Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Γερμανία: «Ο φόβος της ύφεσης»

«Οι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο κριτικά την κατάσταση της γερμανικής Οικονομίας. Μετά τη στασιμότητα κατά το β’ τρίμηνο, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής οπισθοδρόμησης κατά το χειμερινό εξάμηνο»

Πέντε είναι οι λόγοι για τις κακές προοπτικές για τη γερμανική Οικονομία τους επόμενους μήνες: Η εξάπλωση της ενεργειακής κρίσης, η επιβράδυνση της κατανάλωσης εξαιτίας του πληθωρισμού, η πτωτική τάση στις μεγάλες Οικονομίες του κόσμου, η οποία και εξαπλώνεται, ο κίνδυνος επιστροφής της κρίσης του Ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων και η πανδημία.

Η γερμανική Οικονομία παρέμεινε σχεδόν στάσιμη κατά το β’ τρίμηνο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,04%. Όλοι οι βασικοί δείκτες δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», προειδοποιεί ο Lars Feld, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Walter Eucken και σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner. Η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχθεί χειρότερη από την οικονομική κρίση του 2008 ή τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020. «Θεωρούμε δεδομένο ότι η Γερμανία θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση κατά το χειμερινό εξάμηνο», λέει ο Oliver Rakau από την Oxford Economics. Αυτό συνεπάγεται μείωση του ΑΕΠ σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Clemens Fuest, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει και πάλι η Γερμανία «ο ασθενής» της Ευρώπης: «Το μείγμα της έλλειψης φυσικού αερίου, των δημογραφικών αλλαγών, των καθυστερήσεων στην Ψηφιοποίηση και των τριβών στο εξωτερικό Εμπόριο επηρεάζει τη Γερμανία περισσότερο από άλλες χώρες στην ΕΕ».

Πηγή: Handelsblatt


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.