Δηοσίευμα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND:
Γεμάτα ξενοδοχεία: Οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν μεγάλη ζήτηση - Αυτοί οι προορισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους ταξιδιώτες»
«Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι της μόδας. Έως και 20% περισσότεροι ταξιδιώτες έφτασαν στα αεροδρόμια της χώρας. Ορισμένοι δε προορισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς»
Στη Μύκονο πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει δωμάτιο. «Έχουμε πληρότητα 100% μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου», αναφέρει η Μυρτώ Λιάκα, η οποία διατηρεί ένα μικρό ξενοδοχείο τριών αστέρων στο γραφικό νησί των Κυκλάδων. «Αυτή είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη μας σεζόν», λέει η 53χρονη ξενοδόχος.
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο δημοφιλές νησί της Μυκόνου. Η Ελλάδα βιώνει πρωτοφανή άνθηση του Τουρισμού, αφήνοντας πίσω της την ύφεση του κορωνοϊού. Τον Ιούλιο, 20% περισσότεροι επιβάτες έφτασαν στα αεροδρόμια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει τη Μύκονο και νησιά όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Κως και η Ρόδος, σε σχέση με την καλύτερη μέχρι σήμερα ταξιδιωτική χρονιά, το 2019. Εκτός από τους παραδοσιακούς νησιωτικούς προορισμούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, λιγότερο γνωστά νησιά όπως η Σίφνος και η Ίος παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.
Τον Ιούνιο, 4,6% περισσότεροι επιβάτες αφίχθησαν στα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας σε σχέση με το έτος-ρεκόρ 2019. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς, τον Ιούλιο οι αφίξεις ήταν αυξημένες ακόμη και κατά 10%. Η Ελλάδα αναμένει τον Αύγουστο 1 εκ. αλλοδαπούς παραθεριστές κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Το συμπέρασμα είναι ότι η απουσία τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία αντισταθμίζεται από τουρίστες προερχόμενους από άλλες χώρες. Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Όμως οι ΗΠΑ γίνεται ολοένα και πιο σημαντικές: Τα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν αύξηση 50% στους επισκέπτες από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2019. Αυτό αποτελεί συνέπεια των πολυάριθμων νέων απευθείας πτήσεων μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Αθήνας. Οι τουρίστες από την Αυστρία βρίσκονται στη δεύτερη θέση με αύξηση 32%, ακολουθούμενοι από τους ταξιδιώτες από το Ισραήλ, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 24% σε σύγκριση με το 2019.
Οι Αμερικανοί τουρίστες είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, επειδή φέρνουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στη χώρα από τους τουρίστες από άλλα κράτη. Χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για ξενοδοχεία και πτήσεις, οι αμερικανοί παραθεριστές ξοδεύουν κατά κεφαλήν 1.010 Ευρώ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 600 Ευρώ. Σε γενικές γραμμές, πάντως, παρατηρείται αύξηση των εσόδων από τον Τουρισμό. Οι παραθεριστές ξοδεύουν περίπου κατά 9% περισσότερα χρήματα φέτος σε σχέση με το 2021. Οι Έλληνες ειδικοί σε θέματα Τουρισμού βλέπουν να διαγράφεται μια τάση προς τα ταξίδια υψηλότερης ποιότητας.
Δεν είναι πλέον μόνο οι ταξιδιώτες με πακέτα διακοπών που συρρέουν στην Ελλάδα σε αυξανόμενους αριθμούς. Τις ελληνικές παραλίες προτιμούν και οι διάσημοι. Η σχετική λίστα γι’ αυτό το καλοκαίρι είναι μεγάλη: Tom Hanks, Nicole Kidman und Sarah Jessica Parker, Monica Bellucci, Michael Jordan, Serena Williams και Roger Federer είναι μόνο κάποια από τα ονόματα. Ακόμα και ο Elon Musk επισκέφτηκε τη Μύκονο.
Όποιος δεν έχει κάνει ακόμα κράτηση και ελπίζει σε ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής, δεν μπορεί να ελπίζει, τουλάχιστον στα hotspots του ελληνικού Τουρισμού. Οι τιμές είναι ακριβές, ειδικά για μεμονωμένους ταξιδιώτες. Στη Μύκονο, τα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων χρεώνουν αυτήν τη στιγμή για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου από 250 έως 600 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Στη Σαντορίνη ζητούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα ακόμη και 1.000 Ευρώ και πάνω για κάθε βραδιά.
Το προηγούμενο ρεκόρ ταξιδιωτών από το 2019 ήταν 31,3 εκ. επισκέπτες. Άλλοι 2,6 εκ. ταξιδιώτες έφτασαν στην Ελλάδα ως επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Συνολικά οι ταξιδιώτες έφεραν στη χώρα 18,2 δις Ευρώ. Οι ειδικοί του Τουρισμού αναμένουν φέτος έσοδα περίπου 20 δις Ευρώ. Από αυτό δεν επωφελούνται μόνο οι ξενοδόχοι, η εστίαση και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά η ελληνική Οικονομία συνολικά. Σε καλά του χρόνια, ο Τουρισμός έχει συνεισφέρει περισσότερο από το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 4%.
Ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s είναι πολύ πιο αισιόδοξος με πρόβλεψη 5,7% -κυρίως λόγω της έκρηξης του Τουρισμού. Η ανάπτυξη της Οικονομίας βοηθά την Ελλάδα να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. Το 2020, ο δείκτης του δημόσιου χρέους της χώρας έφτασε στο υψηλότερο του επίπεδο ποτέ με 206,3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οίκου Αξιολόγησης Scope, ο δείκτης θα πέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στο 171,3%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.