«Οι τελευταίοι άνδρες των Αντικυθήρων»
«Ο άνεμος της παγκόσμιας ιστορίας πνέει πάνω από το μικρό νησί των Αντικυθήρων, όπου σήμερα διαβιούν μόνο 20 κάτοικοι. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και άντρες. Πόσος χρόνος απομένει άραγε στο ελληνικό νησί;» διερωτάται στο ρεπορτάζ του ο Jan Petter που παρουσιάζει την ερήμωση των Αντικυθήρων μέσα από το φωτογραφικό φακό και την προσωπική εμπειρία του Jonas Berndt, ο οποίος από όταν γνώρισε το νησί, το έχει επισκεφθεί επανειλημμένως.
Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι στο μικρό νησί των περίπου είκοσι τετραγωνικών χιλιομέτρων και των είκοσι περίπου μόνιμων κατοίκων -οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο προκεχωρημένης ηλικίας και άνδρες, όπως διευκρινίζει- οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες με την προσβασιμότητα να περιορίζεται σε μερικά δρομολόγια των πλοίων της γραμμής Πειραιά-Κρήτη που παραμένουν για λίγα λεπτά στο -κατ’ ευφημισμό, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο- λιμάνι του και την ανεργία που πλήττει ούτως ή άλλως και την υπόλοιπη χώρα να λειτουργεί αποτρεπτικά, εφόσον στην πραγματικότητα οι θέσεις εργασίας και ελάχιστες είναι και αφορούν αποκλειστικά τη γεωργία και την αλιεία.
Το δημοσίευμα κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στη σημασία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που βρίσκεται πλέον στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφήνοντας μόνο ένα λήμμα στην Wikipedia, σε 65 γλώσσες, ως παρακαταθήκη στους κατοίκους του, οι οποίοι προσπάθησαν, χωρίς όμως επιτυχία, να προσελκύσουν νέους κατοίκους στο νησί τους προσφέροντας μια οικονομική ενίσχυση σε όσους ενδιαφέρονταν να εγκατασταθούν και να εργαστούν εκεί. «Το θαύμα δεν έγινε», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Jan Petter, όμως ο Jonas Berndt που ανακάλυψε τα Αντικύθηρα με αφορμή εκείνη την πρωτοβουλία, αποτυπώνει στις φωτογραφίες του -που αναρτώνται στο πλαίσιο του άρθρου- τις ιδιαιτερότητες του νησιού, την καθημερινότητα και τους ανθρώπους του.
Spiegel 18/06/2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.