσας είναι θερμοευαίσθητο και γι’ αυτό το ζεστό στο τσίμπημα λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με το κρύο». Τέλος αφού εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω «βάζουμε κρέμα με κορτιζόνη».

Επίσης, τόνισε πως σε καμία περίπτωση «δεν βγάζουμε την μωβ μέδουσα έξω στην άμμο γιατί κάποιος μπορεί να την πατήσει, διότι, το δηλητήριο της μέδουσας παραμένει και στη στεριά».

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.