Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Γιατί μετρά τόσο πολύ για το ΝΑΤΟ ένα μικρό ελληνικό λιμάνι

Ntv.de: «Φόβος για ρωσικό έλεγχο / Γιατί μετρά τόσο πολύ για το ΝΑΤΟ ένα μικρό ελληνικό λιμάνι»

«Η Αλεξανδρούπολη είναι κόμβος για το ΝΑΤΟ, προκειμένου να στέλνει ανεφοδιασμό στην Αν. Ευρώπη και όπλα στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι. Έτσι, μπορεί μελλοντικά να ελέγχεται από μια κοινοπραξία που έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία»

Το δημοσίευμα του Jan Gänger στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Ntv, αναφέρεται στη στρατηγική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου το ΝΑΤΟ ανεφοδιάζει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και προμηθεύει με οπλισμό την Ουκρανία. Για αυτό και πιθανόν να προκαλεί αναστάτωση στη Συμμαχία η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι. Σήμερα μάλιστα λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών, με τον όμιλο Κοπελούζου, που εκτιμάται ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, να είναι ο βασικός υποψήφιος για την απόκτηση του λιμένα. Πίσω από άλλους δύο υποψήφιους ομίλους βρίσκονται Αμερικανοί επενδυτές, ενώ στον διαγωνισμό συμμετέχει και ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη. Το δημοσίευμα περιγράφει τις σχέσεις του ‘ελληνο-ρώσου ολιγάρχη’ με το Κρεμλίνο, ενώ σημειώνει ότι τις περισσότερες πιθανότητες απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα της Αλεξανδρούπολης έχει ο όμιλος Κοπελούζου, που σύμφωνα με το Economist, διατηρεί μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και θεωρείται εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες ως μεσάζων για τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, η εταιρεία του είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής για τον σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι θα την ικανοποιούσε αν στο μέλλον ήταν αμερικανική η εταιρεία διαχείρισης του λιμένα, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η Ρωσία σε διαφορετική περίπτωση θα λάμβανε γνώση των δραστηριοτήτων στο λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.