Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Η Κύπρος νοσταλγεί τους Ρώσους τουρίστες

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κύπρος νοσταλγεί τους Ρώσους τουρίστες και το ρωσικό μαύρο χρήμα»

 «Δύσκολες εποχές ξεκινούν για το νησιωτικό κράτος: Οι Ρώσοι πελάτες απουσιάζουν. Και ορισμένες συναλλαγές με τη Ρωσία συνεχίζονται τώρα στα δικαστήρια»

Πρώτα ήταν ο Covid, τώρα δεν έρχονται οι Ρώσοι -τα τελευταία τρία χρόνια κύλησαν άσχημα για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν πάνω από το 20% του κύκλου εργασιών στον κυπριακό Τουρισμό. Αυτό προς το παρόν έχει τελειώσει, καθώς δεν πραγματοποιούνται πλέον αεροπορικές πτήσεις από τη Ρωσία προς την Κύπρο.

Η πτώση στους αριθμούς κρατήσεων τον Μάιο ήταν σε σύγκριση με την τελευταία σεζόν πριν από τον Covid περίπου στο 50%. Τα ξενοδοχεία που εξυπηρετούν Ρώσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν «τεράστιες δυσκολίες», δήλωσε πρόσφατα ο Χάρης Λοϊζίδης, Πρόεδρος του μεγαλύτερου Ξενοδοχειακού Συνδέσμου της Κύπρου. Το Υπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι φέτος αναμένεται απώλεια εσόδων της τάξης των 600 εκ. Ευρώ. Η ελπίδα να εισέλθει μεγάλος αριθμός Ρώσων πελατών στη χώρα μέσω χωρών που εξακολουθούν να διατηρούν εναέρια κυκλοφορία με τη Ρωσία φαίνεται ισχνή.

Δεν λείπουν όμως μόνο τα χρήματα των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο. Η έλλειψη μαύρου χρήματος από τη Ρωσία βαραίνει επίσης πολύ, έστω κι αν εδώ και πολύ καιρό δεν εισέρρεε τόσο αφειδώς, όσο κατά τις παλιές καλές εποχές. Η σημασία των ρωσικών καταθέσεων μειώθηκε σταδιακά μετά την κυπριακή τραπεζική κρίση του 2013, και κυρίως μετά το 2018, όταν η Κύπρος βρέθηκε αντιμέτωπη με αμερικανικές πιέσεις να στραφεί κατά των εικονικών εταιρειών και άλλων συστημάτων που ευνοούν τη φοροδιαφυγή.

Αλλά εκείνη την εποχή η ικανή στην επιχειρηματικότητα ελληνική ελίτ του νησιού συνέλαβε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο: Όποιος αγόραζε ένα ακίνητο στην Κύπρο έναντι 2 εκ. Ευρώ, πλήρωνε 150.000 Ευρώ στα κυπριακά κρατικά επενδυτικά ταμεία και κατέβαλλε πρόσθετα τέλη, μπορούσε να αγοράσει την κυπριακή υπηκοότητα. Η μέσα σε λίγους μήνες απόκτηση του κυπριακού διαβατηρίου και κατ’ επέκταση του δικαιώματος διαμονής σε ολόκληρη την ΕΕ κόστιζε περί τα 3 εκ. Ευρώ. Πάνω από 8 δις Ευρώ επενδύθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο στο νησιωτικό κράτος. Κέρδη αποκόμισε και το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, το οποίο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του διοικεί η κόρη του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε για «διείσδυση συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος προερχόμενων εκτός της ΕΕ» καθώς και για «κινδύνους ξεπλύματος χρήματος, διαφθοράς και φοροδιαφυγής». Η Λευκωσία επεχείρησε να την καθησυχάσει. Το 2019 το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου και άλλοι κρατικοί φορείς διαβεβαίωναν τη FAZ ότι το οικονομικό υπόβαθρο των αιτούντων εξετάζεται προσεκτικά και ότι οι ύποπτοι αιτούντες αποκλείονται από τη διαδικασία.

Ένα χρόνο αργότερα αποκαλύφθηκε η αξία αυτών των διαβεβαιώσεων. Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα με κρυφή κάμερα, το Al Jazeera αποκάλυψε ότι οι νόμοι στην Κύπρο υπάρχουν για να παραβιάζονται από τους πλουσίους. Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εμφανίστηκε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ να διαβεβαιώνει ότι ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα που βαρυνόταν με εγκληματικό παρελθόν «θα έχει την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου, και μάλιστα σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό».

Ο Συλλούρης και άλλοι εμπλεκόμενοι ισχυρίστηκαν αργότερα ότι συμμετείχαν στις συνομιλίες απλώς και μόνο για να αναφέρουν στις Αρχές την απόπειρα παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας. Θα είναι διαφωτιστικό το πώς η κυπριακή Δικαιοσύνη θα κρίνει αυτές τις υπεκφυγές. Διότι οι αποκαλύψεις είχαν δύο συνέπειες: Πρώτον, το πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων διακόπηκε, αφότου η κυπριακή κυβέρνηση διασφάλισε γρήγορα ότι εκατοντάδες παλιές υποθέσεις θα διεκπεραιώνονταν περαιτέρω. Στη συνέχεια διώχθηκε ποινικά ο Συλλούρης και άλλα τρία άτομα, εκπρόσωποι ενός συστήματος εκατοντάδων ανθρώπων σε κυβερνητικές υπηρεσίες, δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογραφεία και μεσιτικές εταιρείες που επωφελήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά είχαν την ατυχία να πιαστούν. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος έχει αφαιρέσει την υπηκοότητα αρκετών Ρωσο-Κυπρίων, μεταξύ των οποίων και ο χρηματοδότης του Putin, Oleg Deripaska, καθώς και άλλων ολιγαρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.