«Ο Erdogan στέλνει και πάλι τουρκικά μαχητικά πάνω από τα ελληνικά νησιά – και προκαλεί αναταραχή καθαρά από φόβο»
Το άρθρο γνώμης της Beate Apelt, υπεύθυνης για θέματα Τουρκίας στο Ίδρυμα Friedrich Naumann (που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων), αναφέρεται στην ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου και τις προειδοποιήσεις του Τούρκου Προέδρου προς την Ελλάδα να αποφεύγει «όνειρα, ενέργειες και δηλώσεις» που θα μετανιώσει. Λόγος γίνεται στο άρθρο για εκατέρωθεν κατηγορίες περί παραβίασης του εναέριου χώρου, αλλά και για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ που κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την Άγκυρα να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία.
Η Beate Apelt σχολιάζει ότι πρόκειται για περίπλοκη υπόθεση, τόσο από πολιτική άποψη όσο και από την σκοπιά του διεθνούς δικαίου. Για τα συγκεκριμένα νησιά έχει προβλεφθεί στη Συνθήκη της Λωζάνης και σε αυτή των Παρισίων είτε πλήρης είτε μερική αποστρατιωτικοποίηση, όπως αναφέρει η αρθρογράφος, κάτι που δεν τηρεί εδώ και καιρό η Ελλάδα, είτε επικαλούμενη διαφορετικά νομικά επιχειρήματα είτε παραπέμποντας στην απειλή που συνιστά ο τουρκικός αποβατικός στόλος πλησίον των νησιών αυτών και στο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπει ο Χάρτης του ΟΗΕ.
Εν συνεχεία η αρθρογράφος σχολιάζει ότι η Τουρκία, που παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ παραδοσιακά θεωρείται «μοναχικός λύκος» στην περιοχή, παρακολουθεί με δυσπιστία την στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας από άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως την αναβάθμιση της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία αισθάνεται ότι η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή στρέφεται εναντίον της.
Ακόμα και αν υπάρχουν βάσιμα σημεία διαμάχης για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τα νησιά του Αιγαίου, όπως σχολιάζει η αρθρογράφος, πιθανόν να είναι κυρίως μια κίνηση αντιπερισπασμού από την άσχημη εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος ανησυχεί για την επανεκλογή του το 2023, δεδομένων των ιστορικά χαμηλών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις και λόγω του πληθωρισμού που επισήμως ξεπερνά το 70%. Το να σκηνοθετεί μια πολιτική με αυτοπεποίθηση εναντίον εξωτερικών εχθρών μπορεί να βοηθά στο γόητρό του, συγχρόνως όμως είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά, που δίνει αφορμή για ανησυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.