Δημοσίευμα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND
«Οι ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης και έναν οικονομικό δημοσιογράφο. Τώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να εξηγήσει τους λόγους»
Υπήρχαν φήμες εδώ και μήνες, αλλά πλέον αποτελεί βεβαιότητα: Την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί μήνες τις συνομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή και επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ, καθώς και του οικονομικού δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα επ’ αυτού, παρ’ όλο που οι Μυστικές Υπηρεσίες υπάγονταν απευθείας στον ίδιο. Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο ΓΓ στο γραφείο του Πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις Μυστικές Υπηρεσίες, Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός και επί χρόνια πρόσωπο εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, αναγκάστηκαν την Παρασκευή να υποβάλουν την παραίτησή τους.
Αυτό όμως δεν είναι όμως το τέλος της υπόθεσης για τον Μητσοτάκη. Ακόμη και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έγραφαν την Κυριακή για «τη σοβαρότερη κυβερνητική κρίση» από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μητσοτάκης πριν από τρία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε το Σαββατοκύριακο για ένα «ελληνικό Watergate», για το οποίο φέρει την ευθύνη ο Μητσοτάκης και ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το καλοκαίρι του 2019, ο Μητσοτάκης τροποποίησε το σχετικό νόμο και έθεσε τις Μυστικές Υπηρεσίες υπό τον δικό του άμεσο έλεγχο. Ο Τσίπρας ζητά πλέον να πληροφορηθεί το ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Κοντολέων κλήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού για να δώσει εξηγήσεις. Εκεί φέρεται να δήλωσε ότι ο Ανδρουλάκης τέθηκε υπό παρακολούθηση μετά από αίτημα των Μυστικών Υπηρεσιών της Ουκρανίας και της Αρμενίας. Οι ξένες Μυστικές Υπηρεσίες φέρονται να επικαλέστηκαν ως δικαιολογία το ενδιαφέρον για το ρόλο του Ανδρουλάκη σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με τις Εμπορικές Σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα. Η αρμόδια εισαγγελέας, Βασιλική Βλάχου, ενέκρινε το αίτημα παρακολούθησης τον Σεπτέμβριο του 2021. Η κυβέρνηση φέρεται να μην ενημερώθηκε.
Αυτό εγείρει νέα ερωτηματικά: Πώς οι ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες και η Δικαιοσύνη έφτασαν να παρακολουθούν έναν ευρωβουλευτή και εξέχοντα πολιτικό της αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο επειδή αυτό ζήτησαν δύο ξένες Μυστικές Υπηρεσίες; Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα είχε γνώση της υπόθεσης;
Πολλά είναι και τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση Κουκάκη: Γιατί και με τίνος πρωτοβουλία παρακολουθείτο ο οικονομικός δημοσιογράφος; Η οργάνωση United Reporters παρέπεμψε σε έγγραφο, από το οποίο προκύπτει ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του Κουκάκη «για λόγους Εθνικής Ασφαλείας». Η παρακολούθησή του θα μπορούσε να έχει σχέση με το γεγονός ότι ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην Πολιτική και τις επιχειρήσεις, καθώς και φερόμενες υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στον τραπεζικό τομέα. Το τηλέφωνό του μολύνθηκε με λογισμικό κατασκοπείας Predator στις 21 Ιουλίου 2021. Η κυβέρνηση αρνήθηκε εκείνη την εποχή κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.
Ο Κουκάκης ζήτησε να πληροφορηθεί από την αρμόδια Εποπτική Αρχή ΑΔΑΕ το κατά πόσον παρακολουθείται. Ενώ περίμενε την απάντηση, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία που απαγόρευε στην Υπηρεσία να παρέχει σε όσους παρακολουθούνται πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές των παρακολουθήσεων. Τον Απρίλιο του 2022, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με την ελευθερία του Τύπου εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για την παρακολούθηση δημοσιογράφων στην Ελλάδα.
Οι καταγγελίες για υποκλοπές κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα κατέβαλλε προσπάθειες να αγνοήσει το θέμα και απέρριπτε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για διαλεύκανση της υπόθεσης.
Μετά και τις αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου, ο Μητσοτάκης θα πρέπει μάλλον να έχει συνειδητοποιήσει ότι απλά δεν θα μπορέσει εύκολα να ξεφορτωθεί την υπόθεση. Υπό την εντονότατη πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση συμφώνησε τελικά σε Εξεταστική Επιτροπή.
Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο Μητσοτάκης πιέζεται ολοένα και περισσότερο να παράσχει εξηγήσεις. Αν και σε αυτόν υπάγονταν οι Μυστικές Υπηρεσίες, προφανώς δεν τις είχε υπό τον έλεγχό του. Όταν διόρισε τον Κοντολέοντα ως επικεφαλής τους το 2019, εκφράστηκαν αμφιβολίες στα ΜΜΕ για την καταλληλότητά του για την ευαίσθητη αυτή θέση.
Νέος επικεφαλής της ΕΥΠ ορίστηκε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, μέχρι πρότινος ΓΓ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Την Παρασκευή ειπώθηκε ότι ο Δεμίρης θα ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την υπόθεση μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν μια γρήγορη διαλεύκανση του ζητήματος, ενώ και στα ΜΜΕ η πίεση αυξάνεται. Τώρα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον λέγεται ότι ο Μητσοτάκης θα προβεί σήμερα σε σχετική δήλωση στην τηλεόραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.