Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Χειραψία αντί να τον πετάξει έξω

Süddeutsche Zeitung: «Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Abbas κατηγορεί το Ισραήλ για "50 Ολοκαυτώματα" – μέσα στην Καγκελαρία και ενώπιον του Olaf Scholz. Αυτός αντιδρά πολύ καθυστερημένα. Μια επικοινωνιακή καταστροφή»

Foto: Bundesregierung/Denzel

Η συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Mahmud Abbas είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, κάτι που ο Καγκελάριος θα ευχόταν τώρα να μην είχε ποτέ πραγματοποιηθεί.

«Είμαι βαθύτατα εξοργισμένος από τις απερίγραπτες δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου Mahmud Abbas», έγραψε ο Olaf Scholz στο Twitter το επόμενο πρωί, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Η ζημιά για τον Scholz έχει γίνει ήδη προ πολλού, τόσο στο εσωτερικό, όσο και έναντι του Ισραήλ.

Ο Abbas, προς μεγάλη ενόχληση του Scholz, χρησιμοποίησε το βήμα της Καγκελαρίας για να επιτεθεί στο Ισραήλ, μιλώντας για «δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας με ένα σύστημα απαρτχάιντ» στα κατεχόμενα εδάφη. «Θέλω να πω εδώ ρητά ότι δεν υιοθετώ τη λέξη απαρτχάιντ ως δική μου και δεν τη θεωρώ σωστή για να περιγράψει την κατάσταση», διευκρίνισε ο Scholz, ο οποίος ήταν προφανώς προετοιμασμένος γι’ αυτό το σχόλιο, αλλά όχι για τον επόμενο και πολύ χειρότερο εκτροχιασμό του καλεσμένου του.

Σε ερώτηση για το αν θα ζητούσε συγγνώμη από το Ισραήλ και τη Γερμανία 50 χρόνια μετά την παλαιστινιακή επίθεση εναντίον ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο και αν θα βοηθήσει στην πλήρη έρευνα, ο Abbas σε ένα υπολογισμένο ξέσπασμα θυμού δήλωσε: «Το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακές τοποθεσίες από το 1947 έως σήμερα. 50 σφαγές, 50 Ολοκαυτώματα». Κάθε μέρα, άνθρωποι σκοτώνονται από τον ισραηλινό στρατό. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να σκαλίζουμε το παρελθόν, τότε ναι, παρακαλώ», απάντησε ο Abbas. Αμέσως μετά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Steffen Hebestreit τερμάτισε, όπως είχε προγραμματιστεί, τη συνέντευξη Τύπου και ο Scholz έσφιξε το χέρι του Abbas.

«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήρε το "λάθος" πάνω του, αλλά η εικόνα της χειραψίας με τον Scholz, λίγα μόλις δευτερόλεπτα αφότου ο Abbas κατηγόρησε το Ισραήλ σε γερμανικό έδαφος για Ολοκαύτωμα δεν μπορεί να αναιρεθεί. Είναι μια επικοινωνιακή καταστροφή», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Κύμα αγανάκτησης ξέσπασε μετά το περιστατικό με αντιδράσεις τόσο από τον επικεφαλής του CDU, Friedrich Merz, τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του DIE LINKE, Jan Korte, τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων στη Γερμανία, Josef Schuster, όσο και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Jair Lapid και τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Benny Gantz, με την  κριτική των τελευταίων να στρέφεται προς το παρόν κατά εντυπωσιακό τρόπο μόνο στον Abbas και όχι στην αρχική σιωπή του Καγκελάριου.

«Ένα αδιανόητο γεγονός στην Καγκελαρία. Ο Καγκελάριος θα έπρεπε να είχε ξεκάθαρα και με σαφήνεια αντικρούσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και να του ζητήσει να φύγει από την Καγκελαρία!», δήλωσε ο Merz μέσω Twitter, ενώ Schuster είπε: «Θεωρώ σκανδαλώδες το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος, ειδικά στη Γερμανία και σε μια συνέντευξη Τύπου στην Καγκελαρία»

Ακόμα και η πρώην Καγκελάριος Angela Merkel, σε μια από τις σπάνιες τοποθετήσεις της, δήλωσε ότι «ο Abbas έκανε μια απαράδεκτη προσπάθεια να σχετικοποιηθεί η μοναδικότητα των εγκλημάτων που διέπραξε η Γερμανία κατά τη ναζιστική εποχή ή να τοποθετηθεί το κράτος του Ισραήλ άμεσα ή έμμεσα στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία κατά τη ναζιστική εποχή». Ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Steffen Seibert, ως ο νέος Πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ, χαρακτήρισε τα σχόλια του Παλαιστίνιου Προέδρου «λανθασμένα και απαράδεκτα».

Ο ίδιος ο Abbas επεχείρησε να μετριάσει την οργή, δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να σχετικοποιήσει το Ολοκαύτωμα και τη μοναδικότητά του, αλλά να αναδείξει τα εγκλήματα και τις σφαγές που διαπράχθηκαν σε βάρος των Παλαιστινίων. Αυτό δεν είναι αρκετό για τον Scholz. Ο Abbas πρέπει να αναγνωρίσει «τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος χωρίς καμία επιφύλαξη», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Hebestreit. Μέχρι τότε, μια «βαθιά σκιά» θα υπάρχει στις σχέσεις με την αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή.

Ρεπορτάζ του επικεφαλής κοινοβουλευτικών θεμάτων Daniel Brössler 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.