Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Tι δήλωσε ο Schröder μετά τη συνάντησή του με Πούτιν

Ο πρώην Καγκελάριος Gerhard Schröder επιβεβαίωσε μια νέα συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Wladimir Putin. «Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο Stern και το τ/δ RTL/ntv. Ο Schröder ήταν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα. Η συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί μια πρώτη επιτυχία. «Ίσως αυτό μπορεί να επεκταθεί σιγά-σιγά σε μία κατάπαυση του πυρός».

«Φυσικά η Γερμανία και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη, ειδικά από κοινού με τη Γαλλία», είπε ο Schröder. «Δεν συμβαίνουν αρκετά πράγματα αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η εντύπωσή μου, γιατί ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποτελέσματα χωρίς συνομιλίες». Επεσήμανε ότι «υπήρξε ήδη μια προσπάθεια για διαπραγματεύσεις στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», πιο συγκεκριμένα το Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. «Οι Τούρκοι ήταν πολύ βοηθητικοί, όπως είναι πολύ βοηθητικοί αυτήν την περίοδο στις διαπραγματεύσεις για τις παραδόσεις σιτηρών».

Ο Schröder χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά τον πόλεμο ως «λάθος της ρωσικής κυβέρνησης». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε: «Αν κοιτάξετε τα πραγματικά ζητήματα ουσίας, αυτά είναι δυνατόν να επιλυθούν». Για παράδειγμα, είναι «παράλογο» το ότι η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει στρατιωτικά την Κριμαία. Για το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο πρώην Καγκελάριος, ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Wolodymyr Selenskyj είπε «ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση για την Ουκρανία, όπως η ένοπλη ουδετερότητα, χωρίς παράλληλη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση της Αυστρίας».

«Πιο περίπλοκο» είναι το ζήτημα του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία. «Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα βασίζεται στο μοντέλο του ελβετικού καντονιού», συνέχισε ο Schröder. Το πραγματικό ερώτημα πρέπει να είναι: «Υπάρχει η βούληση για επίλυση της σύγκρουσης;». Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο ίδιος ως ιδιώτης δεν έχει τη δύναμη να τερματίσει τη σύγκρουση, ακόμα κι αν του δίδεται η δυνατότητα «να μοιραστεί μερικές σκέψεις με τους εμπλεκόμενους». Γι’ αυτό και θεωρεί καλό το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επεχείρησε να μεσολαβήσει. «Αλλά είναι απαραίτητο το "Ναι" από την Ουάσιγκτον».

Στη Ρωσία υπάρχουν «πραγματικοί φόβοι περί περικύκλωσης της χώρας, οι οποίοι τροφοδοτούνται από την Ιστορία. Και δυστυχώς είναι δικαιολογημένοι».

Ο Schröder διέψευσε εκ νέου τις πληροφορίες ότι υπάρχει ρήξη με το φίλο του Putin. «Έχω καταδικάσει τον πόλεμο πολλές φορές» επεσήμανε και αναρωτήθηκε «κατά πόσον μια προσωπική αποστασιοποίηση από τον Wladimir Putin θα ωφελούσε πραγματικά κάποιον. Έχω λάβει τις αποφάσεις μου και εμμένω σε αυτές». Ο πρώην Καγκελάριος πρόσθεσε: «Ίσως μου δοθεί η δυνατότητα να γίνω και πάλι χρήσιμος. Γιατί λοιπόν να ζητήσω συγγνώμη;».

Σε σχέση με την επικείμενη έλλειψη φυσικού αερίου, ο Schröder τάχθηκε υπέρ της θέσης σε λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική. Αυτή θα ήταν «η απλούστερη λύση», είπε. Άλλωστε, ο Nord Stream 2 «είναι έτοιμος». Σε διαφορετική περίπτωση, «θα πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες. Και θα είναι τεράστιες για τη Γερμανία». Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως αναμένεται, οι πολίτες σύντομα θα αναρωτηθούν γιατί δεν μεταφέρεται φυσικό αέριο μέσω του νέου αγωγού.

Στη διαμάχη για την έλλειψη παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Schröder κατηγόρησε τη Siemens για την έλλειψη μίας τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1. «Οι τουρμπίνες που χρειάζονται για να προωθηθεί το αέριο μέσω του αγωγού ανήκουν στη Siemens και πρέπει να συντηρούνται τακτικά. Αλλά η Siemens έφερε τον πολυσυζητημένο αεριοστρόβιλο από το τμήμα συντήρησης στον Καναδά στο Mülheim an der Ruhr. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι εκεί και όχι στη Ρωσία».

Το γεγονός ότι μόνο το 20% της κανονικής ποσότητας φυσικού αερίου μεταφέρεται αυτή τη στιγμή μέσω του αγωγού –περίπου 30 εκ. κυβικά μέτρα την ημέρα- οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, είπε ο Schröder. «Θα ήταν το διπλάσιο, 60 εκ., και μόνο αν ήταν διαθέσιμος ο στρόβιλος αριθμός 2. Αυτό αποτελεί ευθύνη της Siemens, αν αντιλαμβάνομαι σωστά».

Σύμφωνα με τον Schröder, δεν υπάρχει κανένα ευδιάκριτο πολιτικό κίνητρο για τις περιορισμένες παραδόσεις φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα με αρμόδιους για την Ενέργεια διαπίστωσε ότι «το Κρεμλίνο δεν έχει προβεί σε καμία πολιτική δήλωση για περιορισμό της ροής του φυσικού αερίου».

Πηγή: FAZ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.